Natuurlijke zwemvijver voorbeelden

Ik spreek over natuurlijke zwemvijvers, om daar wat anders mee aan te geven dan reguliere zwemvijvers. Dit verschil zit hem vooral in de techniek. Het zwemplezier is er niet minder om en de portemonnee al helemaal niet. Een natuurlijke zwemvijver neemt de processen die in de natuur plaatsvinden weer echt als basis voor een heldere en gezonde vijver.

Natuurlijke zwemvijver

Een natuurlijke zwemvijver eigenlijk een klein ecosysteem. Een systeem dat processen die al jaren in de natuur werken, combineert met moderne technieken en onderzoeken.

In een natuurlijke zwemvijver zorgen de planten versterkt met een luchtpomp ervoor dat de natuurlijke processen de vijver helder houden. Bekijk hier hoe je een zwemvijver moet aanleggen. Hier wil ik laten zien hoe je deze techniek voor verschillende soorten zwemvijvers of andere toepassingen kan gebruiken.

Kleine zwemvijver of spetter badje

natuurlijke zwemvijver mini

Ondanks dat je uit de commerciële zwemvijver wereld hoort dat een zwemvijver een bepaald formaat hoeft te hebben. Kan je de techniek prima toepassen op een kleinere vijver. Zo kan je bijvoorbeeld een mooi spetterbadje voor je peutertjes maken. Zo hoef je niet steeds een peuterbadje op te zetten waar je steeds het water moet vervangen. Ook is een natuurlijk spetter badje een mooie blikvanger in de tuin. Deze kleine zwemvijver was mijn eerste project en daardoor weet ik dat het formaat echt geen probleem is.

Voorbeelden van kleine zwemvijvers of spetter badjes

https://www.youtube.com/watch?v=wVCNrrdV3c8

Natuurlijke zwemvijver om in te zwemmen

natuurlijke zwemvijver zwemmen

Meestal wordt een natuurlijke zwemvijver natuurlijk gemaakt om in te zwemmen. Afhankelijk van hoeveel ruimte je er voor over hebt of hoeveel budget je hebt kan je dit zo groot of klein maken als je zelf wil. Het is een heerlijk gevoel als je gewoon in je eigen tuin kan zwemmen in de natuur.

Voorbeelden van natuurlijke zwemvijvers

Natuurlijk ligbad

natuurlijke zwemvijver ligbad

Dit lijkt een beetje op een kleine zwemvijver, maar hier bedoel ik toch een andere doelgroep mee. Als het warm weer is, is het ook al heerlijk om verkoeling in je eigen tuin te hebben. Dit kan je ook heel makkelijk met een kleine natuurlijke zwemvijver bereiken. In plaats van een speciekuip, kan je ook een wat groter bak doen waar je als volwassene ook lekker in kan zitten of liggen. Of wat dacht je om gewoon een oud ligbad hiervoor te gebruiken. Je zou zelfs een ligbad op een apart planten filter gedeelte kunnen aansluiten.

Voorbeelden van natuurlijk ligbad

Vijver met vissen

natuurlijke vijver vissen

Gewone vijvers met vissen gebruiken vaak ook al heel wat pompen en filter systemen. Ook een visvijver zou je volgens dit natuurlijke systeem kunnen opbouwen. Daarmee dien je wel altijd rekening te houden met de hoeveelheid vissen en de soort. Afhankelijk van wat je wil kan je daar je filter systeem op aanpassen of zelfs een combinatie gebruiken.

Artikelen over vijver vissen

Natuurlijke zwemvijver, wat is het verschil?

De naam kan een beetje verwarrend zijn. Voor mij is een echte natuurlijke zwemvijver namelijk meer een zwemplas. Daar komt geen folie of luchtpomp aan te pas. Niet iedereen heeft echter ruimte om ergens een diepe plas te graven, want hier ben je wel echt meer ruimte voor nodig.

Helaas moet ik dit woord nu gebruiken om het van gewone zwemvijvers te onderscheiden, al gebruiken die de naam “natuurlijk” ook al steeds vaker. Het woordje natuurlijk slaat vooral op de natuurlijke werking van planten. Als je een “natuurlijke” zwemvijver door iemand laat aanleggen let dan wel goed op de techniek.

Als er namelijk een apart voor filter systeem, vaak nog met uv lamp erbij wordt gebruikt en een zware pomp. Hoeveel werk hoeven de planten dan nog te doen?