Hoeveel planten zwemvijver? | zwemvijver verhouding planten

De waterplanten voor een natuurlijke zwemvijver zijn noodzakelijk om een gezonde en heldere zwemvijver te krijgen. Maar hoe is de zwemvijver verhouding met planten en hoeveel planten ben je nodig voor een natuurlijke zwemvijver?

Een natuurlijke zwemvijver bestaat altijd uit twee gedeeltes. Een zwemgedeelte en een planten gedeelte. Het planten gedeelte zorgt ervoor dat het water in het zwemgedeelte helder blijft. Dit plantengedeelte noem je ook wel een plantenfilter. Een plantenfilter bestaat uit substraat en verschillende waterplanten.

Omdat dit plantenfilter verantwoordelijk is voor het helder houden is een goede aanleg nodig.

hoeveel planten zwemvijver

Zwemvijver verhouding planten

Om er zeker van te zijn dat je plantenfilter goed zijn werk doet moet je zorgen dat het oppervlakte van het plantenfilter minimaal net zo groot is als het zwemgedeelte. Het gaat hier dus niet om liters, maar om oppervlakte. Heb je dus een zwemvijver van 6m2, dan moet je zorgen dat het plantenfilter minimaal dezelfde oppervlakte heeft.

Dit is vooral de regel bij het zwemvijver systeem dat ik adviseer. Een zwemvijver methode die makkelijk zelf is aan te leggen. Heb je geen ruimte om het plantenfilter even groot te maken dan zijn er manieren om de filterende werking te versterken.

In plaats van grind kan je dan beter lava substraat nemen, bekijk hiervoor mijn bericht over het beste substraat. Ook kan je het plantenfilter dieper maken zodat er meer substraat is en dus een groter oppervlakte voor de filterende bacteriën. Deze filterende bacteriën zijn het belangrijkste voor het zuiveren van het water. De planten ondersteunen deze bacteriën.

Hoeveel planten zwemvijver?

Als je bepaalt hebt hoe groot het oppervlakte van je zwemvijver moet zijn is het tijd om te zorgen dat hier planten in komen. Waterplanten groeien ook nog en je koopt ze vaak ook klein. Afhankelijk van de waterplant laat je daarom bij het aanleggen wat ruimte over tussen de waterplanten.

Na één seizoen zullen de planten al zo gegroeid zijn dat ze waarschijnlijk al het hele plantenfilter zullen bedekken.

Beplantingsplan zwemvijver

Een beplantingsplan kan je helpen om te bepalen welke planten je in het watergedeelte wilt plaatsen. Je kunt kiezen uit planten zoals gele lis, kalmoes, vederkruid, beekpunge, waterranonkel en waterviolier. Eigenlijk zal elke waterplant helpen. Echter heeft elke plant wel weer verschillende eisen en wensen.

Vooral waterplanten die ook in Nederland voorkomen(zoals de planten hierboven genoemd) doen het goed in een zwemvijver. Lisdodde en riet zijn bijvoorbeeld ook planten die inheems zijn in Nederland en heel goed water filteren. De wortels zijn echter zo sterk dat ze de folie kunnen beschadigen. In een helofytenfilter of plantenfilter zonder folie zouden dit wel hele goede planten zijn.

In een zwemvijver is de gele lis de beste plant en als het overgrote deel van je plantenfilter hieruit bestaat ben je al een heel eind. Dit zijn moerasplanten die het op meerdere dieptes goed doen, snel groeien en inheems zijn in Nederland. De komende weken zal ik nog een bericht plaatsen die dieper ingaat op alle verschillende planten en functies die ze kunnen hebben.

Bij een kleine zwemvijver gebruik je niet teveel verschillende planten want dan kan het ook snel een rommeltje lijken. De gele lis is natuurlijk belangrijk dus daar staan er meer van. Doordat deze op meerdere dieptes kunnen, maar ook het hoogste worden plaats je deze aan de achterkant.

Kalmoes wordt niet zo hoog als de gele lis en kan niet te diep staan. Vandaar dat deze aan de rand wordt geplaatst op het ondiepste stuk.

Beekpunge is een bodembedeker die tussen de gele lis door mag gaan en het hele oppervlakte mag bedekken. Daarmee zitten ze elkaar niet in de weg. De beekpunge blijft ook groen in de winter. Beekpunge in een potje bestaat vaak ook uit meerdere plantjes die je makkelijk kan vermeerderen en op meerdere plekken in de zwemvijver kunt zetten.

Naast praktische dingen wil je ook dat de zwemvijver er mooi uitziet natuurlijk. Er zijn heel veel soorten waterplanten, sommige met bloemen, anderen weer niet. Een waterlelie kan ook heel mooi zijn, maar heeft weer andere eisen.

>> Bekijk hier een lijst met de beste planten voor een zwemvijver

Ben je onzeker over je plantenkeuze of heb je een bepaalde plant die je heel mooi vindt of hou je niet van gele bloemen? Naast het aanleggen van zwemvijvers bied ik ook ondersteuning aan doe-het-zelvers. Kijk op deze pagina voor meer informatie: diensten.

Planten zwemvijver

Ik hoop dat het nu iets duidelijker is hoeveel planten je moet gebruiken en hoe groot het plantengedeelte moet zijn. Uiteraard ontvang ik ook graag foto’s van jouw plantenfilter en zwemvijver.

Berry IJmker

Creatieveling, ontwerper en dromer die zich een weg knutselt en bouwt naar een groen en duurzaam leven als gezin

Één gedachte over “Hoeveel planten zwemvijver? | zwemvijver verhouding planten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *