Mooi voorbeeld van hoe goed het filtersysteem werkt ondanks de fouten | Op bezoek in Oosterwold

Afgelopen zomer was ik gevraagd door deze eigenaar in Oosterwold om even langs te komen om zijn zwemvijver te checken. Hij was al bezig met de laatste stappen, maar was niet helemaal zeker over of het allemaal goed was en hoe hij nu de laatste stappen moest doen. Gelukkig hoefde hij helemaal niet bang te zijn en was zijn zwemvijver op dit moment eigenlijk al goed genoeg om in te zwemmen. Deze zwemvijver laat namelijk zien hoe goed het filtersysteem al werkt, ondanks de fouten die er in de aanleg zijn gemaakt.

Oosterwold, waar deze zwemvijver is is sowieso een mooie plek om te bezoeken, omdat een groot gedeelte van de mensen daar in harmonie met de natuur proberen te wonen. Je komt daar hele mooie en vooral bijzondere huizen en tuinen tegen. Daar zouden wij zo tussen passen. Een zwemvijver is voor mij ook een ultiem voorbeeld van hoe je natuur en mensen samen brengt.

Dat hadden deze eigenaren ook bedacht en daarom hadden ze toen de kraan moest komen om een gat te graven voor het huis ook gelijk een gat laten graven voor de zwemvijver.

Zwemvijver van steenschotten

Het is een klassieke zwemvijver met het filter rondom. Om het zwemgedeelte te verstevigen heeft hij steenschotten gebruikt. Ik heb al veel reacties van mensen gehad die zich afvroegen of je ook steenschotten kan gebruiken voor een zwemvijver. Nou hier is dus een mooi voorbeeld van iemand die dat al gedaan heeft.

Het werkt goed, maar deze zwemvijver is niet pas afgelopen zomer gebouwd, nee deze stond er al meer dan een jaar. Wat er nu is gebeurd, aan één zijde is de rand van het zwemgedeelte naar binnen gezakt. Deze zwemvijver is gevuld met regenwater en dat gaat dus niet zo snel. Nadat de folie dus over de steenschotten is gelegd werd de zwemvijver langzaam gevuld met regenwater van het dak.

zwemvijver oosterwold steenschotten

Ze zitten hier op kleigrond en dat werd aan 1 kant ook goed nat en zakte dus in. Doordat er nog niet veel water inzat had je niet genoeg tegendruk. Hier kan je nu helaas niks meer aan doen, behalve als je helemaal opnieuw begint. Maar het maakt verder voor de waterkwaliteit niks uit. Het lijkt alleen wat minder mooi. Nu het veel verder gevuld is hoef je ook niet bang te zijn dat het nog meer gaat inzakken.

Zo is dus de hele zwemvijver een beetje, het is niet helemaal strak en supernetjes afgewerkt. Een afscheiding van grindzakken en daarboven op wat planken. Maar voor de werking van de zwemvijver en zwemplezier maakt dat dus niks uit en hiermee kan je wel geld besparen.

Maar het maakt niet uit hoe de vijver eruitziet. Als je er maar in kan zwemmen en je helder water hebt. Daarvoor wil ik je deze vijver laten zien.

Helder water

Want wat als ik je nou vertel dat de vijver er al bijna een jaar zo bijligt en dus nog steeds helder water heeft. De vijver is dus nog niet
eens helemaal gevuld en komt maar net tot het begin van het plantenfilter, heeft geen planten en de luchtpomp staat niet eens aan.

Ondanks de fouten in de aanleg heeft hij wel 2 belangrijke keuzes gemaakt.

  • Hij heeft de vijver 2 meter diep gemaakt in plaats van 1,5 meter. Hoe dieper je een vijver maakt hoe makkelijker het voor een vijver is om in balans te komen. Er komen dan minder temperatuurschommelingen. Deze vijver is op dit moment dus al ongeveer 1,5 meter diep.
  • De zwemvijver is gevuld met regenwater. Ook al duurde dit wel lang en is daardoor wel één wand ingezakt is regenwater wel de beste keuze. Hier zitten namelijk geen voedingsstoffen in en dat maakt het opstarten van een zwemvijver een stuk makkelijker.
  • Hij wilde de vijver nog niet helemaal vullen omdat hij er nog mee bezig maar, maar het water komt in ieder geval wel tot het filter waar al het grind ligt. Hierdoor krijg je gelijk een veel groter oppervlakte erbij waar filterende bacteriën zich kunnen hechten.

Wat helpt nog meer mee:

  • Draadalgen zijn je vriend. Het regenwater heeft dan geen voedingsstoffen, er komen wel voedingsstoffen in van buiten. Gelukkig helpt de natuur dan een handje mee door middel van draadalgen. Dit zijn eigenlijk ook gewoon plantjes die de voedingstoffen opnemen om te groeien
    en zorgen in ruil daarvoor voor helder water. Samenwerken met de natuur en niet ertegen.
  • Mochten de filterende bacteriën nou niet hun werk doen, dan had je groen water gekregen.
  • Dagelijks deed hij de luchtpomp wel een uurtje aan wat zorgde voor een beetje watercirculatie. Ik zou wel aanraden om de luchtpomp gelijk volop aan te zetten.

Het is dus geweldig om te zien hoe goed de natuurlijke filtratie van deze zwemvijver nu al werkte met alleen al de combinatie regenwater/diep water en het grind waar veel bacteriën inzaten. Daar waren de vele kikkers en salamanders het ook zeker mee eens, want daar zaten er echt gigantisch veel van in. Hij mag heel trots zijn op deze zwemvijver die hij helemaal zelf heeft gemaakt.

De eigenaar heeft dus geen grote fouten gemaakt die ervoor zorgen dat zijn zwemvijver niet werkt. Wil jij nou ook je eigen zwemvijver maken, maar ben je bang om die stap te zetten of twijfel je over bepaalde stappen. Vraag dan even een online adviesgesprek aan, heb ik geen vast bedrag voor, maar mag je zelf daarna een bedrag overmaken.

Berry IJmker

Creatieveling, ontwerper en dromer die zich een weg knutselt en bouwt naar een groen en duurzaam leven als gezin

2 reacties op “Mooi voorbeeld van hoe goed het filtersysteem werkt ondanks de fouten | Op bezoek in Oosterwold

  1. Beste Berry,
    Mooi hoe je een houten constructie maakt, alleen vroeg ik me af welke houtsoort hier geschikt voor is.
    Ik neem aan dat alles met inox schroeven wordt bevestigd?
    Alvast bedankt voor je reactie, en alvast gefeliciteerd met je uitstekende website.
    De Vriese Johan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *