Praatje met een winterzwemmer | Natasja

Zoals je weet hou ik van buitenzwemmen. Als onze duurzame droomwoning hopelijk eindelijk doorgaat en we een grote zwemvijver hebben wil ik hier ook elke dag induiken, lekker makkelijk en snel. Er zijn echter ook genoeg mensen die het hele jaar door buitenzwemmen die geen zwemvijver bij huis hebben. Iemand die aan winterzwemmen doet is Natasja en ik heb een leuk kort praatje met haar over winterzwemmen.

Zou je iets over jezelf kunnen vertellen?

Ik ben Natasja Annyas, woon net onder Groningen in het mooie Eelde-Paterswolde in een sfeervolle woonboerderij met 2000 m2 tuin. Een zwemvijver in de tuin leek me altijd een grote luxe, je kunt in Nederland immers meestal wel water in de buurt vinden, en er zijn bij een oude boerderij genoeg andere projecten waar je je geld aan kan besteden. Maar aan de andere kant, als er iemand van zou genieten, dan ben ik het wel! De afgelopen twee winters heb ik aan koudwaterzwemmen gedaan en het doet me zo ontzettend goed. En in de zomer biedt zo’n vijver natuurlijk ook verkoeling bij de steeds extremere en hogere temperaturen door de klimaatverandering.

Waarom ben je met winterzwemmen begonnen en hoe vaak doe je dit?

Winterzwemmen wordt steeds populairder. Zwemmen in ijskoud water, een wak hakken in de winter en dan het water in. Water is minimaal 2 graden Celcius, daarna bevriest het. Ik train met een groep conform de Russische methode, dat klinkt heftig, maar dat valt erg mee.

Het houdt in dat je lichaam voldoende warm moet zijn, voordat je rustig het water in gaat. Wij doen dat door 45 minuten bootcamp, waarna we in badpak met een rustige ademhaling het koude water in lopen. Er niet bij stil staan en het je laten gebeuren, loslaten en je eraan overgeven, dat alleen al is een grote les. Je lichaam gaat in de overlevingsstand en het bloed trekt meteen naar je vitale organen, waardoor je voeten en handen koud worden. In de kern van je lichaam kan de temperatuur zelfs oplopen tot 42 graden, i.p.v. de standaard lichaamstemperatuur van 37 graden, waardoor bacteri├źn en virussen en andere ziekteverwekkers gedood worden.

Winterzwemmen versterkt je immuunsysteem. Er lopen meerdere onderzoeken om dit wetenschappelijk te bewijzen, maar de ervaring heeft mij al voldoende overtuigd. Ook mentaal voel ik me als moeder van 3 opgroeiende kinderen en een drukke verantwoordelijke baan altijd weer helemaal in mijn kracht. Het lijkt alsof onbelangrijke dingen in het water achterblijven, je er weer helder uitkomt, en de juiste prioriteiten als vanzelf zijn gesteld. Je voelt je als herboren, je kunt het leven weer aan. Tijdens het aankleden voel je je lichaam meteen vanzelf opwarmen, en thuis aangekomen voel je je voldaan en krachtig. Het wordt al snel een verslaving, omdat het je lichaam en geest goed doet.

Het beste is om 2x per week in de ochtend te gaan, veel vaker is niet goed, omdat je lichaam hersteltijd nodig heeft. Als de temperaturen eind van de winter en in de lente oplopen van 2 graden naar zo’n 10 graden kun je langer in het water blijven, zolang als je lichaam het fijn vindt.

buitenzwemmen winterzwemmen koudwaterzwemmen
Wat is jouw mooiste plek om buiten te zwemmen?

In coronatijd ben ik altijd – omdat de groepslessen niet door mochten gaan – samen met een vriendin gegaan. Zo kan je elkaar bij deze extreme activiteit in de gaten houden, dat voelt wel veilig, wordt ook aangeraden en is een stuk gezelliger dan alleen. We komen op de mooiste plekken in Groningen en Drenthe, en het allermooist is om naar de kust te gaan en een duik in zee te nemen.

Een eigen zwemvijver heb ik elk jaar overwogen. Mensen die dat in hun tuin hebben, starten vaak hun dag met een duik, in plaats van een douche. Als je zorgt voor een natuurlijke zwemvijver, die in balans is, is het water hartstikke schoon en goed voor je huid. Douchen erna is dan ook helemaal niet nodig, dus eigenlijk bespaar je water en energie, en ook vooral tijd. Na de plons in eigen zwemvijver, kun je je werkdag meteen fris beginnen! Wellicht dat we samen met Berry’s aanwijzingen toch redelijk betaalbaar een zwemvijver kunnen realiseren. Het is een droom die uitkomt!

Wat is de leukste, bijzonderste of gekste reactie of ervaring die je hebt gehad met buitenzwemmen?

De mooiste ervaring van koudwater zwemmen zijn de mensen die je ontmoet, de zwemmers waar je de ervaring mee deelt, maar ook wandelaars die je tegenkomt en die altijd met complimenten komen! Dat is zo ontzettend leuk. Pas als de temperaturen in april weer gaan oplopen, stopt het. Dan is het weer een half jaar wachten tot het koudwaterzwemmen weer begint!

Als mensen meer willen weten of je willen volgen waar kunnen ze je dan vinden?

Ik ben bezig met een website waar ze me straks kunnen volgen. (wordt hier geplaatst als deze online is.)

Heel erg bedankt voor het praatje Natasja. Er komen binnenkort nog meer praatjes op mijn website te staan, niet alleen over buitenzwemmen, maar ook over andere dingen. Als het goed is volgende week al. Zwem jij ook het hele jaar buiten en wil je ook jouw ervaringen delen of ken je iemand? Neem dan gerust contact met me op.

Berry IJmker

Creatieveling, ontwerper en dromer die zich een weg knutselt en bouwt naar een groen en duurzaam leven als gezin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *