Gemetselde natuurlijke zwemvijver aanleggen | DIY

De meeste mensen willen natuurlijk een grotere natuurlijke zwemvijver dan een mini zoals ik als eerste heb gebouwd. Dezelfde technieken en processen werken ook in een grotere zwemvijver. Dit hoeft ook nog steeds niet zo groot te zijn als in de commerciƫle zwemvijver wereld wordt gezegd. In dit bericht wil ik je op weg helpen hoe je een gemetselde natuurlijke zwemvijver kan aanleggen.

De laatste natuurlijke zwemvijver die ik heb laten zien was ook een gemetselde zwemvijver. Ik heb hem geholpen met advies en in combinatie met de informatie op mijn website heeft hij een mooie natuurlijke zwemvijver gemaakt.

Kuip of gemetselde zwemvijver?

Een kuip is vooral geschikt voor een kleine plons vijver voor de kinderen. Als je er ook echt in wil zwemmen of er zelf ook helemaal in wil plonsen kan je beter iets gaan metselen. Een kuip is nog steeds wel een optie, want die zijn er nog steeds in grotere formaten bij bol.com te koop. Wat ik zelf een mooi adres vindt voor heel veel grotere kuipen of vijverbakken is vijverleven.nl

gemetselde natuurlijke zwemvijver
Als je meer van een strakke en moderne look houdt dan is een gemetselde natuurlijke zwemvijver ook een goed idee.

Met metselen kan je zelf de vorm en de grootte bepalen wat natuurlijk een groot voordeel is. Het is wel wat meer werk dan een kuip natuurlijk.

Gemetselde natuurlijke zwemvijver aanleggen

Een gemetselde natuurlijke zwemvijver aanleggen verschilt niet veel met een gewone gemetselde zwemvijver. Het enige wat verschilt is natuurlijk de techniek die je gebruikt voor een natuurlijke zwemvijver. De techniek is hetzelfde in alle natuurlijke zwemvijvers.

Hieronder heb ik een bouwtekening hoe je een gemetselde natuurlijke zwemvijver kan aanleggen. Kijk ook naar de bouwtekening die ik voor de mini natuurlijke zwemvijver heb, want dit heeft veel overeenkomsten.

gemetselde natuurlijke zwemvijver aanleggen
Een duidelijk overzicht hoe een standaard gemetselde natuurlijke zwemvijver er kan uitzien. Natuurlijk zijn er altijd varianten op.

In het voorbeeld heb ik zandzakken gebruikt als afscheiding tussen het filter en zwem gedeelte. Zandzakken zijn het makkelijkst om te gebruiken. Je kunt ook houten planken gebruiken of een combinatie. De duurste en strakste optie is om het muurtje hoger te metselen. Dan moet je wel zorgen dat het muurtje stevig genoeg is en zal de folie er in moeten worden gelast. Anders krijg je de vijverfolie er nooit strak genoeg in.

Een fundering onder het zwemgedeelte is nodig als de grondwaterstand tot de onderkant komt. Anders gaat het zwemgedeelte zweven op het grondwater.

Verder gelden de regels die voor alle andere natuurlijke zwemvijvers gelden. Zorg dat het filter gedeelte minimaal de helft van het totale oppervlakte in beslag neemt.

>> Lees hier de benodigdheden, stappenplan en meer berichten over een zwemvijver aanleggen.

Als je nog iets mist of je wil advies dan kan je altijd contact met me opnemen. Iedereen kan een natuurlijke zwemvijver krijgen. Kijk ook eens op mijn diensten pagina om te zien wat ik voor jou kan doen wat betreft een natuurlijke zwemvijver aanleggen.


Berry IJmker

Creatieveling, ontwerper en dromer die zich een weg knutselt en bouwt naar een groen en duurzaam leven als gezin

2 reacties op “Gemetselde natuurlijke zwemvijver aanleggen | DIY

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *