Nu echt besmet met het zwemvirus | Elke dag zwemmen

Zwemmen in de natuur was uiteraard al iets wat ik heerlijk vond. Deze passie heb ik de afgelopen weken helemaal omarmd. Inmiddels ben ik bezig met een onofficiële zwem challenge en heb ik sinds 24 juli elke dag buiten gezwommen en het is heerlijk.

Zoals ik zei is het nu een beetje een persoonlijke challenge geworden om te zien hoeveel dagen achter elkaar ik kan zwemmen. Het weer was de afgelopen weken nou niet echt geweldig. Het begon door zo gauw het zonnetje een beetje scheen een paar baantjes in het kanaal te zwemmen.

Normaal als het een hele lekkere warme dag was, maakten we er een leuk uitje van naar Ieberenplas. De weken voor 24 juli gingen we ook in de avond als het lekker weer was geregeld naar Schoonhoven. Juli was echter een typische Hollandse zomer. Ik zat al vaker aan te denken om gewoon achter het huis in het park bij het kanaal gewoon wat te zwemmen, lekker dichtbij. Ik wilde ook nog wat meer aan beweging/sporten doen en vond zwemmen een goede optie.

Zwemmen in de Hoogeveense vaart

Vanaf ons huis is het 2 minuutjes lopen naar het kanaal. Als ik dus graag vaker wil zwemmen is dat makkelijk te realiseren. Het kanaal sprak me alleen wel wat minder aan, omdat er ook boten varen en er ook van alles in gedumpt wordt. Het is een ander soort kanaal dan de oude vaart bij Uffelte bijvoorbeeld waar geen boten meer varen en veel meer in de natuur ligt.

Maar goed, ik dacht dit is wel de makkelijkste en snelste manier om geregeld even te kunnen zwemmen. Ik had een mooi plekje gevonden waar ik redelijk makkelijk het kanaal in kon. Het was een beetje ongemakkelijk omdat er eigenlijk verder niemand zwemt en er wel allemaal wandelaars en fiets op de dijk jou zien. Toen ik me daar ook overheen had gezet was het wel heerlijk om weer even te kunnen zwemmen. De geur van het kanaal vind ik niet zo fijn en daarom ging ik liever niet onder water.

elke dag zwemmen in het kanaal

Het beviel me goed genoeg, vooral vanwege de afstand, dat ik de volgende dag weer ging en zo begon de challenge. Want nu wilde ik elke dag even gaan zwemmen.

Abonnement op strand Nijstad

Thuis ben ik echter niet de enigste die van zwemmen houd. We zaten ook nog met het zelf zwemles geven wat door het weer nu ook alweer een tijdje geleden was. Schoonhoven vonden we toch iets te ver voor even snel wat zwemmen, dan moet je altijd met de auto gaan. Het water vind ik daar ook minder fijn en zo kwamen we toch weer bij strand Nijstad uit.

In het bericht over Nijstad had ik het er al over dat we nadachten om een abonnement op strand Nijstad te nemen. Dit is namelijk wel dichterbij en op de fiets goed te doen. We merkten ook aan onze oudste dat we in de zwemles wat meer regelmaat moesten krijgen en wilden we dat ook het liefst elke dag gaan doen. Een update over het zwemles geven doe ik nog in een ander bericht. Al was mijn plan om dat ook in dit bericht te doen, maar ik merk dat het al behoorlijk lang begint te worden. Korte update is dat het bijna elke dag even gaan zwemmen en zwemles geven goed heeft uitgepakt. Update is hier te lezen.

zwemplas nijstad hoogeveen

Het abonnement op Nijstad is een hele goede beslissing geweest en was er eerst nog wat twijfel. Na twee keer op de fiets daarheen te zijn gegaan was er helemaal geen twijfel meer. Het water bij Nijstad is zo heerlijk en mooi helder. Na de eerste twee keer in het kanaal hebben gezwommen ben ik alle andere dagen tot vandaag steeds naar Nijstad geweest.

Weer of geen weer maakt niet uit, het is elke dag heerlijk om even een duik te nemen. Juist in de regen is het ook lekker om te zwemmen. Wat ook mooi was aan het mindere weer en dat Nijstad een behoorlijk grote en diepe zwemplas is zijn de golven die dan komen. Het heette niet voor niets vroeger de surfplas en daar is het nog steeds heel geschikt voor en wordt het ook nog voor gebruikt.

Als je dan lekker door de golven zwemt is het nog avontuurlijker. Vanwege de mooie aanleg van het strand en de weerelementen krijg je zelfs een beetje het strand aan zee gevoel. Het is ook helemaal niet koud en na het zwemmen doe je lekker warme kleren aan en ik voel me dan helemaal verfrist als ik terug op de fiets zit.

Borstcrawl verbeteren

Inmiddels heb ik dus al 18 dagen achter elkaar buiten gezwommen. De meeste keren gingen Jolien en de kinderen mee en deden we eerst wat zwemles en ging ik daarna voor me zelf nog wat baantjes zwemmen (tussen twee boeien) Een paar keer als het weer echt slecht was en te koud voor de kinderen ging ik alleen even.

De borstcrawl is de meest efficiënte manier om te zwemmen, maar dat heeft nog nooit heel relaxed gevoelt om te doen. Daar focus ik me nu ook steeds op, zodat ik veel relaxter langere afstanden kan afleggen. Daar heb ik niet een speciaal doel voor. toch droom ik stiekem wel eens aan een sport of wedstrijd mee te doen waar open water swimming bij hoort.

Ik focus me nu eerst op de ademhaling, aangezien ik met de borstcrawl eigenlijk nooit met mijn hoofd onder water zat. Door je hoofd onder water te houden lig je veel rechter, heb je minder weerstand en kan je dus sneller zwemmen. Dan adem je af en toe door je hoofd opzij te houden.

Het is leuk om de techniek voor de borstcrawl beter te leren en te merken dat ik ook progressie boek. Door steeds te zwemmen tussen twee boeien kan ik ook goed merken of ik vooruit ga. Ik merk nu al dat het ademhalen al steeds relaxter gaat.

Ik vind het heerlijk om elke dag even te zwemmen en ik ben benieuwd hoe lang het doorgaat. Door het elke dag te doen ben ik benieuwd of ik het ook veel langer vol ga houden als het veel kouder wordt. Het lijkt me wel heel leuk om dan te gaan winterzwemmen.

Berry IJmker

Creatieveling, ontwerper en dromer die zich een weg knutselt en bouwt naar een groen en duurzaam leven als gezin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *