Zwemmen in de oude vaart bij Uffelte

Afgelopen week hebben we weer een mooi verborgen zwemplekje ontdekt. Niet in het grote bekende kanaal bij Uffelte en Havelte, maar in de oude vaart die er parallel aan loopt. Heerlijk verborgen en alleen met een zandpad te bereiken kom je op een heerlijk plekje om te zwemmen.

Wij waren in de buurt en daarom besloten we eens om dit plekje te gaan ontdekken, maakte niet uit wat voor weer het was. Het klonk namelijk als een leuk bijzonder plekje. Tijd dus om daar achter te komen. Het had nog even geregend, maar toen we er waren was het droog en kwam zelfs het zonnetje nog even door.

Oude vaart Uffelte

Als je niet weet dat het er is zal je er ook nooit achter komen. Je rijd een stukje op Egginkstraat langs het kanaal met aan de overkant de N371. Dan heb je tussen de huizen een zandpadje dat haast niet opvalt genaamd de Reestweg. Deze volg je en als je een bruggetje oversteekt zie je links een strandje.

zwemmen oude vaart uffelte
Dit is het weggetje waar je vandaan komt

Ik vind het geweldig dat ze bij een kanaal gewoon een inham hebben gemaakt met ruimte voor een strandje, dat zouden ze op meer plekjes moeten doen. Het is niet heel groot, maar het is wel een stuk fijner om zo het water in te gaan dan dat je van de rand af moet springen.

zwemmen oude vaart uffelte 2

Wij waren de enigste en dat hadden we vanwege het weer ook wel verwacht. Met hogere temperaturen is het hier al snel druk natuurlijk. Naast het zandstrandje heb je ook nog een klein stukje gras om te liggen. Er loopt ook nog een fietspad langs wat ook lijkt op een leuke fietsroute.

zwemmen oude vaart uffelte 3
Op het strandje staan ook twee bankjes, ook een leuk plekje voor fietsers om even pauze te nemen.

Na het afgelopen weer voelde het water weer wat kouder, maar je was er snel genoeg aan gewend. We hebben heerlijk een stukje gezwommen en ook een stukje de vaart op. Het is geweldig dat je zo oneindig ver kan kijken en je aan beide kanten van je allemaal begroeiing hebt. Weer een hele andere ervaring van buitenzwemmen. Het had een beetje datzelfde wilde en ruige gevoel als bij Engelgaarde Meppel, vooral als je er in je eentje zwemt.

zwemmen oude vaart uffelte 4
zwemmen oude vaart uffelte 5
zwemmen oude vaart uffelte 6
Vanaf de brug kan je het mooie uitzicht een beetje zien dat je hebt als je daar tussen zwemt.

Ben je dus in de buurt van Uffelte en heb je zin een frisse duik in een mooi verborgen stukje natuur? Dan is zwemmen in de Oude Vaart zeker aan te raden. Ook leuk om te combineren met een fietstocht en de oude vaart is ook leuk voor een opblaas kano of om te suppen.

Berry IJmker

Creatieveling, ontwerper en dromer die zich een weg knutselt en bouwt naar een groen en duurzaam leven als gezin

2 reacties op “Zwemmen in de oude vaart bij Uffelte

  1. Hé Berry,

    Zoekend naar een plek om mijn opblaaskano te testen “google’de” geheel lukraak en kwam op je pagina met zwemplassen terecht. En toen viel mijn oog op dit stuk. Zojuist teruggekomen van “de test” , samen met mijn zoon van 12. Wat een heerlijk plekkie! En zó dicht bij huis (Meppel)….we hebben heerlijk gevaren en afgesloten met een lekkere zwempartij en duik van het bruggetje/ stuw.

    Thanks en groet uit Meppel!

    René

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *