Een vijver brengt leven | biodiversiteit in de tuin vergroten

Een goede biodiversiteit zorgt voor een natuurlijk evenwicht en daarmee voorkom je vele problemen. Niet alleen tuin problemen, maar ook landelijke problemen en uiteindelijk zelfs gezondheidsproblemen. Een mooie manier om de biodiversiteit in de tuin te vergroten en waar je ook snel zichtbaar resultaat van ziet is een vijver aanleggen.

Voor we de landelijke problemen met biodiversiteit gaan aanpakken kan je zelf in je eigen tuin ook al een verschil maken. Er zijn vele manier om de biodiversiteit in de tuin te vergroten. Voor mij is een vijver één van de beste manieren om hier voor te zorgen. Hiermee richt ik me vooral op de biodiversiteit van dieren.

Alle dieren hebben natuurlijk water nodig. Dat is dan ook de grootste reden waarom een vijver in je tuin voor een grotere biodiversiteit zorgt. Het lokt zoveel meer dieren naar je tuin. Daarom zie je met een vijver ook zo snel een zichtbaar resultaat. Door het resultaat wat je gelijk ziet voelt het ook gelijk dankbaar dat je dit hebt gedaan.

Naast dat alle dieren water nodig hebben trekt een vijver ook dieren aan die nog meer afhankelijk zijn van water. Denk aan de echte waterdiertje en amfibieën zoals kikkers, padden en salamanders.

biodiversiteit in de tuin vergroten

Problemen in je tuin voorkomen met een vijver

Ik wil ook graag nog een paar duidelijke problemen en voordelen geven van een vijver in je tuin.

Bijen en bestuivers: Waarschijnlijk wel één van de bekendere problemen in ons land. Bijen en bestuivers hebben naast voldoende bloemen en nestmogelijkheden namelijk ook water nodig. Hier hoef je niet direct een hele vijver voor te maken, een waterschaaltje of klein poeltje helpt hier ook al voor.

Fruitbomen: Heb je veel last van vogels die fruit uit je bomen eten? Vogels eten meer fruit omdat ze dorst hebben. Door te zorgen voor een plek waar vogels kunnen drinken zal er veel minder vreterij aan de vruchten zijn.

Slakken: Met een vijver lok je nog meer vijanden van de slak naar je vijver, namelijk kikkers en padden. Dit zijn dieren die ook actief op slakken jagen. Maar ook de jagers die water komen drinken zoals egels bijvoorbeeld.

Geschikte vijver voor biodiversiteit in de tuin

Bij het aanleggen van een vijver moet je ook wel aandacht besteden aan hoe je de vijver aanlegt. De hele strakke vijvers met steile randen zijn namelijk niet geschikt. Hier kunnen dieren namelijk niet uitkomen. Zorg daarom het beste voor een schuine kant. Zo krijg je ook meerdere niveaus en micro klimaten.

De natuurlijke zwemvijvers hebben dit ook vanwege het substraat wat geleidelijk het water inloopt. De bestuivers en andere insecten houden van rustig water. Tussen het substraat hebben ze heel veel plekjes waar ze rustig kunnen drinken zonder dat ze verstoort worden door het bewegende water oppervlak.

biodiversiteit in de tuin vergroten vijver 2
Tussen de steentjes is een veilige plek om te drinken

Water brengt leven en als je dat nou met een vijver doet of een klein poeltje, het heeft beide resultaat. Bij een vijver moet je zoals gezegd wel denken aan het ontwerp. De meeste vijvers hebben ook vissen en dat verhoogt ook niet de biodiversiteit. Salamanders komen bijvoorbeeld niet in een vijver met vissen.

Daarom is een natuurlijke zwemvijver het mooist. Het verhoogt de biodiversiteit in de tuin en je kunt er zelf ook nog eens van genieten. Mens en natuur in balans en die samen leven.

Meer biodiversiteit in de tuin

Zelf merkten we het meteen toen mijn natuurlijke mini zwemvijver klaar was. Wij hebben zoveel meer leven in de tuin en dat in zo’n klein stadstuintje. Veel meer verschillende insecten, vele bijen soorten, verschillende vogels die komen badderen en drinken en padden.

Het beste om de biodiversiteit in de tuin met een vijver te laten zien is natuurlijk met vele foto’s van alle verschillende dieren.

biodiversiteit in de tuin vergroten vijver 3
Natuurlijk komen er amfibieën zoals kikkers
biodiversiteit in de tuin vergroten vijver waterjuffer
Leven bij en in het water. De larves van de waterjuffer leven eerst in het water.
biodiversiteit in de tuin vergroten vijver 4
biodiversiteit in de tuin vergroten vijver 5
Verschillende vogels die komen drinken en badderen
biodiversiteit in de tuin vergroten vijver egel
In de nacht wordt de vijver weer door andere dieren gebruikt.

Als iemand anders ook nog leuke foto’s heeft van bijzondere dieren bij zijn vijver en die graag wil delen dan ontvang ik ze graag.

Berry IJmker

Creatieveling, ontwerper en dromer die zich een weg knutselt en bouwt naar een groen en duurzaam leven als gezin

6 reacties op “Een vijver brengt leven | biodiversiteit in de tuin vergroten

  1. Jahaa, meer biodiversiteit in de zwemvijver is mooi maar mijn jongens weigeren te zwemmen tussen zeker wel duizend kikkervisjes… We hebben ze nu allemaal gevangen en naar de Schipbeek gebracht, we gaan het water helemaal verversen. Daarna gooi ik er (weer) Effectieve Micro-organismen in en ik ben aan het nadenken over een manier waar op ik toch planten kan toevoegen voor de zuivering maar de zwembak in het voorjaar vrij kan houden van kikkervisjes en blad (we hebben veel eikenbomen rondom het huis met ieder voorjaar niet normaal veel rupsen van de kleine wintervlinder die van alles laten vallen inclusief zichzelf waarna ze erachter komen dat ze nog een paar zwemlessen hadden moeten nemen…).
    Voor het ‘wildlife’ leggen we een poel aan, die mag bomvol met kikkers komen 🙂

    Mocht je nog goede ideeën voor ons luxeprobleem hebben dan hoor ik het graag 😉

    1. Haha ja in een zwemvijver zwem je nooit alleen 🙂
      Snap dat niet iedereen dat fijn vind.

      Ik zou graag wat foto’s ontvangen dan kan ik misschien het luxeprobleem verhelpen, maar ben ook vooral nieuwsgierig hoe het eruit ziet 🙂

  2. Beetje late reactie, hier in Twente doen we’t altijd wat rustiger aan 😉

    Er valt op dit moment nog niet zoveel bijzonders te zien aan ons zwembad-in-wording: een gat van zo’n 3.80m. x 3.20m. en 1.10 m. diep met daarin EPDM vijverfolie. Mijn ideeën voor de toekomst beginnen echter wel concreter te worden.

    Ik zoek dus naar een compromis – of liever nog: een win-win situatie – voor de wens van mij (een natuurlijke zwemvijver met mini-strandje maar passend in een landelijke/bosrijke omgeving) en die van mijn twee zoons (een steriele blauwe bak met helder (chloor)water – slik…). Ik ben uitgekomen op het volgende plan en ik ben heel benieuwd wat jouw visie hierop is:

    – het stuk EPDM verkopen of anders gebruiken (als ondergrond voor een groendak b.v.) en in plaats daarvan een polyester vijverpakket kopen. De kleur: middengrijs zodat er een balans is tussen een natuurlijke uitstraling en toch ‘op de bodem kunnen kijken’. O.a. polyestershoppen.nl verkoopt dit soort kant-en-klaar pakketten en voor 50m2 (dus vloer- en wandoppervlak samen) ben je zo’n 1.200,- euro kwijt. Het is geen natuurlijk spul maar – mits goed aangelegd – gaat zo’n bak tientallen jaren mee. Je kunt deze laag zelfs over grond aanbrengen dus er hoeft niet eens een bak gemetseld te worden las ik. Heb jij ervaring met dit materiaal?

    – Daarnaast via Biosolutions werken met ‘effectieve micro-organismen’, Bokashi vijverballen en ‘vijverbalans’. Als het aan mij ligt (en misschien is het ook nog steeds noodzakelijk) een apart plantengedeelte maar hopelijk kan dit dankzij de ‘Biosolutions oplossing’ kleiner zijn zonder dat het evenwicht verstoord wordt. Vorig jaar heb ik alleen de effectieve micro-organismen toegevoegd aan het zwemwater en dit is al goed bevallen.

    – En dan, heel decadent, een zwemrobot die alle ’troep’ van de eikenbomen eruit kan halen. Ik ben op dit moment uitgekomen op de ‘Manga’ serie van Kokido, de ‘Manga X” kost zo rond de 290,- euro, is op accu en behoeft geen filter (want die zit dan niet in het bad 😉 en reinigt 9m3 per uur. Niet onbelangrijk, dit type filtert niet alleen de bodem maar ook de zwevende deeltjes en is bovendien zakloos. Op een volle accu (via zonnepanneeltjes op te laden?) kan-ie 90 minuten draaien. Op deze manier hoop ik mijn 2 zoons die niets willen voelen tussen de teentjes tegemoet te komen 🙂

    Daarnaast heb ik nog een manier ontdekt waarbij je kosteloos een ‘never ending pool’ kunt creëren. Vanwege een whiplash kan ik geen schoolslag doen maar ik heb ‘de zittende schoolslag’ ontdekt: je kunt zo kilometers zwemmen in je badje van zelfs 2 x 2 meter, lachen (ook omdat het er ‘bijzonder’ uit ziet ;-)!
    Voor de herfstperiode zoek ik nog een oplossing met een ‘winternet’ bijvoorbeeld, maar ik wil deze dan net onder de waterspiegel zien en niet net boven het water gespannen. Heb jij nog ideeën?

    Nou, schiet er maar op 🙂

    Groet van Angelique

    1. Haha geen probleem hoor en ik snap je dilemma met de zwemvijver.
      Als ik zo al je opties lees dan lijkt mij het beste compromis een zwemvijver met een apart plantenfilter gedeelte wat erbuiten staat. Zo heb je niet de overloop van planten naar het zwemgedeelte en zullen hier niet zo snel diertjes in zwemmen want dan zwemmen ze maar in een kale bak zonder planten.

      Via buizen kan je dan het zwemgedeelte met het filtergedeelte verbinden. Dan krijg je meer het ‘zwembad’ idee met een mooi ’tuintje’ (het plantenfilter) er naast. Om nog meer het zwembad gevoel te krijgen zou je inderdaad voor dat van polyestershoppen kunnen kiezen. Dat kan je het er veel strakker inleggen dan folie (tenzij je dat laat lassen) en in combinatie met een andere kleur zal dat zeker meer op een zwembad lijken. Eventueel kan je dan de EPDM die je nu nog hebt gebruiken om het plantenfilter aan te leggen.

      Wat betreft je vraag over dat winternet, je kunt het wel net onder de waterspiegel doen, maar dan zou je het wat vaker moeten legen. De natte bladeren geven namelijk al wel veel voedingstoffen af dan. Niet zoveel als wanneer ze de hele winter op de bodem liggen te rotten, maar ik zou het net zeker een wat vaker even legen dan.

      1. Dankjewel voor je reacties en tips Berry! Dat is ook waar ik het meest voor voel. Ik ben alleen wel benieuwd hoe die aanhechting van de buizen met zowel het polyester als de EPDM moet maar tegen die tijd laat ik vast wel van me horen ;-). De bootsmannetjes storen zich er trouwens niet aan, een zwembad zonder planten maar die zijn ook wel erg grappig om te zien.
        Ik vind het wel weer mooi om op sommige plaatsen een hogere begroeiing aan de rand van het zwemgedeelte te hebben dus dat wordt een leuke puzzel om dat evenwicht te vinden.

        Zojuist heb ik ook nog even met Biosolutions gebeld want als het zo ver is (hopelijk volgend jaar) dan wil ik zekerheidshalve vanuit mijn onervarenheid en vanwege de bladval de boel gaan opstarten met Effectieve Micro-organismen en Vijverbalans (tip die ik kreeg: Vijverbalans eerst mengen met water en dan pas toevoegen aan het zwemwater, van maart t/m oktober) in het zwemgedeelte en de Vijverballen in het plantengedeelte. De Vijverballen hechten zich aan de plantenwortels waardoor deze beter groeien en dus ook beter hun werk kunnen doen. De vrouw van Biosolutions raadt ook inderdaad een zwembadstofzuiger voor het zwemgedeelte aan, dat vond ik wel grappig om te horen.

        Mocht je een keer een voorbeeld hebben van mensen die al mijn richting op zijn gegaan, laat me dat dan ajb even weten 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *