De 3 meest gemaakte fouten bij het aanleggen van een zwemvijver

Voordat je begint met het maken van je zwemvijver is het zeker handig om te weten welke fouten je tegen kan komen. Dit zijn de 3 fouten die ik het vaakst tegenkom bij mensen die zelf een zwemvijver aan gaan leggen.

Het aanleggen van een zwemvijver kan best spannend zijn, omdat het iets is wat je nog nooit eerder hebt gedaan. Als je dan één van deze fouten tegenkomt kan dat behoorlijk wat kopzorgen en stress opleveren. Dat willen we natuurlijk niet.

Grondwater

Laten we dan ook gelijk beginnen met de vervelendste fout die je kan maken, grondwater! Je hebt er geen rekening mee gehouden en nu heb je een gat gegraven en het staat helemaal vol met grondwater. Of tijdens het aanleggen begint het grondwater in eens te stijgen en begint alles te drijven. Dit is echt super vervelend en maakt het werken een stuk lastiger en hier in Nederland hebben we op veel plekken
te maken met grondwater wat behoorlijk hoog kan staan.

Voordat je dus beging met graven moet je even nagaan hoe de grondwater situatie bij jou is en hoe je dit eventueel het beste kan oplossen. Er zijn meerdere oplossingen mogelijk:
– Bronbemaling
– Kan je het zelf wegpompen als het grondwater niet te hoog is
– Zwemvijver verhogen
De beste tip die ik je kan geven als je last hebt van hoog grondwater is om te wachten met aanleggen tot eind zomer. Dan is het grondwater op zijn laagst.

Elke situatie is anders en ga dus zeker voordat je beging even na hoe de situatie bij jou is. Ik heb hier boven al kort een paar oplossingen geschreven, daar ga ik in een ander bericht nog een keer dieper op in.

Oppervlakte water komt de vijver in

Dit is eentje waar je eerst waarschijnlijk niks van merkt, maar die na een paar maanden als je al lekker vaak in je zwemvijver hebt gezwommen in eens op komt duiken. Je hebt geen rekening gehouden met het oppervlaktewater wat in je vijver stroomt en dit zorgt ervoor dat je vijver in eens troebeler wordt of er een gigantische alg explosie komt.

Wat bedoel ik nou met oppervlakte water, dat is dus regenwater wat op je tuin komt en dan zo je vijver instroomt. Dit water neemt dus allemaal voedingsstoffen en organisch afval van je tuin mee de vijver in wat ervoor zorgt dat er dus teveel voedingsstoffen in het water komen en dat willen we niet.

Gelukkig is dit na het aanleggen nog steeds makkelijk op te lossen. Je moet dus zorgen dat dit niet kan door te zorgen dat de vijverrand hoger is dan de rest van je tuin of door een geul om je vijver heen te graven waar het water in stroomt.

Verkeerde hellingsgraad plantenfilter

Ok, tijd voor de meest gemaakte fout nummer 3. Je hebt de verkeerde hellingsgraad van je plantenfilter en daardoor blijft het grind niet liggen en rolt het de zwemvijver in en je blijft gewoon stukken folie zien, wat niet alleen heel lelijk is als je een mooie natuurlijke vijver wil. Het is ook nog eens niet goed voor de duurzaamheid van je vijver.

Als de folie niet bedekt is (en vooral boven water) dan wordt de levensduur van je folie sterk verminderd door de zon. Als de folie gewoon bedekt is dan gaat het levenslang mee. Dus dat wil je niet.

Wat is dan de juiste hellingsgraad en hoe zorg je ervoor dat het grind blijft liggen? Dat heb ik uitgelegd in deze video.

Berry IJmker

Creatieveling, ontwerper en dromer die zich een weg knutselt en bouwt naar een groen en duurzaam leven als gezin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *