Bij nije hemelriek en gasselterveld in Gasselte zwemmen

In mijn top 4 zwemplassen van Drenthe had ik al geschreven dat Nije Hemelriek ook een goede kans maakt om in mijn lijst te komen, maar ik had er nog nooit gezwommen. Op 4 september had ik eindelijk eens de kans om bij Nije hemelriek en Gasselterveld in Gasselte te zwemmen.

Mijn eerste ervaring met het Nije Hemelriek was ongeveer acht jaar geleden toen ik met Jolien een fietsvakantie deed. Wij fietsten er toen langs en gingen daar uiteraard even stoppen om even te rusten, want het zag er geweldig uit. Toen hebben we er niet gezwommen, maar het was wel altijd een zwemplas die ik me kon herinneren en waar ik graag nog een keer naar toe wilde.

Gasselterveld

De afgelopen jaren hoorde ik al verhalen van andere mensen over het Nije Hemelriek. Dat het heel mooi was en groot en er ook een glijbaan schans bij is. Ze hadden het ook over twee verschillende plassen bij Nije Hemelriek. Hier kon ik me nog niet echt een voorstelling bij maken. In mijn beleving had je alleen de kleine zwemplas omgeven door bossen.

Gelukkig had ik het niet opgezocht en kon ik mij mooi laten verassen en kon ik het allemaal zelf ontdekken. Inmiddels weet ik dus dat vijf jaar geleden een zandwinning die achter het Nije hemelriek lag is omgetoverd tot een mooie grote zwemplas. Deze heet ook niet Nije Hemelriek maar het Gasselterveld, het zijn dus twee zwemplassen naast elkaar.

Nije Hemelriek

Zoals gezegd wist ik nog niet hoe het nu precies zat met die twee plassen. De route naar de zwemplassen is al een uitje op zich, heel mooi door de bossen van Gasselte. Toen we aankwamen merkten we wel dat er slagbomen waren en je 6,- euro moet betalen voor parkeren. Dat was pas sinds dit jaar, maar is nog niet in gebruik genomen, gelukkig voor ons.

Dan kom je daar aan en zie je inderdaad twee zwemplassen naast elkaar liggen. Wij besloten om bij het Nije Hemelriek te gaan liggen want die was wat ondieper en daardoor wat fijne voor de kinderen dachten we. Dit was inderdaad de plas die ik me herinnerde. Een mooie kleine plas omringd door naaldbomen.

gasselte zwemmen nije hemelriek zwemplassen drenthe
Twee zwemplassen naast elkaar
gasselte zwemmen nije hemelriek

Het is vooral de omgeving die ik hier zo mooi vind, net zoals bij de Ieberenplas. Gewoon een leuke prima zwemplas waar je je leuk kan vermaken. Ik kon overal staan, maar het was wel diep genoeg om in te zwemmen. Nadat ik hier met de jongens lekker had gespeeld werd het tijd dat ik in mijn eentje de andere zwemplas ging ontdekken.

Mooiste zwemplas van Drenthe?

Hierboven zei ik al dat ik blij was dat ik nog niet had opgezocht hoe het nou precies zat hier. Hierdoor kon ik echt gaan ontdekken en me verwonderen over deze geweldige plas. Het valt gelijk op hoe groot deze zwemplas wel niet is. Er is ook een gigantisch strand en grasweide waar heel veel ruimte is voor mensen. Al heb ik wel gehoord dat het in het hoogseizoen wel gigantisch druk is.

Wat opvalt is dat voor het strand een soort eiland of zandbank ligt. Hierdoor heeft het ook gelijk al een uniek uiterlijk. Voordat je daar naartoe zwemt kom je al in water terecht waar je niet kan staan. Het water is ook kraakhelder wat je gewend bent bij andere plassen welke een voormalige zandwinning zijn.

gasselte zwemmen nije hemelriek zwemplas
Een stukje gras en wat bomen scheiden de twee zwemplassen van elkaar
gasselte zwemmen nije hemelriek gasselterveld
Hier zie je de zandbank en links gaat het water nog heel ver door.

Er was niet genoeg tijd om de hele zwemplas te ontdekken dus ik heb er eigenlijk maar een glimp van opgevangen. Maar dit zou wel eens de mooiste zwemplas van Drenthe kunnen zijn die ik tot nu toe gezien heb. Het heeft geweldig helder water net zoals andere voormalige zandwinningen en het ligt in een geweldige natuurlijke omgeving.

Voordat ik daar echt zeker van kan zijn zal ik er nog een paar keer heen moeten gaan, ook om te kijken wat het gevoel en sfeer is als het er heel druk is. Maar ik kan niet wachten om deze zwemplas nog een keer te ontdekken.

gasselte zwemmen nije hemelriek patat eten snackbar
Even de mooie zomerse septemberdag afsluiten met een lekker patatje

Berry IJmker

Creatieveling, ontwerper en dromer die zich een weg knutselt en bouwt naar een groen en duurzaam leven als gezin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *