Zwemvijver aanleggen
Een zwemvijver aanleggen of te maken hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. In de commerciële zwemvijver wereld wordt dit wel gedaan en zit er ook nog eens een groot prijskaartje aan. Daarom spreek ik ook van een natuurlijke zwemvijver. Bij deze zwemvijver ga je weer terug naar de basis. Tegenwoordig beginnen de zwemvijvers qua techniek al op gewone zwembaden te lijken. Dat is jammer en onnodig.
Aanleg
- Benodigdheden zwemvijver aanleggen
- Stappenplan zwemvijver aanleggen
- Waarom zou je een zwemvijver aanleggen?
- Advies en aanleg
- Vijverrand afwerken | Welke vijverrand afwerking kan je kiezen
- Kosten zwemvijver aanleggen
- Meest gemaakte fouten bij aanleg
Techniek en werking plantenfilter
Ontwerp en bouwplannen
- Zwemvijver ontwerp
- Silo vijver of zwemvijver maken
- Gemetselde natuurlijke zwemvijver aanleggen | DIY
- Mini natuurlijke zwemvijver | winter update
- Voorgevormde zwemvijver maken van twee vijverbakken
- Ontwerp van een zwemvijver maken
Bouwverslagen
Zwemvijver aanleggen
Op mijn website schrijf ik nou al een hele tijd over natuurlijke zwemvijvers. Hoe een zwemvijver aanleggen helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Zo heb ik zelf een mini zwemvijver gemaakt die heel goed laat zien hoe simpel het kan zijn. David Pagan Butler van de UK heeft mij hierin geïnspireerd en hij bouwt ook al natuurlijke zwemvijvers op een eenvoudige manier. Ik heb al vele mensen van advies voorzien en mijn berichten over een zwemvijver maken wordt elke week al honderden keren gelezen.
Ik hoop je op deze pagina goed te informeren hoe jij ook je eigen natuurlijke zwemvijver kan aanleggen of maken.
Benodigdheden zwemvijver aanleggen
Wat ben je nodig voor een zwemvijver aanleggen:
>> Klik hier voor een uitgebreidere lijst met benodigdheden + de leveranciers die ik zelf ook gebruik.
EPDM rubber folie
Folie ben je bij elk soort vijver nodig, tenzij je het gaat metselen of twee bakken gebruikt. Gebruik liever EPDM folie in plaats van pvc folie. Dit is veel sterker en gaat bij goed gebruik een leven lang mee.
Verkrijgbaar bij:
EPDM folie van vijverbenodigdheden.nl
EPDM folie van vijverexpress.nl
EPDM folie van warentuin.nl
Beschermvlies
Beschermvlies om de folie te beschermen tegen de ondergrond. Gebruik dit ook bovenop de folie waar het substraat komt. Dit geeft extra bescherming of gebruik stukken folie die je over hebt.
Verkrijgbaar bij:
Vijverbeschermdoek van Warentuin.nl
Beschermvlies doek van Vijverexpress.nl
Onderdoek van Vijverbenodigdheden.nl
Luchtpomp
Het enigste elektrische apparaat wat je gebruikt. Laag in energieverbruik. Zorg dat je een luchtpomp kiest die de totale inhoud van de vijver in vier uur rond kan pompen. Denk eraan dat de meeste luchtpompen op een droge plaats moeten staan.
>> Lees hier meer over welke luchtpomp je moet kiezen
Verkrijgbaar bij:
Grote keuze luchtpompen van Vijverbenodigdheden.nl
Grote keuze luchtpompen van Vijverleven.nl
Luchtpompen van vijverexpress.nl
Geperforeerde buizen of slang
Voor onder het plantenfilter moet je buizen of een vijverslang leggen waar je gaatjes in boort. Sluit de buizen aan één kant af en verbindt deze in het zwemgedeelte aan PVC stukken om het water terug te brengen door de luchtpomp.
Verkrijgbaar bij:
Vijverslangen bij Vijverbenodigdheden.nl
Vijverslangen en PVC buizen bij Vijverleven.nl
PVC buizen bij Vijverexpress.nl
PVC aansluitstukken
Om de buizen te verbinden en te zorgen dat het water weer terugstroomt. Hoeveel en wat voor stukken hangt af van het formaat van je zwemvijver.
Verkrijgbaar bij:
Vijverleven.nl is ook eigenaar van PVC24.nl en heeft dus een heel groot assortiment. Daardoor hebben ze altijd wel de juiste onderdelen voor je plannen.
Groot assortiment buizen en koppelingen van vijverexpress.nl
PVC aansluitingen van vijverbenodigdheden.nl
Substraat
Substraat ben je nodig om het plantenfilter mee te vullen. Lava substraat is het beste. Dit heeft het grootste oppervlak en is goedkoper dan ander vijversubstraat. Je kunt ook grind gebruiken wat nog goedkoper is. Bij grind moet je wel altijd oppassen waar je het vandaan haalt. Er kunnen zware metalen tussen zitten. Gebruik geen vijvergrind, je weet wel zeker dat dit goed is, maar het is ook vier keer zo duur.
Waterplanten
Waterplanten: Om te zorgen voor een zuivering van het water. Elke plant heeft een andere functie en sommigen werken beter dan andere. Toch kan je ook kiezen voor sierlijke planten. Ik kan ook een plantenpakket voor je samenstellen en rechtstreeks via de kweker naar je toe sturen.
Afhankelijk van wat voor soort vijver je wilt ben je het volgende ook nog nodig:
Kuip of voorgevormde vijver
Voor een mini vijver of spetter bad. De rand van de kuip zorgt voor een afscheiding van het zwem en filter gedeelte.
Verkrijg baar bij:
Ronde kuipen bij vijverexpress.nl
Rechthoekige en andere vormen bij vijverexpress.nl
Voorgevormde vijvers bij vijverleven.nl
Vierkante vijver van warentuin.nl
Stenen
Bij een grotere zwemvijver gebruik je bijna altijd stenen om het vorm te geven.
Zandzakken
Bij een gemetselde vorm kan je kiezen om zandzakken te gebruiken om een afscheiding te maken tussen het zwem en filter gedeelte
Hout
Bovenop de zandzakken kan je ook een houten afscheiding maken om het er iets mooier uit te laten zien. Of je kan ook de hele afscheiding van hout maken. Gebruik hiervoor natuurlijk wel RVS schroeven en laat je informeren over geschikte houtsoorten.
Zwemvijver ontwerp
Net als bij gewone vijvers kan je veel problemen voorkomen door een goede aanleg. Daarom is het handig om een goed ontwerp te hebben. Zo kan je goed voorbereid een zwemvijver aanleggen.
Formaat
Mensen die al wat langer dromen van een zwemvijver weten al dat het formaat vaak een probleem is. Overal in de commerciële vijverwereld hoor je dat een zwemvijver een minimale grootte moet hebben. Het formaat moet je vooral aanpassen aan je eigen wensen. Als je lekker een paar baantjes wil zwemmen dan maak je de vijver wat groter. Wil je alleen wat verkoeling, dan kan je de vijver ook zo klein maken als je wil. Hou er wel rekening mee dat het oppervlakte van het plantengedeelte net zo groot moet zijn als het zwemgedeelte.
>> Lees hier meer over de grootte van het plantengedeelte
Het voordeel van een grote zwemvijver, naast de ruimte om te zwemmen die het je geeft. Is vooral dat een grotere vijver van nature meer in balans is. Door de grote hoeveelheid water kan het problemen beter opvangen en blijft het in balans. In een kleine vijver heeft een extern probleem veel sneller invloed op de waterkwaliteit. Een groter formaat maakt het dus vooral allemaal wat gemakkelijker. Toch kan je het met een kleine zwemvijver ook prima doen zoals ik al heb bewezen met mijn eigen mini zwemvijver.
Als je dus van je eigen zwem of spatter plekje droomt? Dan is dat in elke tuin wel te realiseren.
Diepte
Hoe diep je de vijver wilt maken is ook belangrijk om gelijk in het ontwerp mee te nemen. Hoe dieper de vijver, hoe constanter de water temperatuur is. Kleine ondiepe kuip zwemvijvers warmen snel op, maar verdampen daardoor ook sneller. Maak deze daarom niet te ondiep zodat ze wel wat water kunnen opslaan. Bij deze mini vijvers is het belangrijk dat de rand van de kuip altijd onder het wateroppervlak zit. Dan blijft de zuivering werken.
Bij gewone zwemvijvers om in te zwemmen moet je voor de diepte ook goed naar de grondwaterstand in je regio kijken. Wordt je zwemvijver dieper dan dit punt? Dan moet je onder het zwemgedeelte een fundering maken van beton. Dit voorkomt dat de folie gaat zweven op het grondwater.
Beplantingsplan
Het is ook goed om alvast een beplantingsplan te hebben. Bepaalde planten stellen andere eisen aan de plek waar ze staan. De gele lis is de belangrijkste plant en doet het bijna op elke plek wel goed. Kalmoes is echter ook een hele nuttige plant, maar die wil niet zo diep staan als de gele lis.
Alle planten zuiveren het water, maar bepaalde vijverplanten doen dit werk wat beter zoals de gele lis of hebben extra eigenschappen zoals kalmoes. Kalmoes scheidt namelijk stoffen af die het water ontsmetten.
Wil je de zwemvijver nog mooier maken en ook een waterlelie gebruiken? Dan zal je hier ook rekening mee moeten houden, want een lelie moet natuurlijk veel dieper staan.
In het filtergedeelte kun je verschillende zones creëren door het substraat schuin af te laten lopen van de rand van de vijver tot de rand van het zwemgedeelte die een stuk lager ligt uiteraard.
Twijfel je over een beplantingsplan of heb je een bepaalde plant die je ook graag in je zwemvijver wil? Ik kan ook een beplantingsplan voor je maken helemaal samengesteld op je wensen. Ik hanteer hiervoor geen vaste prijs, maar je mag na oplevering zelf bepalen wat voor bedrag je daar voor wil geven.
Stappenplan zwemvijver aanleggen
Een zwemvijver aanleggen of maken bestaat uit een aantal stappen. Het geeft een enorme voldoening om je eigen zwemvijver te maken. Zoals ik al zei hoeft een zwemvijver aanleggen ook zeker niet moeilijk te zijn, helemaal niet met een goede voorbereiding.
Stap 1: Gat graven
Deze stap had iedereen wel kunnen bedenken. Je kunt natuurlijk zelf een gat gaan graven. Vooral voor een kleine zwemvijver is dit prima te doen. Voor een grotere zou je een mini kraantje kunnen inhuren.
Zorg ervoor dat de randen en het zwemgedeelte waterpas zijn. Als je een kuip of bak voor het zwemgedeelte gebruikt, zet de bak er dan steeds in om te kijken of deze goed staat en erin past.
Stap 1b: Fundering en vorm metselen
Bij de meeste zwemvijvers is het nu zaak om de vorm te metselen. Vooral het zwemgedeelte, wil je een strakke rechthoekige vijver? Dan kan je beter de hele vorm van de vijver metselen.
Zoals eerder gezegd, moet je afhankelijk van de grondwaterstand in het hele zwemgedeelte beton storten. Zo voorkom je dat het folie gaat zweven op het grondwater.
Stap 2: Beschermvlies leggen
Nu bekleed je de hele vijver met beschermvlies. Hierdoor bescherm je het vijverfolie en voorkom je lekkage.
In plaats van beschermvlies doek kan je ook XPS platen gebruiken. Dit is vooral handig bij strakke rechthoekige vijvers, deze zijn makkelijk op maat te maken en zo blijft het zo strak mogelijk.
Stap 3: EPDM folie leggen
Na het beschermvlies kan je beginnen met het folie leggen. Afhankelijk van de grootte is het handig om dit met meer mensen te doen. Leg het eerst heel losjes neer en ga dan proberen om de plooien zo veel mogelijk te verwijderen. Neem hier gerust de tijd voor, want je moet hier even een handigheidje in krijgen.
In het zwemgedeelte probeer je uiteraard dit het mooist te doen. Plooien zul je echter altijd houden, vooral in de hoeken. Wil je dat dit er helemaal perfect strak in ligt dan moet je de folie erin gaan lassen.
Knip de folie nog niet op maat, maar laat genoeg ruimte over aan de randen! Na het vullen kan de folie altijd nog iets verschuiven. Dit wordt pas op het laatste gedaan.
Stap 4: Zwemgedeelte
Nu ga je ervoor zorgen dat je een apart zwemgedeelte hebt. Je moet zorgen voor een afscheiding tussen het planten gedeelte en het zwem gedeelte. Afhankelijk van hoe je de afscheiding maakt combineer je dit gelijk met het installeren van de filter techniek.
Bij kleine zwemvijvers plaats je nu gewoon de kuip wat automatisch zorgt voor een afscheiding. Bij de normale zwemvijvers is dit wat meer werk. Een makkelijke methode is om zandzakken te gebruiken voor de afscheiding. Als je dit er iets mooier uit wil laten zien kan je ervoor kiezen om de bovenste randen van hout te maken.
Stap 5: Techniek installeren
Het enige elektrische apparaat wat word gebruikt is een luchtpomp. Zorg voor de juiste capaciteit van een luchtpomp. Anders dan een vijverpomp staat een luchtpomp niet in de vijver. De luchtpomp moet zich op een droge plek bevinden. Vanaf de luchtpomp kan je meerdere luchtslang naar de vijver leiden. Aan het einde van de luchtslang plaats je een luchtsteen die zorgt voor een mooie verspreiding van de bubbels.
Als je de luchtslang wil wegwerken zal je deze door een andere buis naar je vijver moeten leiden. Je kunt ook de luchtslang los laten, de planten zullen het dan wel gaan bedekken.
Op de bodem van het plantenfilter plaats je allemaal vijverslangen of buizen die je aan één kant sluit. Perforeer de slangen zodat er allemaal kleine gaatjes in komen. Het einde van deze slang sluit je met aansluitstukjes aan op een T-stuk in het zwemgedeelte. De onderkant van dit T-stuk sluit je ook af en daar plaats je de luchtsteen in. Dit zorgt ervoor dat het water wordt aangezogen uit de geperforeerde vijverslangen of buizen.
Stap 6: Plantenfilter
Als de techniek is geïnstalleerd kan je het plantenfilter gaan vullen met substraat. Het is het beste om op de vijverfolie in het plantenfilter ook nog een beschermvlies of stukken vijverfolie te leggen. Hiermee heb je het folie optimaal beschermd.
Het beste is om het substraat eerst nog goed te wassen, want er komt nog vaak veel gruis af wat zorgt voor meer troebel water.
Als je al het substraat erin hebt gelegd en je bent tevreden over de verdeling is het tijd om de zwemvijver te vullen en planten te plaatsen.
Stap 7: Vullen met regenwater en waterplanten plaatsen
De vijver kan je het beste vullen met regenwater. In regenwater zitten veel minder voedingsstoffen, waardoor je planten harder moeten werken en zweef algen geen kans krijgen. Het is sowieso handig om regen van je huis, schuurtje of afdakje op te vangen en in de vijver te laten lopen. Zo heb je altijd genoeg water. Zorg wel dat je de mogelijkheid hebt om dit af te sluiten zodat de vijver niet overstroomt.
Je kan ook voor een afvoer bij de zwemvijver zorgen die het water wegvoert mocht er teveel water in komen. Als je regenwater opvangt is het wel belangrijk om te kijken wat voor dak je hebt. Je moet zeker weten dat er geen giftige stoffen in het water kunnen komen. Deze problemen zie je het meest bij bitumen dakbedekkingen, al zijn daar in sommige types uitzonderingen. Ook hele vieze daken zijn niet handig om te gebruiken en kan er juist voor zorgen dat er veel meer voedingsstoffen in het water worden gevoerd.
Tijdens het vullen kan je ook beginnen met de waterplanten te plaatsen. Vaak komen de waterplanten in van die plastic bakjes in vijvergrond. Je kan de planten rechtstreeks in het substraat zetten, je hoeft ze niet in een apart vijvermandje te doen. De wortels moeten lekker diep kunnen komen in het filtergedeelte. Alleen waterlelies zou ik in een mand plaatsen, dit maakt het onderhoud een stuk makkelijker.
Stap 8: Afwerken
Na het vullen en planten plaatsen kan je de rand mooi gaan afwerken. Nu mag je de folie iets meer op formaat knippen.
Je kunt ook even met het afwerken wachten en alvast een lekkere duik gaan nemen.
Foto’s sturen van je natuurlijke zwemvijver
Mocht je naar aanleiding van mijn tips een zwemvijver hebben gemaakt? Dan vind ik het altijd leuk om foto’s te ontvangen. Deze foto’s kunnen andere mensen ook weer goed helpen en inspireren.
Waarom zou je een zwemvijver aanleggen
Als je van zwemmen houd, dan is niks zo lekker om gewoon bij je huis een duik te kunnen nemen. Niet eerst ergens naartoe, maar gewoon wanneer je wilt kan je zwemmen. Wat dat betreft, was een zwembad ook goed geweest. Er zijn echter een aantal grote voordelen ten opzichte van een zwembad:
- In een zwemvijver hoef je geen chloor en chemicaliën te gebruiken. Het is veel gezonder voor je en een frisse duik helpt je weerstand sowieso op te bouwen.
- Een vijver is ook een veel mooier aangezicht dan een zwembad en een blikvanger in je tuin.
- Het is veel voordeliger dan een zwembad en je kunt het prima zelf maken. Het is ook een geweldig gevoel om van iets te genieten dat je zelf gemaakt hebt.
- Je combineert moderne technieken van een luchtpomp met processen die al eeuwenlang werken in de natuur.
- De biodiversiteit van de hele omgeving wordt verbeterd. Een vijver trekt weer andere nuttige diertjes aan die weer een goede invloed hebben op de omgeving.
Advies en aanleg
Inmiddels heb ik al vele mensen geholpen met het realiseren van een natuurlijke zwemvijver. Ik vind dit hartstikke leuk om te doen en bied dan ook graag mijn diensten aan om je te helpen.
Ik leg zelf zwemvijvers aan of geef ondersteuning aan doe-het-zelvers.
Kijk op deze pagina om te zien wat ik voor je zou kunnen doen wat betreft een zwemvijver aanleggen: Diensten