Mini natuurlijke zwemvijver | winter update

Zaterdag kreeg ik een mailtje van iemand die een vraag had over mijn zwemvijver. Daardoor dacht ik dat het wel een goed idee is om een update te geven over hoe de zwemvijver er nu bij staat in de “winter”

Om een kort antwoord te geven, de vijver is nog steeds helder. Wel ziet alles er nu wat troosteloos uit doordat de meeste planten zijn afgestorven. Hieronder maar gelijk even een foto.

natuurlijke zwemvijver winter

Zoals je ziet is het een beetje een dooie boel, maar het water is nog steeds kraakhelder. Op de foto misschien wat lastig te zien, maar je kunt de bladeren op de bodem zien liggen. Je ziet aan de linker kant nu wel wat draadalg groeien, dit is heel normaal want draadalg begint altijd al met lagere temperaturen te groeien dan andere waterplanten. Doordat we een warme winter hebben begint de draadalg al wel eerder te groeien dan anders.

De draadalg is ook een heel nuttig plantje, want die helpt ook om de vijver helder te houden, als de waterplanten straks beginnen te groeien dan verdwijnt het vanzelf weer of kun je het zelf makkelijk weg halen.

Het is ook slim om nu de afgestorven delen van de waterplanten te verwijderen of vroeg in het voorjaar. Hierdoor komen er minder voedingsstoffen in het water. De bladeren van bomen verwijder ik af en toe met een netje. Dit doe ik af en toe en heb ik niet voor het maken van de foto gedaan, dan heb je een realistischer beeld van hoe het er nu uitziet. De groene plantjes die je nog ziet is de veronica becabunga, deze vijverplant is winter groen.

Ik kan niet wachten tot straks alles weer mooi begint te groeien en het weer een heerlijk paradijsje wordt.

Daarnaast kreeg ik ook nog een paar technische vragen. Daarom heb ik nog even een schematische tekening gemaakt van onze zwemvijver. In combinatie met de foto’s van mijn andere bericht is het nu nog wat duidelijker hoop ik. Als dit nog niet zo is, vraag me gerust.

mini natuurlijk zwemvijver zelfbouw
Dit concept kan je uiteraard ook voor een grote zwemvijver gebruiken. Hoe groter de vijver, hoe makkelijker het is om deze helder te houden, want grotere vijvers zijn meer in balans. Op de tekening is niet te zien dat ik de geperforeerde slang in een rondje om de kuip heb gelegd. Je wilt dat de slang een zo groot mogelijk oppervlak bestrijkt.

Dit is niet helemaal mijn aansluiting zoals ik eerst van plan was, dus op de foto’s van de bouw zie je iets anders. Dit is wel hoe ik het nu heb. Ik had eerst de luchtsteen in een pvc buis buiten de kuip. Het is natuurlijk een kleine zwemvijver en daardoor wilde ik de ruimte optimaal benutten en niet dat de luchtinlaat in het zwemgedeelte zou zitten. Hierdoor moest de lucht echter een bochtje om, om in de kuip te komen en daardoor kreeg je hele grote bubbels wat best wel wat lawaai maakte als je dat de hele dag aan hebt staan.

Dit is de situatie zoals ik het eerst had, ik dacht heel slim te zijn, maar dat was dus niet zo. Ik heb nu dus een extra pvc stuk in de kuip geplaatst zoals je op de eerste tekening ziet. Het onderste gedeelte wat je op de tekening hier boven zit heeft dus geen functie meer, maar zit niet in de weg. Als je echter zelf een bubbelbad wil dan is dit wel de juiste manier om het aan te leggen.

Kijk ook eens op mijn diensten pagina om te zien wat ik voor jou kan doen wat betreft een natuurlijke zwemvijver aanleggen.

Berry IJmker

Creatieveling, ontwerper en dromer die zich een weg knutselt en bouwt naar een groen en duurzaam leven als gezin

3 reacties op “Mini natuurlijke zwemvijver | winter update

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *