Zwemplassen Drenthe | Top 4

De meeste lezers van mijn blog weten inmiddels wel dat ik van buiten zwemmen hou. Wat nog heerlijker is dan natuurlijke zwemvijvers is het zwemmen in de natuur. Vooral afgelopen jaar hebben we dit nog veel vaker gedaan. In dit bericht wil ik het dan hebben over mijn top vier Zwemplassen Drenthe.

De winter is echt niet ons seizoen. Wij verlangden de hele tijd al weer naar de eerste keer dat we weer naar de Ieberenplas konden gaan. Dit kwam eerder dan verwacht. Woensdag 31 maart was het een heerlijk, bijna zomerse dag. Zonder na te denken, alsof het logisch was gingen we direct die dag naar de Ieberenplas nadat we de oudste hadden opgehaald van school. Een heerlijke dag, broodjes mee voor de lunch, in de avond een patatje. Zelfs een paar keer het water in geweest, niet langer dan twintig seconden. Dan begon het wat te koud te worden. Zo gauw je er uit was, was het gelijk weer heerlijk door het zonnetje.

zwemplassen Drenthe top vier
Zomerse taferelen op woensdag 31 maart

Zwemplassen Drenthe | Mijn favorieten tot nu toe

Mijn top vier zwemplassen Drenthe bestaat alleen uit zwemplassen waar we geweest zijn natuurlijk. Sommige zwemplassen zijn we maar 1 keer geweest en kan ik niet veel meer van herinneren. Dit jaar gaan we er nog wel meer bezoeken en dan zal ik een update van de lijst maken.

Ieberenplas | Nummer 1

Het zal voor niemand een verassing meer zijn. De Ieberenplas is de nummer 1 zwemplas voor ons. Vorig jaar eigenlijk herontdekt, nadat ik er vroeger als kind wel wat vaker was geweest. We zijn echt verliefd geworden op dit plekje en het heeft ons al heel veel plezier gegeven.

Het is iets verder rijden voor ons en daarom kwamen we er eerst ook niet, omdat we alles eerst op de fiets wilden doen. Maar dit tochtje in de auto is het meer dan waard voor ons. Het is een heerlijke, niet te grote zwemplas midden in de bossen. Hier voel je je echt in de natuur. Wil je nog meer lezen over wat wij van deze geweldige plek vinden, lees dan dit bericht van mij: “Er gaat niets boven zwemmen in de natuur.”

zwemmen zwemplas ieberenplas
Heerlijk in de natuur
opblaas-kano-buitenleven
Ook per kano is het genieten in de ieberenplas

Witteveen | Nummer 2

Dit is eigenlijk niet een officiële zwemplas. Zo kan ik hem tenminste niet vinden. Toch heb ik hier vaak gezwommen toen ik vroeger bij mijn neef logeerde of als we bij hun op bezoek gingen. In die zin is het ook een nostalgische keuze. Toen ik ouder was heb ik de plas ook nog geregeld opgezocht met vrienden en later met mijn vrouw.

Het is een hele diepe grote plas midden in een bos, kraakhelder. Er zijn maar een paar plekken waar een “soort” van strandje zijn. Het loopt ook snel stijl af de diepte in. Voor kleine kinderen vinden we het daarom niet zo geschikt en is een reden waarom ik er nu een paar jaar niet geweest ben. Toch heeft deze zwemplas nog een speciaal plekje in mijn hart. Als je echt de rust wil opzoeken dan is dit een geweldig verborgen paradijsje.

Bosmeer Ellertshaar | Nr 3

Dit is waarschijnlijk ook een wat onbekendere zwemplas in Drenthe. Het ligt vlak bij een camping en ik denk dat vooral die mensen er gebruik van maken. Bij deze zwemplas heb ik hetzelfde gevoel als in Witteveen. Ook een mooi verscholen plas in een bos met kraakhelder water. Het is alleen niet zo groot als de plas in Witteveen. Ook heb je hier iets meer een strand waar je aan kan zitten en is het wel een officiële zwemplas.

Als je dus niet van die drukke stranden houdt en wel lekker in de natuur wil zwemmen in kraakhelder water. Dan zou dit een mooi verborgen pareltje kunnen zijn.

Loomeer | Nr 4

Het Loomeer staat wat lager, omdat het eigenlijk vlakbij de Ieberenplas ligt. Het is net 3-5 minuutjes verder rijden. Wij kiezen dan natuurlijk altijd voor de Ieberenplas.

Toch is dit wel een hele mooie plas die in dezelfde omgeving ligt als de Ieberenplas. Het heeft voor ons net een wat ander aangezicht. Dat komt omdat bij het Loomeer het strand helemaal rondom loopt en bij de Ieberenplas niet. Bij de Ieberenplas is één lange zijde gewoon bos. Zo heb je vanaf het strand een mooi uitzicht over het water naar het bos in plaats van naar een strand waar andere mensen liggen. Dit geeft ons een heel ander gevoel en dat is de reden waarom we voor de Ieberenplas kiezen.

Verder zijn de zwemplassen dus nagenoeg gelijk, doordat het strand bij het Loomeer ook groter is, is er wel veel meer ruimte om te zitten. Mocht het dus te druk zijn bij de populairdere Ieberenplas, kan je altijd even doorrijden om te kijken hoe het bij het Loomeer is.

zwemplassen drenthe
Ook bij het Loomeer kan je genieten van een heerlijk patatje

Andere zwemplassen van Drenthe

Zoals je ziet vinden wij rust en het gevoel van in de natuur zijn heel belangrijk als het om onze favoriete plekjes gaat. In het voorjaar voor de zomervakanties beginnen zijn dan ook de mooiste momenten voor ons. Dan is het water nog dieper, helderder en is het nog niet zo druk. In de zomervakantie is het bij de Ieberenplas ook gigantisch druk. Wij proberen dan juist tegen de avond gaat als het wat minder druk wordt. Die drukte is voor veel andere mensen waarschijnlijk geen probleem.

Zwemplas Schoonhoven is om bovenstaande redenen dan ook geen zwemplas die in mijn top vier zou thuishoren. Ook al heb ik ook bij Schoonhoven heel veel leuke dingen meegemaakt en goede herinneringen aan. Bij Schoonhoven heerst een andere sfeer dan bij de andere zwemplassen in mijn top vier. Daarom wilde ik het ook geen top vijf noemen, want voor ons past Schoonhoven daar eigenlijk niet bij. Er zijn bijvoorbeeld veel meer mensen die muziek meenemen en dat vind ik juist zo jammer als je lekker in de natuur bent aan het genieten. Maar goed, dat is mijn persoonlijke mening.

Andere zwemplassen waar ik wel geweest ben, maar nog niet goed een mening over kan vormen omdat het te lang geleden is zijn het blauwe meer en de kibbelkoele.

Het is dus nog maar een kleine top vier en lang niet alle zwemplassen van Drenthe zijn meegenomen. Het Nije Hemelriek (inmiddels wel ontdekt, lees hier) is bijvoorbeeld ook een zwemplas die waarschijnlijk wel aan onze eisen voldoet. Daar zijn we wel langs gekomen op onze fiets vakantie en zag er ook geweldig uit.

Misschien dat aan het eind van deze zomer dus wel een nieuwe lijst zal verschijnen, al verwacht ik niet dat de Ieberenplas van de nummer één afgaat.

Update: 2 nieuwe zwemplassen die we dit jaar al ontdekt hebben zijn Engelgaarde bij Meppel en strand Nijstad Hoogeveen

Als iemand van jullie nog een mooie zwemplas weet die wij echt moeten checken, laat het me dan gerust weten. (Ook als het niet in Drenthe is.)

Berry IJmker

Creatieveling, ontwerper en dromer die zich een weg knutselt en bouwt naar een groen en duurzaam leven als gezin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: