Zwemvijver

Een zwemvijver is een kruising tussen een zwembad en een vijver. Het ziet eruit als een vijver, maar heeft een apart zwemgedeelte. De waterzuivering wordt gedaan door de waterplanten. Dit helofytenfilter is afgescheiden van het zwemgedeelte. Zo heb je een vrije ruimte om te zwemmen. Zwemmen in een zwemvijver geeft een heerlijk gevoel en voelt natuurlijker dan een gewoon zwembad.

Een zwemvijver wordt elk jaar populairder. Het is een mooi natuurlijker alternatief dan een zwembad. Daarnaast is het ook een stuk goedkoper. Je hebt nog wel verschil in zwemvijvers. De zwemvijvers in de commerciële vijverwereld beginnen qua techniek en kosten steeds meer op normale zwembaden te lijken. Dit kan veel makkelijker en daarom spreek ik van een natuurlijke zwemvijver.

Wat is een natuurlijke zwemvijver

Bij een natuurlijke zwemvijver draait het weer echt om de planten. Qua techniek komt er alleen een luchtpomp aan te pas. De luchtpomp zorgt dat het water circuleert door het helofytenfilter en weer zuiver in het zwemgedeelte terecht komt. Zo wordt het maken van een zwemvijver ook weer een stuk eenvoudiger wat iedereen kan doen.

Een natuurlijke zwemvijver combineert moderne technieken met processen die altijd al in de natuur werkten. Dit is iets wat ik zelf altijd geweldig vind. Waarom zou je de natuur tegenwerken, je kunt er beter mee samenwerken. Ik heb al veel mensen geholpen om een natuurlijke zwemvijver te realiseren. Ik hoop dat je na het lezen van al mijn berichten ook overtuigd ben van een zwemvijver.

Het plantenfilter

Het plantenfilter, ook wel helofytenfilter genoemd, zuivert het water. De planten staan in het substraat en via een luchtpomp wordt het water hierdoorheen gevoerd. In het substraat zitten miljoenen bacteriën die de afvalstoffen omzetten in voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen worden direct door de wortels van de planten opgenomen.

Via het substraat komt het schone water zo weer in het zwemgedeelte. Om te zorgen dat dit goed werkt, moet je dus genoeg planten hebben, genoeg substraat en een goede luchtpomp.

Het water gaat niet vanzelf door het substraat heen. Hier moet je voor zorgen door onder het substraat een buis of slang neer te leggen. Hier maak je allemaal kleine gaatjes in, zodat er water door kan. Het einde van deze slang sluit je aan op een T-stuk welke in het zwemgedeelte uitkomt. Hier wordt de luchtsteen van de luchtpomp in geplaatst. Door de luchtbellen die omhoog gaan, zuigt deze als het ware het water aan vanuit de geperforeerde slang onder het substraat. Zo krijg je een mooie circulatie.

Dit plantenfilter kan je ook voor normale vijvers gebruiken. Het voordeel van een luchtpomp ten opzichte van een gewone waterpomp is ook nog eens dat deze veel minder stroom verbruikt. Daarentegen heeft een luchtpomp niet genoeg kracht om water ver boven het wateroppervlak te verplaatsen zoals naar een waterval. Voor een zwemvijver is dit echter ook niet nodig.

Vijverspeciailst

Vanuit mijn hobby ben ik al heel lang met vijvers bezig geweest. Daarnaast heb ik altijd van buitenzwemmen gehouden in de natuur. Vandaar dat dit een logische resultaat is geweest. De focus was voor mij eerst vooral op visvijvers. Zo ben ik vanuit mijn expertise uit de hobby ook een aantal jaar afdeling hoofd geweest van de vijverafdeling in een tuincentrum.

Hier heb ik kennis gemaakt met de commerciële kant van de vijverwereld en toen vroeg ik me al steeds af of dingen niet veel simpeler en anders kunnen. Het is heel grappig om te zien dat de dingen die ik nu adviseer haaks staan op de dingen die ik toen adviseerde.

Ik hoop dat je veel aan mijn website zult hebben en de informatie die erop staat. Mocht je nog steeds vragen hebben dan kan je die gerust aan me stellen. Ik vind het heel leuk om mensen te helpen en mijn passie over te brengen.

Zwemvijver aanleggen

Een zwemvijver aanleggen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. De aanleg van een zwemvijver is net als gewone vijvers wel heel belangrijk en kan veel problemen voorkomen. Toch is de basis van een natuurlijke zwemvijver wel heel makkelijk en voor elke zwemvijver toe te passen. Ik heb al vele berichten geschreven over hoe je zelf een natuurlijke zwemvijver moet aanleggen en waar je aan moet denken. Lees meer.

Natuurlijke zwemvijvers

natuurlijke zwemvijver

Zoals ik al zei blijft de basis gelijk. Je kunt deze basis toepassen op allemaal verschillende vijvers. Een grote vijver om baantjes in te zwemmen of een klein spetter vijvertje. Ook kan je deze basis gebruiken voor een gewone vijver met vissen. Lees meer.

Onderhoud en problemen oplossen

zwemvijver onderhoud

Natuurlijk moet je net als andere vijvers deze vijver ook goed onderhouden. Hier voorkom je vele problemen mee. Het grootste probleem is vaak een teveel aan voedingsstoffen in het water wat voor groen water of draadalgen zorgt. Dit is goed te voorkomen als je de juiste maatregelen neemt. Vaak is 1 keer in het jaar een goede onderhoudsbeurt voldoende. Lees meer

Buitenzwemmen

buitenzwemmen

Ik hou van buitenzwemmen in de natuur. Het geeft mij een geweldig vrij gevoel. Door buiten te zwemmen voel ik me één met de schepping. Hoe geweldig is het als je dit gevoel ook gewoon buiten in je eigen tuin kan hebben. Het is ook nog eens heel gezond en je hebt geen last van chloor of chemicaliën zoals in een gewoon zwembad. Lees meer.