Silo vijver of zwemvijver maken

Een silo vijver of zwemvijver maken is misschien wel één van de goedkoopste manieren om een zwemvijver te maken. Ik weet dat heel veel mensen op zoek zijn naar een goedkope zwemvijver. Al hoewel natuurlijke zwemvijvers al veel goedkoper zijn dan reguliere zwemvijvers is de prijs van EPDM folie nog steeds behoorlijk prijzig. Daarom wil ik in dit bericht graag laten zien wat een goedkope manier kan zijn om je eigen zwemvijver aan te leggen.

Afgelopen donderdag had ik een advies opdracht voor een natuurlijke zwemvijver in Huizen. Deze leuke mensen hadden al een silo ingegraven en het was de bedoeling om daar een zwemvijver van te maken. Zij wilden dit doen op de reguliere zwemvijver manier en liepen een beetje vast.

silo vijver
Hier kan je wel goed zien wat het idee was. De silo als zwemgedeelte en dan moest het overlopen in een nog te maken plantengedeelte.

Je kan de silo natuurlijk makkelijk gebruiken als zwemgedeelte waarbij je de silo bovenop het folie legt net zoals de kleine zwemvijvers. Ze vonden de silo er echter niet mooi uitzien en waren ook niet zo tevreden over de vorm. Omdat je toch dan folie moest aanschaffen voor de vijver gingen ze dan liever zelf een vorm maken.

Zo zijn ze tot een heel mooi ontwerp gekomen en als deze klaar is hoop ik hem op deze website te kunnen delen.

Maar goed, door deze silo kwam ik wel op het idee om hier een bericht over te maken. Want dit maakt het realiseren van en zwemvijver voor sommige mensen misschien nog makkelijker.

Silo vijver voordelen

Een vijver maken van een halve silo heeft als grootste voordeel dat het heel goedkoop is. Als je nog meer wil besparen op een natuurlijke zwemvijver dan moet je de grootste kostenpost drukken, de EPDM folie. Een silo kan je namelijk soms goedkoop ophalen. Zo ook deze in Huizen (mocht je interesse hebben, laat het me dan weten dan kan ik je in contact brengen.) Je kunt een halve silo zo aanleggen dat je geen folie nodig bent.

Een ander voordeel van een silo is natuurlijk het formaat. Het gebruik van een kuip als zwemgedeelte is makkelijk, alleen deze heb je niet in zulke grote formaten. Dan biedt een silo natuurlijk een stuk meer waterplezier. Alleen ziet een silo er natuurlijk niet zo mooi uit als deze zwarte vijver bakken en kuipen.

Silo vijver of zwemvijver maken

Om een zwemvijver zonder folie te maken ben je twee bakken nodig. In dit geval twee halve silo’s bijvoorbeeld. Maar deze manier kan je ook gebruiken als je andere bakken beschikbaar hebt.

Je gebruikt dan één silo voor het zwemgedeelte en de andere voor het filtergedeelte. Door deze aan elkaar te koppelen met pvc aansluitingen en koppel stukken kan je het water ook door het filter pompen door een luchtpomp. Precies dezelfde techniek als andere natuurlijke zwemvijvers. Alleen moet je nu wel de koppelstukken verlijmen en zorgen dat ze goed waterdicht zijn.

Via onderstaande afbeelding hoop ik het duidelijk te maken hoe het systeem er dan uitziet.

silo vijver of zwemvijver bouwplan

Om de silo er iets mooier uit te laten zien kan je natuurlijk de vijverrand nog mooi gaan afwerken. Een silo ziet er misschien wel niet zo mooi uit, maar het is wel heel praktisch. Zoals gezegd kan je in plaats van een silo deze techniek ook gebruiken met twee vijverbakken. Dit is altijd nog goedkoper dan folie te gebruiken, je hebt alleen een stuk minder vrijheid in de vorm en het uiterlijk.

Als je dus graag een silo wil gebruiken voor je silo vijver of zwemvijver laat het me dan weten. Dan kan ik je nog in contact brengen met de mensen van de foto.

Lees hier meer over zwemvijver aanleggen, stuur gerust vragen die je hebt en als je een zwemvijver hebt gemaakt met mijn tips vind ik het altijd leuk om foto’s te zien.

Berry IJmker

Creatieveling, ontwerper en dromer die zich een weg knutselt en bouwt naar een groen en duurzaam leven als gezin

6 reacties op “Silo vijver of zwemvijver maken

 1. hallo Berry Van harte proficiat met je creatief idee van silo zwemvijver.
  Graag had ik iets meer info Moet de verbinding tussen de twee silo’s noodzakelijk onder gronds gebeuren. Isolatie aan beide kanten in een silo lijkt me delicaat; Waarom niet boven grond en verborgen onder een houten deksel
  Welk soort silo raad je aan ?
  We zouden een silo van +/_ 7 meter lang willen maar niet diep. Liever breed dan diep
  Dank bij voorbaat

  1. Hallo Filip,

   Dankjewel, ja tuurlijk kan je een dergelijke vijver ook een stuk boven de grond maken. Mij lijkt het nog steeds het handigste om het grootste gedeelte wel in de grond te maken en dan eventueel een stukje boven de grond uit laten steken. Dan staat het goed stevig in de grond. Dat kan je het bovenstaande gedeelte verbergen met een houten rand bijvoorbeeld.
   De verbinding moet wel behoorlijk laag zijn want die zorgt ervoor dat al het water door het hele plantenfilter gaat van boven naar onder. Vandaar dat één verbinding heel laag is.
   Ik heb niet een bepaald soort silo wat ik aanraad. Ik heb dit ontwerp geplaatst met het idee dat dit één van de goedkoopste manieren is om een soort zwemvijver te krijgen. Je bent dus een beetje afhankelijk van het aanbod tweedehands silo’s. Het liefst natuurlijk gratis op te halen.

   1. Beste Berry Van harte bedankt voor je antwoord, heel duidelijk
    Ik las met bewondering je levensfilosofie, heel knap proficiat.
    We hebben nog tijd we bouwen en verhuizen over één jaar we wonen aan het Bolsena meer in Italie

    1. Fijn dat het heeft geholpen en heel erg bedankt voor de mooie woorden.
     Succes met het verhuizen en bouwen, het Bolsena meer klinkt als een mooie plek.

 2. Beste Barry,

  Ik las bovenstaand artikel en wat een goed idee. Wij willen zelf een vijver maken (geen zwem maar gewoon) van zo’n 80/90cm diep en een diameter van ongeveer 3m. Een silo lijkt ons een heel goed idee, maar waar schaf je die aan? Denk je dat jouw contact in Huizen hierbij zou kunnen helpen?

  Dank alvast voor je reactie.

  1. Hoi Mirtine,

   Helaas is de silo in Huizen al weg en hebben zij een andere zitvijver gemaakt. Ik kom ze heel af en toe op marktplaats tegen. Succes met je project.
   Groeten Berry

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *