Benodigdheden zwemvijver zelf aanleggen

Hieronder staan de benodigdheden om zelf een zwemvijver aan te leggen met links naar de leveranciers waar ik de materialen altijd koop. Op deze pagina heb ik een algemene lijst met alle materialen, maar voor bepaalde zwemvijver formaten heb ik ook zelf al een materialenlijst samengesteld.

EPDM vijverfolie en onderdoek

Vijverfolie wordt via rollen in verschillende breedtes verkocht. Nadat je hebt gemeten hoeveel folie je nodig bent kijk je welke rol het beste bij jouw maten past. Gebruik EPDM vijverfolie van minimaal 1 mm dik. De formule die ik gebruik om te bepalen hoeveel folie ik nodig heb is: grootste lengte+(2x diepste punt) + 1 meter en voor de breedte dan hetzelfde: grootste breedte + (2x diepste punt) + 1 meter.

Bij vijverfolie gebruik je altijd onderdoek onder de folie om de folie te beschermen. In het plantenfilter gebruik je bovenop de folie ook nog eens onderdoek. Onderdoek is altijd 2 meter breed en kan je ook per meter bestellen.

Afscheiding plantenfilter

De afscheiding van het plantenfilter kan je op verschillende manieren maken.

 • Houten balken
 • Houten constructie van planken en balken
 • Zandzakken (ik vul ze met grind)
 • Zware tegels
 • Stenen of keien

In het geval van een houten zwemvijver zonder een plantenfilter rondom zal er bovenop de houten constructie stenen moeten worden geplaatst van 60x30x4

Luchtpomp

De luchtpomp zorgt voor de watercirculatie in de vijver door een airlift systeem. Ik heb hieronder per grootte van de zwemvijver aangegeven welke luchtpomp je dan waarschijnlijk nodig bent. Ga er van uit dat elke luchtuitlaat(verticale buis) 1.000-3.000 liter verplaatst als er 1 luchtsteen van 5 cm in zit. Je moet dus zorgen dat je genoeg luchtuitlaten hebt die ervoor zorgen dat de totale inhoud van de vijver in 24 uur wordt rond gepompt. In praktijk hoef je bijna nooit meer te hebben dan de AP-80.

GEBRUIK CODE BERRY5 voor 5% korting op alle pompen

Als je met een gewone waterpomp wil werken, dan moet je een pomp gebruiken met een laag voltage, deze mag je ook in een zwemvijver plaatsen. Anders moet je een pomp in droogopstelling gebruiken.

Techniek – buizen en leidingen

Deze heb ik op voorraad en kan ik zelf leveren (dit doe ik alleen als ik de techniek bij je kom installeren.) Het gaat dan om de volgende onderdelen:

Als je door de folie of bakken heen moet werken dan ben je een doorvoer nodig.

Randafwerking

Voor de buitenste rand om te zorgen dat er geen oppervlakte water van de tuin de vijver in loopt moet je zorgen dat er een opstaande rand is waar de folie omheen geslagen kan worden. Ik doe dit met kunststof borderranden van gerecycled plastic.

Substraat

Het substraat is een belangrijk onderdeel in de filtratie. Dit zorgt voor een groot oppervlakte waar de filterende bacteri├źn op kunnen zitten.

Vijver stofzuiger

Een vijverstofzuiger is bijna onmisbaar om goed onderhoud aan je zwemvijver te doen. Hiermee haal je makkelijk allemaal slib, vuil en draadalgen van de bodem af. Ik raad eigenlijk maar 2 stofzuigers aan in 2 verschillende prijsklasses.

 • Oase PondoVac 4 Gebruik code Berry5 voor 5% korting. Een goede en degelijke stofzuiger als je niet teveel geld wil besteden aan een stofzuiger. Sowieso voor kleinere zwemvijvers prima te doen.
 • Anaconda vijver stofzuigers: Dit is een behoorlijke upgrade ten opzichte van de oase pondovac, maar daar zit ook een prijskaartje aan. Deze vijverstofzuiger is uiteraard wel veel krachtiger en aangenamer in gebruik. Een ander groot voordeel is dat deze stofzuiger haast geen geluid maakt, in tegenstellig tot andere vijverstofzuigers. Doordat deze stofzuiger een hoger prijskaartje heeft kan er ook eerst een demonstratie worden gegeven. Neem contact op met anaconda en zeg dat je via Berry bent gekomen dan komt er iemand van Anaconda of ikzelf een demonstratie geven.

Berry IJmker

Creatieveling, ontwerper en dromer die zich een weg knutselt en bouwt naar een groen en duurzaam leven als gezin

4 reacties op “Benodigdheden zwemvijver zelf aanleggen

 1. Hoi Berry,
  Leuke site en leuke filmpjes,
  Ik ben wil Kraaijvanger, en woon in Diessen,NB.
  Ik wil zelf een zwem vijver gaan maken, van 10 x 5 x1,4 meter.
  Ik wil het lava gedeelte maken in mijn bestaande vijver.
  De twee vijvers liggen straks ongeveer 5 meter uit elkaar. Ik wil het water rond pompen met een airlift zoals die op koivrienden.be gemaakt wordt. Zij zeggen dat je dan met 10 wat ongeveer 10.000 liter water kunt verpompen, zou dat genoeg zijn??
  Ik wil ook twee wandskimmers gebruiken, maar die zijn belachelijk duur.
  Groetjes Wil

  1. Dankje Wil,
   Ja dat zou op die manier moeten lukken, maar ik zou dan wel een iets zwaardere luchtpomp nemen zodat je eventueel wat meer luchtstenen kan gebruiken

 2. Hoi,
  Wat een mooie site heb jij, vol boeiende tips…
  Ik ben een speelvijvertje aan het graven in ons voedselbos (veldernis.be) en was op zoek naar verschillende pompen toen ik jouw online tegenkwam. Ik ben volledig overtuigd van jouw aanpak, maar vroeg me enkel af welk pomp je aanraadt voor een vijvertje dat slechts 7m3 is (speel + filtratiezone).
  Ik dacht aan de Aquaforte V10 of v20 met 1 of 2 luchtstenen (diam 5cm)

  Tenslotte vroeg ik me ook nog af hoe je de luchstenen vastmaakt aan onderzijde van het T-stuk. Aangezien je drainagebuis verbonden pp of pvc stukken 10 cm diameter zijn…
  Alvast bedankt voor alle tips.
  mvg Rien

  1. Dankjewel Rien,

   Ik zou dan de V20 met 2-3 luchtstenen gebruiken.
   De luchtstenen komen los te liggen in de onderzijde van het T-stuk. Zelf boor ik een gat in de verticale buis waardoor ik de dunnen luchtslang doe en dan sluit ik daar in de buis de luchtsteen op het slangetje aan. Succes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *