Van ons huis een droomhuis maken | genieten van je huis

Inmiddels wonen we al weer 2 jaar in de “stad” Hoogeveen, een hele verandering aangezien we beiden altijd buitenaf hebben gewoond. Daarnaast waren we het jaar ervoor ook nog bezig met het bouwen van een woning naast mijn inmiddels gescheiden ouders. Nu 2 jaar later bevalt het ons meer dan uitstekend in ons nieuwe huisje in de stad en zijn alle twijfels die ik erover had volledig weg.

Wij hebben beiden eigenlijk ons hele leven buitenaf gewoond. Eerst bij onze ouders en toen we getrouwd waren was ons eerste huurhuisje ook buitenaf. Het propperige en de drukte van de stad met vele buren leek me maar niks, het gevoel dat je helemaal geen privacy had leek me vreselijk. Ik snapte dan ook echt niet dat je daar blij kon worden, terugkijkend een hele rare gedachte.

Want wat genieten wij van ons huisje en het leven in de stad. Ik merkte al heel snel dat het eigenlijk heel rustig is, zelfs rustiger dan toen we buitenaf woonden en waar veel meer auto’s reden. Een ander groot voordeel is dat je veel dichter bij alle voorzieningen van de stad bent, nu kunnen we alles op de fiets of zelfs lopend doen, heerlijk.

We zijn de afgelopen 2 jaar het kleine ook veel meer gaan waarderen. Ik had altijd het gevoel dat je uiteindelijk een groot huis moest hebben, maar ik moet er nou niet meer aan denken om een groot huis te hebben. De tussenwoning wat we nu hebben is echt groot genoeg, we gebruiken zelfs nog niet eens alle kamers.

klein wonen is fijn

Ik denk nu veel anders over wat belangrijk is in een huis, hoe ik er nu over denk past veel meer bij wie ik ben. Eerst werden mijn gedachten en ideeën over een huis meer bepaald door mijn omgeving en de maatschappij. Als we deze andere mindset hadden waren we 2 jaar geleden misschien zelfs wel in een tiny house gaan wonen. (had toen nog nooit van een tiny house gehoord)

Hoe kijk ik nu dan naar ons huis?

Droomhuis
Toen we ons huis kochten dacht ik eerst nog dat het een “tussenhuis” zou zijn, voordat we ons droomhuis zouden kopen. Nu zie ik dit echt als een huis waar je een droomhuis van kan maken. Misschien blijven we hier wel ons hele leven wonen, dus ik neem mooi de tijd om er steeds meer ons droomhuis van te maken in plaats van een droomhuis te kopen.

badkamer beton cire
Onze badkamer heb ik gerenoveerd met beton ciré. Als ik van dit huis geen droomhuis wilde maken had ik dit nooit gedaan.

 

Lage kosten
Je kunt wel weer groter gaan wonen, maar dan ben je ook weer een duurdere hypotheek nodig en dus meer maandelijkse kosten. Door de lage kosten hoeven we niet zo veel te werken en we willen ook niet terug naar de situatie waarin ik 5 dagen per week aan het werk was.

Thuis bij je gezin zijn
Dit heeft natuurlijk ook te maken met de lage kosten, maar wil ik wel apart vernoemen. We hebben door dit huis en mede door de lage kosten heel veel tijd met elkaar. Dan maakt het in principe niet uit waar je woont, als je maar samen bent. Ook al is het zeker soms lastig met die kleine mannetjes, maar ik voel me op sommige momenten zo blij dat ik nu zoveel thuis ben. De jongste heb ik nu echt zo mooi zien opgroeien en daar heb ik nou een band mee die ik niet had gekregen als ik nog steeds zo veel aan het werk was.

voordelen klein huis

Tennisbaan in de achtertuin
Nog geen minuut lopen van ons huis ligt een heel groot park en die beschouwen we gewoon als onze achtertuin. We hebben nu zelfs onze eigen tennisbaan. Maakt niet uit waar ik buitenaf zou gaan wonen, er zou waarschijnlijk nooit een tennisbaan zijn. Verder heeft onze “achtertuin” nog een grote speeltuin, voetbalveld, visvijver, natuurlijke speelplekken en een jeu de boules baan.

Oh ja, we hebben ook nog een zwembad op het grasveld voor ons huis.

Alles dichtbij
Dat je bijna alles op loopafstand kan doen is ook heerlijk, daar was ik heel snel aan gewend en wil ik eigenlijk niet meer missen. De auto hoeven we daardoor ook niet zo vaak te gebruiken.

Huis groot genoeg
Hoeveel ruimte ben je nou echt nodig? Ik merk dat hoe meer ruimte je hebt, hoe meer rommel je ook hebt. We hebben nu ook een kamer boven die we het eerste jaar helemaal niet hebben gebruikt en dan wordt het toch al snel een rommelhok. Sinds ik huispapa ben en me ook meer bemoei met het huishouden merk ik ook zeker hoeveel fijner het is om een klein huis te hebben.

Dromen mag

We gaan er dus vanuit dat we hier ons hele leven wonen en daardoor maken we er ook echt ons droomhuis van. Zo ben ik nu bezig met de keuken te verbouwen en buiten een overkapping te bouwen om nog meer buiten te kunnen leven. Toch zijn er zeker nog wel wat dromen over een andere woning, maar die zijn veel anders dan eerst. Zo zou een grotere tuin zeker nog wel mooier zijn, maar dan wel met een kleiner huis dan we nu hebben, misschien wel een tiny house. Ik zou nou echt veel liever een grotere tuin willen hebben dan een groter huis, waar je lekker van alles op kunt verbouwen en het buitenleven echt kan omarmen.

Het klimaat in Nederland is wel wat minder dus soms droom ik ook nog wel om te verhuizen naar een warmer land met een mooi stuk grond en echt van het land te leven. Heerlijk lijkt me het om elke dag lekker buiten te zijn, ik zie elk jaar meer op tegen de koude winters. Dromen zullen er dus altijd wel blijven, maar we zitten nu dus echt helemaal op mijn plek in de “grote stad.”

 

Berry IJmker

Creatieveling, ontwerper en dromer die zich een weg knutselt en bouwt naar een groen en duurzaam leven als gezin

2 reacties op “Van ons huis een droomhuis maken | genieten van je huis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *