Buitenzwemmen

Buitenzwemmen in de natuur geeft me een heerlijk gevoel van vrijheid. Een zwemvijver is mooi, maar er gaat toch niks boven zwemmen in de natuur. Daarom schrijf ik op mijn website ook graag over de vele zwemlocaties in Nederland en mijn ervaringen.

Natuurlijk kan je ook in een buitenzwembad zwemmen en dat vind ik ook zeker heerlijk hoor. Toch zwem ik het liefst in natuur water, helemaal als het er rustig is. Buitenzwemmen in de natuur van Nederland kan je op verschillende plekken doen. Graag deel ik ervaringen van mijzelf en anderen en ook over de gezondheid voordelen die het je geeft.

Buitenzwemmen in zwemplassen

Naast buitenzwembaden zijn dit de makkelijkste plekken om in de natuur te zwemmen. Er zijn vele zwemplassen in Nederland waar je veilig kan zwemmen. Vaak met een lekker strandje om te spelen en te zonnen. Prachtige locaties tussen de bossen en die goed onderhouden worden. Vooral met kleine kinderen zijn dit de meest geschikte plekken. Vaak is er ook altijd wel een zwemplas in de buurt en daarom komen wij hier ook het meest. Ieberenplas is op dit moment nog onze favoriet, waar we zo gauw het lekker weer is gelijk naartoe gaan.

Buitenzwemmen in openwater zoals meren en kanalen

In meren en kanalen kan je natuurlijk ook lekker zwemmen. Dit zijn niet altijd officiƫle zwemlocaties al zijn er ook genoeg plekken langs meren die wel aangemerkt zijn als zwemwater. In meren en de grotere kanalen is het water vaak veel dieper en een stukje ruiger. Dat geeft weer een hele andere ervaring dan het rustige water in een zwemplas.

Buitenzwemmen in de zee

De leukste en bijzonderste plek om buiten te zwemmen in Nederland is misschien wel de zee. Natuurlijk ook omdat wij daar niet zo vaak komen, alleen soms als we in de buurt op vakantie waren. Dat maakt het sowieso speciaal. Het is een hele andere omgeving dan we gewend zijn, andere natuur en andere dieren. Als kind vond ik het altijd al leuk om schelpen, maar vooral diertjes te ontdekken bij de zee en dat heb ik nu nog steeds. Vooral het heremietkreeftje vind ik een leuk diertje om te zoeken.

Het mooiste aan de zee zijn toch wel de golven, heerlijk om je daardoor mee te laten voeren. Als ik vlak bij zee woonde was ik ook zeker gaan skimboard of surfen.

Winterzwemmen of koudwaterzwemmen

De droom als we onze duurzame droomwoning gaan bouwen is om er een grotere zwemvijver te maken dan de mini die we nu hebben. Dan willen we elke dag beginnen met een frisse duik, het hele jaar door. Heerlijk lijkt ons dat. Toch kan je nu ook al het hele jaar zwemmen in natuurwater en dat wordt steeds populairder. Winterzwemmen of koudwaterzwemmen wordt het ook wel genoemd. Ik vind het echt stoer van de mensen die dat doen en luister graag naar hun ervaringen, ook om er zelf meer over te leren.