Algen in een zwemvijver natuurlijk bestrijden

Tijdens mijn werk op de vijverafdeling was de meest gestelde vraag van klanten: “Mijn vijver heeft last van algen, wat moet ik eraan doen?” Bijna altijd was dit het gevolg van een verkeerd aangelegde vijver in combinatie met een paar extra problemen. Ook in een zwemvijver kunnen draadalgen en zweefalgen een probleem zijn.

Vaak wilden klanten snel van de algen af en kozen ze dan maar voor een chemische oplossing of een uv filter, hier pak je het probleem echter niet mee aan. In dit bericht wil ik graag delen hoeveel makkelijker het is om algen in een natuurlijke zwemvijver te bestrijden.

mini-natuurlijke-zwemvijver-duurzaam
Mijn heldere mini natuurlijke zwemvijver

Draadalgen en zweefalgen

Als je in de vijver last hebt van algen, dan gaat het bijna altijd om draad of zweef algen. Draadalgen zijn die lange groene slijmerige draden die aan de randen of planten zitten. Als je groen water hebt dan spreken we van zweefalgen, dit zijn eigenlijk hele kleine waterplantjes die samen zorgen voor het groene water.

Een algenplaag ontstaat altijd als een vijver niet goed in balans is en is het laatste reddingsmiddel van de natuur om de vijver weer in evenwicht te krijgen. Het is dus zeker goed dat ze er zijn.

In elke vijver zal je wel wat algen tegenkomen, dat is in de natuur ook zo. Het moet echter geen probleem worden dat de algen de hele vijver overnemen.

Draadalgen zwemvijver

Draadalgen ontstaan als er teveel voedingsstoffen in het water zitten. De waterplanten kunnen deze voedingstoffen dus niet snel genoeg gebruiken. Draadalgen stellen ook minder eisen aan de waterkwaliteit en temperatuur en zullen dan ook eerder de voedingstoffen op kunnen nemen. Dit zie je vooral in het vroege voorjaar als het nog te koud is voor de andere waterplanten. Als de vijver goed in balans is dan verdwijnen ze vanzelf als de waterplanten beginnen te groeien.

Draadalgen zwemvijver bestrijden

Gaan de draadalgen niet weg of wil je er gelijk van af? Dan kan je Microbe-lift Algae control gebruiken. Dit is een natuurlijk en milieuvriendelijk middel om draadalgen te bestrijden. Deze pakt het probleem van teveel voedingsstoffen in de zwemvijver aan. Perfect dus voor een zwemvijver. MicroCat-ALN van bol.com is ook een microbiële draadalgen reiniger.

Als je last hebt van draadalgen heb je altijd nog wel een heldere vijver. Draadalgen zijn ook gewoon vijverplanten die voedingstoffen opnemen en zuurstof afgeven. Ze helpen dus ook bij het helder houden van de vijver.

Zweef algen zwemvijver

Zweefalgen is een groter probleem en een groene soep is ook geen mooi gezicht. Zweefalgen ontstaan ook als er teveel voedingstoffen zijn, alleen dan in combinatie met te weinig Co2. Co2 is de belangrijkste voedingsbron van vijverplanten en deze groeien dan dus niet. Als er te weinig co2 is dan betekent dit dat er te weinig bacteriën in de vijver en het filter zitten. Te weinig bacteriën kan weer ontstaan door te weinig zuurstof. Zweefalgen zijn vaak een domino effect van dingen die verkeerd zijn in de vijver en daarom het laatste redmiddel om dit weer in balans te krijgen. Zweefalgen ontstaan bijvoorbeeld snel als er teveel vissen in een vijver zitten met te weinig planten of goede filtratie.

Om toch snel op een natuurlijke manier van zweefalgen af te komen kan je Bacta clear gebruiken.

Verschil met een zwemvijver

Het is heel grappig om te zien wat het verschil is tussen een commerciële vijver en een natuurlijke zwemvijver en daarmee ook logisch waarom de ene veel meer problemen heeft dan de andere.

In de commerciële vijverwereld krijg je een heldere vijver door een combinatie van een goede waterkwaliteit, voldoende zuurstofplanten en een goed filter. Vooral zuurstofplanten zijn erg belangrijk, maar ook een grote ergernis. Daarom kiezen mensen ook vaak voor een uv filter die alle zweefalgen dood. Een lamp die je elk jaar moet vervangen en waarmee je eigenlijk niet de oorzaak van het probleem aanpakt. Ik wil het graag even hebben over vier grote verschillen tussen een commerciële vijver en een natuurlijke zwemvijver

Vissen

Vissen zijn de grootste onrust stokers in de balans van een vijver. Vissen zijn echter ook het leukste van een vijver, het probleem is dat mensen vaak teveel vissen in een vijver doen. Vissen zorgen ervoor dat er veel meer voedingstoffen in het water komen en dus moeten de bacteriën en planten veel harder aan het werk om de vijver goed te houden. Heb je geen vissen in een vijver, dan is het veel makkelijker om een heldere vijver te hebben, gewoon genoeg planten en je bent niet eens een pomp of filter nodig. In een ander bericht wil ik het nog een keer hebben over wat de meest geschikte vijvervissen zijn.

Zuurstofplanten

In een vijver gebruik je zuurstofplanten als concurrent voor algen. De zuurstofplanten moeten de oorlog winnen. Zuurstofplanten zijn ook snel groeiende planten en kunnen alle voedingstoffen snel opnemen, hierdoor krijgen de algen geen kans. Het probleem echter is dat zuurstofplanten wel meer eisen stellen aan de waterkwaliteit dan moerasplanten. Zuurstofplanten hebben hard water nodig, regenwater is echter zacht water. Het water wordt steeds zachter en je moet dus zorgen dat de waterhardheid op niveau blijft. Als de waterkwaliteit niet goed genoeg is dan groeien ze niet, als er niet genoeg zuurstofplanten zijn dan komen de algen ook. Als de algen komen dan gaan draadalgen ook aan de zuurstofplanten zitten en zweefalgen zorgen ervoor dat de zuurstofplanten geen licht meer krijgen. Ze sterven af en je probleem wordt nog groter.

De beste manier om de waterhardheid op peil te houden is door elk jaar wat Maërl erin te gooien. Dit is een natuurlijk product en niet duur. Vaak gaan mensen pas iets aan de waterhardheid doen als er al een algenprobleem is. Om dan de waterhardheid te verhogen ben je vele duurdere producten nodig zoals GH+.

Toch is het wel altijd goed om ook gebruik te maken van de goede eigenschappen van zuurstofplanten. In mijn lijst met beste waterplanten staan een paar zuurstofplanten die wel geschikt zijn voor de zwemvijver.

De gele lis, een hele goede plant voor een natuurlijke zwemvijver en helofytenfilter.

Kraanwater tegen Regenwater

Het mooiste en meest controversiële verschil. In de commerciële vijverwereld is het gebruik van regenwater echt uit den boze. Regenwater is namelijk zacht water en bevat geen voedingstoffen voor de zuurstofplanten, het is de grote boosdoener dat zuurstofplanten het niet goed doen. Daarom gebruik je kraanwater, want dit is hard water welke genoeg mineralen bevat. De voedingstoffen in kraanwater zijn echter ook voedingstoffen voor de algen. Je moet dus kraanwater gebruiken om te zorgen dat de zuurstofplanten groeien, maar je creëert ook gelijk een mooie basis voor de algen om te groeien. Zorg dus gelijk voor genoeg zuurstofplanten.

In een natuurlijke zwemvijver gebruiken we geen zuurstofplanten en willen we juist zo min mogelijk voedingstoffen, daarom kiezen we voor regenwater. De moerasplanten in het helofytenfilter doen het er goed op. Doordat er minder voedingstoffen in het water zijn gebruiken de moerasplanten alles en hierdoor heb je een kraakheldere vijver.

Filterbak of luchtpompje

Bij een commerciële vijver ontkom je niet aan het gebruik van een filter. In een filter zitten de bacteriën die de afvalstoffen omzetten in voedingstoffen voor de planten en zorgen er mede voor dat de vijver helder blijft. Bij een filter hoort ook een pomp die het water ernaar toe pompt.

In een natuurlijke zwemvijver heb je eigenlijk één heel groot filter, namelijk het plantengedeelte rondom het zwemgedeelte. Dit kan je zien als een heel groot filter waar alle bacteriën in het substraat zitten, het luchtpompje van 10 of 20 watt zorgt voor de waterstroming door het filter en de voedingstoffen worden gelijk opgenomen bij de wortels van de planten. Een filter is simpel gezegd ook maar gewoon een bak waar verschillende filtermaterialen inzitten waar bacteriën opzitten en water doorheen stroomt.

Hoe voorkom je algen in een zwemvijver

In een natuurlijke zwemvijver heb je vaak alleen te maken met draadalgen.

Om te zorgen voor zo min mogelijk draadalgen en algen moet je zorgen dat er minder voedingsstoffen in het water zitten. Hier moet je dus wat onderhoud voor doen. Mijn advies om een alg probleem te voorkomen(er zullen altijd wat algen zijn)

  • Altijd een netje bij de zwemvijver hebben staan waarmee je afgevallen bladeren er gelijk uit kan scheppen
  • Zorg dat er geen oppervlakte water de vijver in kan stromen
  • Regenwater gebruiken en als het mogelijk is een afvoer op de vijver aansluiten zodat het vaak wordt voorzien van nieuw regenwater en zo het water automatisch wordt ververst.
  • In de herfst een net spannen om de meeste gevallen bladeren tegen te houden
  • Einde herfst groot onderhoud door planten te snoeien, dode plantdelen te verwijderen.
  • Met een water stofzuiger en bezem vuil van de bodem en randen verwijderen. Ook met de waterstofzuiger de buizen onder het plantenfilter uitzuigen. Met een water stofzuiger kan je makkelijk al het slib van de bodem verwijderen.
  • Eventueel in het voorjaar nog een keer een groot onderhoud doen met de waterstofzuiger.

Als een vijver in de zon ligt krijg je altijd sneller last van algen. Een zwemvijver in de zon is echter wel lekker en dat kan ook zeker met bovenstaande tips. Kleinere en vooral ondiepe zwemvijvers zou ik niet volledig in de zon leggen.

Mocht je deze dingen nou vergeten zijn en je wil er gelijk van af, dan kan je zoals ik eerder zei microbe-lift algae control gebruiken.

draadalgen zwemvijver
De vijver na de winter, je ziet wat draadalgen, maar deze verdwenen zo gauw de temperaturen opliepen. In mijn bericht winterupdate kan je er meer over lezen.

Ik heb het de hele tijd over een commerciële vijver, omdat dat is wat er in een tuincentrum, vijverzaken en de meeste magazines wordt aangeraden. Het werkt ook zeker wel, maar je bent er veel meer voor nodig. Een natuurlijke zwemvijver is veel makkelijker hierin. Dan verdien je alleen niet zoveel aan alle filters, waterverbeteraars en algenmiddeltjes. Je kunt een visvijver ook aanleggen op dezelfde manier als een zwemvijver en die kan je ook helder houden. Er zijn ook genoeg visvijvers die helemaal geen filter hebben en het wel allemaal met de hulp van zuurstofplanten doen. Als ik mijn artikel over vijvervissen schrijf dan heb ik het daar nog wel wat meer over.

Met een natuurlijke zwemvijver wil ik graag iets aanbieden wat veel makkelijker en goedkoper is. Want in de wereld van zwemvijvers worden nu ook al allemaal dure filters, pompen, uv filters en waterverbeteraars aangeboden. Nogmaals, dat werkt ook allemaal, maar is vooral goed voor de portemonnee van de verkopers.

Heb je trouwens vragen over algenbestrijding in je eigen vis of zwem vijver, stel ze gerust.

Berry IJmker

Creatieveling, ontwerper en dromer die zich een weg knutselt en bouwt naar een groen en duurzaam leven als gezin

4 reacties op “Algen in een zwemvijver natuurlijk bestrijden

  1. Goedemiddag Berry !
    Fantastisch om te je YouTube filmpjes te kunnen bekijken. Vorig jaar al eerder een probleem dan wel een vraag bij je neergelegd welke erg helpend was. Ik ben wederom benieuwd naar jou visie bij t volgende. Mijn bio filter is 150cm diep het zwemgedeelte is een hdpe bak van 4x2x1,5 en heeft een in/out opening van 110mm. Ik zal gebruik gaan maken van t ozo mooie airliftpump principe vanaf boven gefilterd. Zal ik 110mm aanhouden als diameter waar het water terug het water in loopt of heb jij een beter idee? Vwb de airlift heb ik meerdere ideen. Luchtsteen of een platte airschijf aan onderzijde van pvc buis wat in de binnenzijde van bv diameter 70/110mm gecomprimeerd word naar kleinere diameter. Ik hoop dat ik duidelijk genoeg ben voor in mijn uitleg en kijk uit naar je antwoord. Grtz Jon

    1. Hoi Jon, dankjewel voor je woorden. Ik zou gewoon 110 mm gebruiken. Ik weet niet precies wat je bedoeld met gecomprimeerd, maar als je bedoelt dat je dan een buis van een kleinere diameter in de buis van de grotere plaatst om zo een nog grotere stroming te krijgen dan is dat natuurlijk altijd goed. Een luchtsteen is gewoon prima.

      Succes en ik ontvang graag foto’s. Stuur ook zeker nog meer vragen als je die hebt.

  2. Hoi Berry,
    Wij zijn van plan om (waarschijnlijk komend voorjaar) een natuurlijke zwemvijver aan te leggen en ben erg enthousiast over jouw site/vlogs. Ben me een beetje aan het verdiepen in de natuurlijke zwemvijver met het airlift systeem maar een ding snap ik nog niet helemaal.
    Je zegt: “In een natuurlijke zwemvijver gebruiken we geen zuurstofplanten en willen we juist zo min mogelijk voedingstoffen, daarom kiezen we voor regenwater. De moerasplanten in het helofytenfilter doen het er goed op. Doordat er minder voedingstoffen in het water zijn gebruiken de moerasplanten alles en hierdoor heb je een kraakheldere vijver.”
    Dit klink heel logisch en is (zoals je zelf al zegt) afwijkend van het veelgehoorde advies dat ik online lees: ‘gebruik vooral zuurstofplanten om algengroei tegen te gaan!’
    Maar in jouw favoriete lijst voor planten in zwemvijver en helofytenfilter staan toch ook zuurstofplanten (lidsteng, verderkruid). Dus ik ben een beetje in verwarring: wel of geen zuurstofplanten in een zwemvijver met helofyten filter?

    Hartelijke groet,
    Roel

    1. Hoi Roel, bedankt voor je reactie. Ja ik snap dat je een beetje in verwarring bent, ik zal even kijken of ik het er wat duidelijker in kan zetten. Wat ik vooral bedoel is dat je niet afhankelijk bent van de zuurstofplanten zoals gebruikelijk gezegd wordt in vele vijvers.
      Natuurlijk is het wel goed om gebruik te maken van de goede eigenschappen van zuurstofplanten in combinatie met moerasplanten. Al kunnen niet alle zuurstofplanten in een zwemvijver omdat je ze het liefst rechtstreeks in substraat zet. (die in de lijst kunnen dat wel.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *