Beste substraat voor een zwemvijver

Substraat heeft een hele belangrijke rol in een zwemvijver. Nog wel belangrijker dan de planten. Er zijn echter meerdere types substraat die je kan kiezen. Welk substraat is nou het beste voor een zwemvijver?

Laat ik eerst beginnen met het uitleggen wat de functie van substraat is in een zwemvijver. In een natuurlijke zwemvijver wordt de filtering gedaan door filterende bacteriën. Deze moeten zich ergens op hechten. Als je een kale vijver hebt dan hechten ze zich op het vijverfolie, maar dit is niet een heel groot oppervlakte. Als je meer filterende bacteriën wil dan moet je dit oppervlakte waar ze zich op kunnen hechten vergroten.

Door substraat toe te voegen creëer je een veel groter oppervlakte waar de bacteriën zich op kunnen hechten. Een steentje kan namelijk helemaal aan de buitenkant worden bevolkt. Substraat is dus heel belangrijk om een vijver helder en gezond te houden. Nog belangrijker dan de planten.

Er zijn eigenlijk twee types substraat die ik altijd aanraad. De eerste is gewoon simpel riviergrind, de goedkoopste optie van al het substraat en doet zijn werk gewoon goed. Wel goed uitspoelen voordat je het in de vijver plaatst. Riviergrind is overal wel te vinden en qua grootte raad ik 16/32 aan.

De tweede optie en wat ook het beste substraat is wat je kan krijgen is lava substraat. Lavasubstraat is beter omdat het een poreus materiaal is. In een lava korrel zitten allemaal luchtbelletjes wat ervoor zorgt dat er binnen in een lava korrel ook nog allemaal extra oppervlakte is voor bacteriën in tegenstelling tot gewone stenen wat alleen maar extra oppervlakte heeft aan de buitenkant. Lava substraat is uiteraard wel duurder dan riviergrind, maar wel goedkoper dan bijvoorbeeld vijversubstraat.

lavasubstraat natuurlijke zwemvijver

Wil je het dus echt goed doen dan kies je voor lavasubstraat. Lavasubstraat is ook handig als je niet zo veel ruimte hebt voor een plantenfilter. Een goede optie is ook om onderin het plantenfilter een laag lavasubstraat te doen en daar boven op een grind laag te doen.

Kijk hier voor meer informatie over een zwemvijver aanleggen of bekijk ook eens mijn youtube kanaal waar steeds meer video’s op verschijnen.

Berry IJmker

Creatieveling, ontwerper en dromer die zich een weg knutselt en bouwt naar een groen en duurzaam leven als gezin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *