Beste planten voor zwemvijver, plantenfilter en helofytenfilter

In mijn vorige bericht over de planten verhouding in een zwemvijver had ik al een paar goede planten genoemd. Dit zijn echter niet de enigste helofyten planten. In dit bericht volgt de lijst van beste planten voor een zwemvijver of plantenfilter zodat je zelf een goede keuze kan maken welke waterplanten je wil.

De planten in deze lijst zijn niet alleen voor een zwemvijver geschikt, maar ook voor een helofytenfilter. Over een helofytenfilter die je kan gebruiken bij een off grid woning zoals wij gaan gebruiken volgt nog een bericht. Kort gezegd is een helofytenfilter een plantenfilter welke het grijze of zwarte water uit je woning kan zuiveren. Het plantenfilter van een zwemvijver is eigenlijk ook een helofytenfilter. Helofyten zijn de oever of moeras planten die je gebruikt in een planten filter.

Lijst met beste planten voor zwemvijver en helofytenfilter

De volgende planten zijn allemaal heel geschikt voor een plantenfilter. Het zijn voornamelijk inheemse planten met een grote groeikracht die het heel goed doen. De primaire taak van de planten is om te helpen het water te zuiveren. Bacteriën spelen de grootste rol in het zuiveren van water. Moerasplanten kunnen zuurstof verplaatsen naar de wortels zodat de zuurstof minnende bacteriën zich daar kunnen hechten. Waterplanten nemen echter wel nitraat en fosfaat op, een eindproduct in het zuiveringsproces. Wel belangrijk om de planten dus te snoeien in de herfst en dode bladeren te verwijderen anders krijg je weer veel voedingstoffen in het water.

Sommige planten hebben echter nog extra eigenschappen en vanuit een esthetisch oogpunt kan je ook een keuze voor een bepaalde plant kiezen.

Gele lis ‘iris pseudacorus’

beste planten voor zwemvijver gele lis

Lezers van mijn website zullen dit als geen verassing zien. De gele lis is de beste plant en waterzuiveraar voor een zwemvijver of gewone vijver. Deze plant past zich makkelijk aan en kan in zowel diep, ondiep of aan de oever staan. De gele lis maakt een mooi dicht wortelstelsel aan waar vele bacteriën zich huisvesten. De gele lis groeit ook nog eens hele tijd en heel mooi met gele bloemen.

Riet ‘Phragmites australis’

beste planten voor helofytenfilter riet

Riet is de snelste groeier onder de helofyten en wordt ook nog eens heel hoog, namelijk wel vier meter. Het is een hele goede waterzuiveraar die tegen brak, zuur en sterk verontreinigd water kan. Ook verdraagt het heel goed droogte en vorst. Daarom komt deze plant ook op heel veel plekken ter wereld voor. Ideaal dus als plant in een plantenfilter zou je zeggen. Het kan echter al snel een plaag worden en moet dus goed onderhouden worden. Vanwege de sterke wortels is deze plant helaas niet geschikt voor een zwemvijver, want deze kunnen door de folie prikken.

Lisdodde ‘Typha’

grote lisdodde beste planten plantenfilter

De grote lisdodde heeft het zelfde probleem als riet waardoor het niet geschikt is om te gebruiken in zwemvijvers. Deze wortels prikken ook door de folie heen. De dwerglisdodde ‘Typha Minima’ kan je wel in een zwemvijver gebruiken. De lisdodde is wel een hele goede plant in een plantenfilter. Een lisdodde transporteert namelijk zuurstof naar de wortels en voorziet zo de bacteriën van zuurstof. Zuurstof is essentieel voor aerobe bacteriën welke nitriet, nitraat en fosfaat afbreken.

Kalmoes ‘Acorus Calmus’

plantenfilter kalmoes

Kalmoes is vooral een goede plant voor een plantenfilter vanwege de desinfecterende werking van deze plant op de vijver. Daarom zou je altijd wat ruimte moeten reserveren voor deze plant in je plantenfilter. Zelf vind ik deze plant ook altijd mooi staan want het heeft geen kleurige bloemen. Daarom zal deze plant nooit storend zijn in het aangezicht. Kalmoes houdt niet van te diep water, zet het dus op de ondiepste plek van je plantenfilter.

Beekpunge ‘Veronica Beccabunga’

plantenfilter helofytenfilter waterplanten

Dit is een geweldig groenblijvend waterplantje voor een plantenfilter. Met een paar kleine stekjes breidt deze zich snel als kruiper uit over het filter oppervlak. Vanwege deze snelle groei is dit een hele goede plant voor het plantenfilter. Beekpunge staat er ook om bekend dat het veel nitraat uit het water haalt. Een ander voordeel van deze waterplant is dat het lang doorgroeit tot zelfs in de winter.

Lidsteng ‘Hippuris Vulgaris’

beste planten plantenfilter lidsteng

Lidsteng is een zuurstofplant die ook heel geschikt is in een plantenfilter. Onder water geeft de lidsteng namelijk zuurstof af aan het water en boven water groeit het als een soort kleine dennenboompjes. Een heel mooi plantje om te zien die je ook als een bodembedekker of kruiper kan gebruiken. Lidsteng begint al vroeg in het voorjaar met groeien en daarom is dit ook een hele goede plant voor de vijver of een plantenfilter. Ook blijft deze plant groen in de winter en kan het snel gaan woekeren.

Vederkruid ‘Myriophyllum crispata’

beste planten plantenfilter vederkruid

Net als lidsteng is vederkruid ook een zuurstofplant die ook boven water kan groeien in het plantenfilter. Deze zuurstofplant wortelt ook in de bodem of het substraat van de vijver of het plantenfilter. Deze plant blijft ook groen in de winter, maar groeit niet in de winter.

Waternavel ‘Hydrocotyle Vulgaris’

hydrocotyle waternavel plantenfilter

Waternavel is ook door de sterke groeikracht een goede waterzuiveraar in het plantenfilter. Daarnaast verwijdert waternavel zware metalen uit het water. Dit is ook een mooie bodembedekker die ongeveer 10 centimeter boven het wateroppervlak zit met de mooie bekende blaadjes. Vulgaris is de inheemse vorm, maar je hebt ook de amerikaanse soort die veel meer een plaag wordt en wat ook in vele wateren van Nederland al een probleem is.

Met deze lijst planten moet je wel een heel eind komen voor een plantenfilter. Een andere mooie waterplant voor een grotere zwemvijver is een waterlelie, maar deze kan je niet in het substraat zetten zoals alle bovengenoemde waterplanten. Deze kan je in een aparte mand met klei zetten.

Maak je een helofytenfilter gewoon in de grond zonder folie dan heb je weer een grotere keuze aan waterplanten. Vijverexpress heeft een grote keuze geschikte waterplanten en bezorgen ze ook.

Twijfel je over een plant, stuur me dan gerust een berichtje dan kan ik laten weten of deze te gebruiken is.

Berry IJmker

Creatieveling, ontwerper en dromer die zich een weg knutselt en bouwt naar een groen en duurzaam leven als gezin

Één gedachte over “Beste planten voor zwemvijver, plantenfilter en helofytenfilter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *