Zwemmen in de Spokeplas bij Noordwolde

Alweer heel wat weekjes geleden hadden we gezwommen in de Spokeplas bij Noordwolde. Nadat we vandaag weer lekker hadden gezwommen bij strand Nijstad en ik nog lekker in de buitenzwem mood zit is het een mooi moment om mijn ervaringen met de Spokeplas op te schrijven.

We waren op deze warme middag op bezoek bij mensen op de camping. Bij warm weer was er al voorgesteld om te gaan zwemmen en dat gingen we doen. Ik was zeker enthousiast om weer een nieuwe zwemplas te ontdekken. Dit jaar heb ik al heel wat nieuwe zwem pareltjes ontdekt.

Altijd leuk om te zien hoe verschillend al deze zwemplekken zijn. Zo was de spokeplas ook zeker weer net wat anders dan de andere zwemplassen.

Spokeplas bij Noordwolde

De spokeplas ligt in het recreatiegebied Spokedam net onder Noordwolde. Het is een voormalige zandafgraving en wordt nu beheerd door staatsbosbeheer.

Het ligt mooi in een bos en dat spreekt me altijd zeer aan. De aankomst is dan ook gelijk mooi, vanaf de parkeerplek zie je de plas nog niet want het ligt achter een groene heuvel. Als je de heuvel oploopt zie je de mooie en redelijk grote zwemplas verschijnen.

zwemmen spokeplas noorderwold

Wat vooral opviel is dat de omgeving er zo mooi groen uit zag. Je hebt alleen in het begin een stukje strand waar ook de kiosk vlak bij staat en daar was het ook het drukst. Wij wilden een wat rustiger plekje dus liepen een stuk verder en zochten een plekje op het gras aan de bosrand.

Je hebt dus alleen aan het begin een stuk strand. Wij moesten vanaf het gras het water in en dan moest je het eerste stukje door wat waterplanten heen lopen. Dit was helemaal niet storend en het was mooi om de grote hoeveelheid waterjuffertjes te zien.

spokeplas noordwolde zwemmen
Hier kan je op de voorgrond de plantjes zien waar we door heen moesten lopen. Als je goed kijkt zie je ook de blauwe waterjuffertjes zitten.

Het water was zeker niet koud, in het ondiepe voelde het zelfs behoorlijk warm aan. Doordat in het begin planten groeien voelde de bodem iets anders aan, maar niet storend. Wat heerlijk is aan de spokeplas is dat het in het midden wel vier meter diep is. Ik vind het altijd fijn als je niet overal kan staan in een zwemplas.

Natuurlijk moesten we dan ook even naar de overkant zwemmen. Heerlijk zwemmen en de zwemplas is groot en diep genoeg dat het ook een leuke uitdaging is. Aan de overkant kan je makkelijk even uit het water en heb je hetzelfde tafereel met de planten en waterjuffertjes.

Bij het strandje heb je ook nog een klein eilandje waar je naar toe kan lopen. Altijd even leuk om te ontdekken voor de kinderen.

zwemmen spokeplas in noorderwold

Onze spokeplas ervaring

Wij vonden het een heerlijke plek om te zwemmen. Het is groot genoeg met genoeg plaatsen voor iedereen om te liggen. Als je perse bij het zand wil liggen kan je in het wat drukkere begin liggen. Als je net als ons van wat meer rust houdt dan zijn er rondom de spokeplas nog genoeg plekken om te liggen. Je moet er dan alleen wel wat verder voor lopen.

Dat je vanuit het gras het water moet inlopen is ook weer een andere ervaring en doordat je eerst door de waterplantjes loopt merk je echt dat je in de natuur zwemt, een heerlijk gevoel.

Aangezien we bezig zijn met onze zoon zelf zwemles te geven hebben we dat ook nog eens bij de spokeplas gedaan.

Mocht ik nog weer een keer in de buurt zijn dan zou ik er zo weer heen gaan.

Berry IJmker

Creatieveling, ontwerper en dromer die zich een weg knutselt en bouwt naar een groen en duurzaam leven als gezin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *