Mijn natuurlijke mini zwemvijver | Organic swimming pool

Al jaren ben ik gefascineerd door vijvers, dit heeft er ook toe geleid dat ik ongeveer 3 jaar verantwoordelijk was voor de vijverafdeling in een tuincentrum. Ik hou ook heel erg van buiten zwemmen in natuurlijk water en toen ik een paar jaar geleden het fenomeen van zwemvijvers ontdekte wist ik dat ik dit uiteindelijk ook wilde hebben. Als je mijn vorige bericht hebt gelezen dan weet je dat we van ons huis een droomhuis aan het maken zijn en bij dat droomhuis hoort dus ook een natuurlijke zwemvijver.

Wij hebben niet echt het formaat tuin waar je een zwemvijver verwacht en omdat we nog kleine kinderen hebben heb ik eigenlijk dezelfde technieken gebuikt om een mini zwemvijver te maken. De afgelopen jaren gebruikten we vaak een grote speciekuip die we in de zomer vulden met water. Maar dat soort badjes kan je nooit lang laten staan want die worden altijd snel vies en groen. Het uitganspunt was dus eigenlijk een pierenbadje maken die je altijd kon laten staan. Want waarom zou je de principes van een zwemvijver niet kunnen gebruiken voor een klein badje?

Natuurlijk had ik al veel ervaring met vijvers en met mijn werk heb ik ook veel mensen advies gegeven over een moeras of helofyten filter (mooiste manier van een vijver filteren.) Op youtube kwam ik heel veel filmpjes tegen van david pagan butler en die gebruikt echt het beste systeem voor een zwemvijver.

Het uitgangspunt van een zwemvijver is dat de planten het water voor je zuiveren doordat het water door het plantengedeelte gaat en weer terug komt in je vijver. De kosten voor een zwemvijver waren ook altijd lager dan een normaal zwembad, maar tegenwoordig worden er voor zwemvijvers al bijna net zoveel apparatuur gebruikt als normale zwembaden. David gebruikt alleen maar een luchtpomp (pomp die belletjes lucht in het water blaast) voor de water verplaatsing. Dit is een techniek die in de vijverwereld al veel vaker wordt toegepast, het air lift systeem. Je blaast de lucht onder in een buis en doordat de lucht naar boven wil neemt dit ook water mee. Dit kan alleen als het water allemaal op hetzelfde niveau is, je kunt een airflow systeem niet gebruiken om water naar een hogere bak te verplaatsen, maar dit is dus wel ideaal voor een moerasfilter en daardoor ook voor een natuurlijke zwemvijver.

Daarnaast is een luchtpomp ook veel vriendelijker zuiverende bacteriën die niet door de rotors van een waterpomp moeten. Een luchtpomp plaats je ook niet in de vijver, maar altijd daarbuiten en is in stroomverbruik veel voordeliger dan een vijver pomp. Een zwemvijver was dus in de basis heel simpel, maar is door de jaren heen en het commerciële succes weer veel ingewikkelder en duurder gemaakt.

Een zwemvijver is voor mij echt een geweldig voorbeeld van dat de natuur al heel goed werkt en dat het dus helemaal niet nodig is om daar nog allemaal apparatuur aan toe te voegen.

Bouwverslag natuurlijke zwemvijver

Zo dat was even wat voor geschiedenis, dan nu naar de bouw van onze natuurlijke mini zwemvijver. De benodigdheden heb ik gekocht bij de grote online vijverwinkel: vijverleven.nl

>> Kijk hier voor een lijst met benodigdheden voor een zwemvijver aanleggen

bouw zwemvijver 1
Dit is de plek waar de mini zwemvijver komt
bouw zwemvijver 2
gat graven en stenen als rand gebruiken
bouw zwemvijver 3
Kijken of de speciekuip er in past. Ik gebruik deze grotere speciekuip als “zwemgedeelte.” Deze komt straks in de vijverfolie te staan en dan krijg je een mooie strakke rand. De platte steen lag erop, omdat ik misschien dacht dat ik die als trap of zit plekje wilde gebruiken.
bouw zwemvijver4
Eerst beschermvlies erin leggen voor bescherming van het vijverfolie.
bouw zwemvijver5
Vijverfolie plaatsen
bouw zwemvijver6
Kuip weer op het folie plaatsen. Onder de kuip heb ik nog weer folie en beschermvlies gelegd voor extra bescherming.
bouw zwemvijver8
Buis om de kuip heen gelegd. Hierin zijn gaatjes geboord zodat het water er door komt. Het uiteinde van de buis is gemonteerd op de kuip. Door de kleinere pvc buis gaat de luchtslang die wordt aangesloten op de luchtpomp.
bouw zwemvijver9
Eerste lading grind geplaatst zodat de bak al mooi op zijn plek blijft.
bouw zwemvijver10
Nog meer grind plaatsen en de jongens konden niet wachten om alvast wat water in de vijver te doen. Ideaal is om dit met regenwater te doen, maar wij waren ongeduldig.
bouw zwemvijver11
Keien om de rand plaatsen om het natuurlijker te laten lijken. Ik vind het niet mooi als je nog vijverfolie ziet en dit beschermt het rubber folie ook tegen de zon en gaat het eigenlijk levenslang mee.
bouw zwemvijver final
En klaar is de zwemvijver. Ook al 2 gele lissen “iris pseudacorus” geplaatst. Hele goede planten voor een helofyten filter.
bouw zwemvijver final 2
De waterpret kan beginnen!

1 maand later

Eind april was de zwemvijver klaar voor gebruik. Vanwege de warme dagen hadden we er al veel gebruik van gemaakt en het water was ook nog steeds helder. Na 2 weken begon er wat groene alg te komen, maar na de eerste regenbui was dit ook weer verdwenen.

zwemvijver planten
zwemvijver kinderen

2 maanden later

De vijver is nog steeds hartstikke helder dus het werkt echt fantastisch. Er is door de vijver ook zo veel meer leven gekomen in de tuin. Je ziet heel veel insecten gebruik maken van de vijver die aan de kant wat komen drinken. De eerste pad hebben we ook al gezien. De kat van de buren komt ook geregeld wat water drinken. Het mooiste echter is om de kinderen er heerlijk in te zien spelen of mijn vrouw die na een ochtend werken op een warme dag even lekker verkoeling zoekt in het water, geeft me een geweldig gevoel dat ik dit aan hen heb kunnen geven.

mini zwemvijver organic swimming pool 2

Het was een heel verhaal en ik weet zeker of ik alles heb verteld, dus als iets niet duidelijk is of je wil er iets over weten of je wil zelf ook 1 bouwen vraag me dan gerust. Kijk ook eens op mijn diensten pagina om te zien wat ik voor jou kan doen wat betreft een natuurlijke zwemvijver aanleggen.

Inmiddels staat er ook een update van de zwemvijver in de winter, hier is ook nog een schematische bouw tekening van mijn vijver aan toegevoegd die het hele systeem nog iets duidelijker maakt. Klik hier: mini natuurlijke zwemvijver | winter update

>> Klik hier voor meer informatie over een zwemvijver aanleggen

Berry IJmker

Creatieveling, ontwerper en dromer die zich een weg knutselt en bouwt naar een groen en duurzaam leven als gezin

12 reacties op “Mijn natuurlijke mini zwemvijver | Organic swimming pool

 1. Hoi Berry,
  wat een leuke site heb jij! Ik ben helemaal mee in jouw verhaal van het leven proberen eenvoudig te houden met zo min mogelijk poespas. En jou idee van een mini zwemvijver vind ik fantastisch. Alleen zie ik het een beetje groter. Ik zou graag een zwemvijver maken van 2 op 3 meter met een diepte van ongeveer 1,2 meter. De bedoeling is om hier ‘baantjes’ in te trekken middels een zwemelastiek. Ik zag het al voor mij met een zandfilter en heel de rimram maar eigenlijk zag ik daar tegen op. Ik zou zo’n Intex geval kunnen aanschaffen maar dat is ook maar commerciële brol. Dus een kuip metselen. En dan kwam ik jouw site tegen en het idee vind ik geweldig ( had ik al gezegd zeker 😉 ). Een beetje extra planten zou het terras zeker opfleuren. Alleen vraag ik mij dan wel af hoe ik de dimensie van de plantenzone dien te berekenen en de grootte van de luchtpomp.
  Mocht je me verder op weg willen helpen zou ik dat ongelofelijk tof vinden.
  Groeten,
  Wouter

  1. Hallo Wouter, bedankt voor je leuke reactie. Er was helaas iets mis gegaan met mijn reacties, ik kreeg geen melding als iemand had gereageerd vandaar dat ik zo laat antwoord. Ik zou je graag willen helpen.
   Ja het is heel goed mogelijk om het groter te doen.
   De plantenzone moet ongeveer 1/3 van het totale oppervlakte zijn. De luchtpomp moet de totale inhoud van de vijver in 3/4 uur kunnen rondpompen, hoe meer hoe beter.
   Mocht je nog meer vragen hebben dan kan je me ook altijd een mailtje sturen.

 2. Oké dit is echt prachtig. Tijdens welke periode kunnen jullie in de vijver zitten zonder dat het te koud is? Is een soort waterval systeem mogelijk bij dit type filter? Omdat je sprak over hoogteverschillen. Ik heb ook een kleine tuin en ben aan het rondkijken: plunge pool, jaccuzzi, fontein,… Maar deze zwemvijver is momenteel favoriet.

  1. Hoi Caroline, dat is leuk om te horen. Doordat het een kleine vijver is warmt het ook al snel op. Op een zonnige voorjaarsdag kan je er al snel in zitten. Zo hebben onze jongens er in april al wel eens in gespeeld.
   Een watervalsysteem is met dit type filter niet mogelijk aangezien ik een luchtpomp gebruik. Wil je een waterval dan moet je een waterpomp gebruiken, maar daar wordt de aanleg een stuk lastiger en duurder van.
   Mocht je nog meer vragen hebben stel ze gerust.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *