Zwemmen in zwemplas Engelgaarde Meppel

Zoals ik in mijn top 4 zwemplassen van Drenthe al had geplaatst, wilden we dit jaar wat meer zwemplassen in Drenthe bezoeken. Gisteren was daarom een mooi moment om zwemplas Engelgaarde Meppel eens te proberen. De jongens waren in de middag bij mijn moeder en voordat we ze ophaalden wilden wij nog ergens een frisse duik nemen in de buurt.

Het was eerst op internet even zoeken naar een zwemplas in de buurt. We waren op zoek naar een zwemplas in de buurt van Ruinen, maar dat viel nog niet mee. De dichtstbijzijnde die een beetje op de route liggen leken eerst het blauwe meer en Strand Nijstad. Dat zijn echter beide één van de weinige zwemplassen waar je voor moet betalen. VIa de bekendere zwemplassen lijsten van Drenthe kwam ik dus niet veel verder.

Toch nog iets verder zoeken kwam ik op zwemplas Engelgaarde Meppel uit. Stond niet heel veel over op, maar wel genoeg dat het wat leek. De meeste informatie kwam van een nudisten vereniging want er zit ook een naaktstrand aan.

Zwemplas Engelgaarde Meppel

Dit is echt een zwemplas waarvan je maar net moet weten dat deze bestaat. Het is vooral bekend voor mensen uit de omgeving waarschijnlijk. Aan de weg staat ook niks aangegeven. Het ligt tussen Ruinerwold en Meppel in en met de auto kan je het alleen bereiken vanaf de Broekhuizenweg in Ruinerwold en dan moet je het doodlopende weggetje vlak voor een brug nemen.

Nadat we dit smalle weggetje afreden zagen we de eerste auto’s staan bij het kleine parkeerplekje bij de bomen. Later kwamen we er achter dat als je verder rijd er nog meerdere parkeerplaatsen waren waar het een stuk rustiger was. Wij waren dus bij de eerste parkeerplaats en toen kwamen we bij het eerste strandje. Was behoorlijk druk met veel jongeren en meerdere harde muziek. Voor ons niet echt een heel uitnodigend sfeertje. De lezers van mijn blog weten al wel hoe ik denk over muziek bij zwemmen in de natuur.

engelgaarde meppel zwemplas parkeren
De parkeerplek bij Engelgaarde Meppel

Het was niet een zandstrand, maar een soort gras strandje. Ik wist dat er meerdere van zulke strandjes waren tussen de bomen dus we liepen gewoon het pad wat verder. Toen kwamen we a snel wat kleinere strandjes tussen de bomen tegen. We kwamen al snel een strandje tegen waar vijf andere mensen waren en waar je de muziek van het eerste strandje iets minder kon horen.

zwemplas ruinerwold engelgaarde
Er loopt een smal paadje en een fietspad rondom zwemplas Engelgaarde Meppel. Zo heb je keuze genoeg voor een geschikt plekje.
zwemplas meppel engelgaarde
Het strandje waar wij bij gingen liggen, heel mooi uitzicht.

Nadat we ons een beetje herpakt hadden van het welkom was het genieten geblazen. Engelgaarde Meppel is een voormalige zandwinning net als de plas in Witteveen en het deed me ook veel daaraan denken. Ook kleine strandjes tussen de bomen en kraakhelder diep water.

We gingen er al snel in voor een duik, het is niet zo geschikt om er in te rennen zoals bij een zandstrand zoals Ieberenplas. Er liggen wat kleine steentjes en de ondergrond is iets harder. Het water wordt snel diep en je ziet alles wat op de bodem ligt.

Wat is het heerlijk zwemmen hier, het is zeker zwemmen in de natuur. Het is wel grappig want waar je ook kijkt zie je bomen en het lijkt alsof je midden in een bos zwemt. Echter is het allemaal maar een kleine rij bomen en is het weer kaal met weilanden erachter. Toch heb je dat gevoel niet als er zwemt. Was een heerlijk gevoel in dat kraakheldere water waar je je voeten kon zien.

engelgaarde meppel zwemplas ruinerwold
Lastig op de foto te zien, maar we zaten er nu tot ongeveer onze schouders in en het was nog steeds helder.
engelgaarde meppel zwemplas 4
Op het water is het heerlijk rustig
engelgaarde meppel zwemplas
Lekker dobberen
engelgaarde ruinerwold zwemplas
Rondom zwemplas Engelgaarde ziet het er overal zo uit met af en toe een opening met een strandje
engelgaarde meppel zwemplas 2
Het strandje waar wij waren
engelgaarde meppel zwemplas 3
Het enige bordje wat een beetje aangeeft dat er een zwemplas is. Helaas werd er aan de één na laatste regel wat minder aandacht besteed.

Conclusie Engelgaarde Meppel

Dit is echt een heerlijke plek om te zwemmen. Hele mooie grote plas met super helder water. Voor kleine kinderen is het minder geschikt omdat het snel diep wordt en je niet een leuk zandstrandje hebt waar ze aan kunnen spelen. Ik zag er ook vooral jongeren en ouderen.

Het enigste minpuntje voor ons was gewoon de muziek die je van meerdere kanten hoorde. Dan heb ik nog liever dat je maar één muziek hoort. Wij vinden het gewoon heerlijk als je op zo’n mooi plekje in de natuur bent dat je alleen de natuur geluiden hoort. Wij waren nu eind van de woensdagmiddag van 4 tot half 7 dus misschien valt het op andere dagen of tijdstippen mee.

Ik denk dat als je er een keer in de ochtend of avond heen gaat het misschien wel rustiger is en dat wil ik nog wel een keer gaan doen met Jolien als de kinderen er niet zijn.

Hou je van rustig en ver zwemmen in de natuur of even een korte verfrissende duik dan is het een prachtige plek. Als je geen zwembroek hebt, bewust of onbewust heb je dus ook een naaktstrand die met bordjes is aangegeven.

Een andere mooie ervaring voor zwemmen in de natuur, maar dan in een kanaal is de Oude Vaart bij Uffelte.

Berry IJmker

Creatieveling, ontwerper en dromer die zich een weg knutselt en bouwt naar een groen en duurzaam leven als gezin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *