Zelf je kind leren zwemmen | zwemles geven les 1-4
Onze oudste zoon is nu zes en dus wel toe aan zwemles. Iets waar we vanwege het karakter van onze zoon en dat hij hoog sensitief is wel tegen op zien (en hijzelf ook.) We hadden al iemand gevonden die in iets kleinere groepjes les geeft en dat leek ons al een beter alternatief. Zelf je kind leren zwemmen is iets waar we ook wel eens aan gedacht hebben, maar hadden we nog niet verder onderzocht. Met het lekkere weer van de afgelopen weken was dit een mooi moment om dit te gaan ontdekken.
Maar kun je zelf je kind leren zwemmen? Ja dat kan zeker. Ik stuitte al snel op een mooi en uitgebreid e-book van Ted Verbeek genaamd: Hoe leer ik mijn kind zwemmen. Ted heeft zelf jaren als professional aan de badrand les gegeven en heeft een hele mooie en heldere kijk op het zelf leren zwemmen van je kind. Het volgende stukje in de inleiding geeft wat mij betreft een goed beeld van hoe hij er tegen aan kijkt.
Zwemles geven is niet moeilijk. Natuurlijk kan zwemonderwijs worden gevat in diepgaande leerstromen met een onderbouwde en uitgewerkte didactiek en methodiek. Ook in het reguliere onderwijs wordt op deze wijze gedoceerd. Het kan allemaal erg moeilijk worden gemaakt. Maar daar staat tegenover dat opvoeden door de meeste ouders wordt gedaan zonder speciale opleiding. En zwemmen is in de basis eenzelfde vaardigheid als kruipen, lopen en fietsen. Meestal uit zichzelf en soms met een beetje hulp zal ieder kind deze dingen doen zodra de juiste leeftijd is bereikt. En dus ook zwemmen.
De eerste zwemles staat pas op pagina 29 en daarvoor heeft hij een hele goede uitleg over hoe reguliere zwemlessen zijn ontstaan, de verschillende methodes die er zijn, uitgangspunten enz.
Het spreekt mij in ieder geval heel erg aan en hij legt alles ook in duidelijke taal uit. Zwemmen is hartstikke leuk om te doen en dat hoort bij zwemles ook zo te zijn.
Verschil reguliere zwemles en zelf je kind leren zwemmen
Naast de andere uitgangspunten valt ook een andere lesmethode op. Waar ik mij herinner dat vooral de schoolslag de basis is, geldt bij zelf je kind leren zwemmen het drijven de basis. De eerste zwemslag die je leert is de borstcrawl waar ik ook vanop keek, maar als je de uitleg leest klinkt dit veel logischer.
Als ik mijn zoon zelf kan leren zwemmen zal dat echt voelen als een overwinning. Het voelt ook alsof je zelf weer wat controle terug pakt. Maar goed, we gaan dit ook gewoon aan om te kijken hoe het is en zien. In het ergste geval, mocht het niet lukken, hebben we in ieder geval een hele goede basis en is de stap naar echte zwemles een stuk kleiner. Het is voor ons in ieder geval een win-win situatie.
Basis van zelf je kind leren zwemmen
Voordat je sowieso al begint met zwemles geven is het al goed om al vaak met je kinderen in water te spelen. Hoe minder de watervrees is, hoe makkelijker het is om zelf je kind te leren zwemmen. Dit merkte ik al heel erg in de eerste lessen.
Groep drie is de beste leeftijd om je kind te leren zwemmen. Dan hebben ze een leeftijd waarbij ze ook makkelijker dingen leren net zoals ze dan ook leren lezen en schrijven. Ze zijn dan een stuk leergieriger en pakken het sneller op. Met onze jongste merken we dat ook bij het leren zwemmen, die is er nog niet aan toe om echt die zwemlessen te volgen en dan duurt het alleen maar langer.
Je kunt kinderen leren zwemmen vanuit zwemmen met hulpmiddelen of vanuit drijven. Via deze zwemlessen leren de kinderen eerst drijven met hulpmiddelen en van daaruit zwemmen. Vanuit het drijven is het ook logisch dat je de borstcrawl als eerste zwem techniek leert.
Benodigdheden zelf je kind leren zwemmen
Vanuit vroeger weet ik nog dat we leerden zwemmen met allemaal kurkjes en een plankje. Je begon met kurkjes om je buik, benen en armen en hoe beter het ging, hoe meer er vanaf mochten. Tegenwoordig gebruiken ze ook wel eens een soort zwempak.
Om zelf je kind te leren zwemmen ben je drie dingen nodig:
- De bekende oranje zwemvleugeltjes
- Een flexibeam, zwemslurf of zwemnoodle
- Duikringen of speeltjes
Zwemles 1 tot 4 van zelf zwemles geven
We hadden afgesproken met onze oudste dat we maximaal twee keer in de week plus één keer in het weekend zwemles zouden geven. Alleen als het lekker weer is, want we geven de les tot nu toe nog in zwemplassen. Zo hebben we inmiddels al vier lessen gehad, helaas viel het weer de afgelopen twee weken nog wat tegen dus hebben we even een kleine pauze.
In de zomervakantie is het de bedoeling dat we het nog vaker doen mocht het weer dat toelaten. Na de zomer is het even kijken hoe ver we zijn en dan gaan we in het zwembad verder.
Onze zoon ‘zwom’ met vleugeltjes al met ons mee in het diepe en dit merkte je ook wel in de eerste lessen, hij pakte het heel snel op. Ook tot vreugde van hemzelf, want hij had zelf helemaal geen zin in zwemles. Nu accepteert hij het wel, maar je merkt ook dat hij het zelf leuk begint te vinden en hij tijdens het spelen ook al dingen gebruikt die hij heeft geleerd.
De eerste vier lessen draaien allemaal om het leren drijven. Eerst moest hij op zijn buik leren drijven voor vijf seconden. Ook belangrijk om zijn adem in te houden want zijn hoofd hangt een beetje in het water.
Vervolgens moest hij leren drijven op zijn rug, alles steeds vijf seconden. Ook leert hij hoe hij vanuit drijven weer op kan staan, hoe hij draait van buik naar rug en andersom. De lessen duren normaal ongeveer een half uur, maar omdat hij al zo gewend was aan het water pakte hij de dingen heel snel op.
Het knapste en wat echt nieuw was voor hem was om ook vijf seconden te drijven en dan met je hoof onder water alsof je naar de bodem kijkt. Dit was wel heel spannend voor hem, maar pakte dat toch ook heel snel op. Je voelt je zo trots dan als ouder als dat hem lukt, heerlijk gevoel.
De eerste lessen zijn dus heel positief gegaan. De komende les wordt een begin gemaakt aan de borstcrawl dus dan zal het wel wat lastiger worden verwacht ik.
Ik deel graag mijn ervaringen over het zelf zwemles geven aan je kind en zal er over een tijdje vast nog wel een berichtje aan wijden. Als iemand zelf zijn kind al heeft leren zwemmen dan hoor ik ook graag jouw ervaring.
Kijk hier voor de volgende update.
Grappig. Ik woon nu op de Brink 9. Kijk eens op mijn nieuwe site. http://www.tedverbeek.nl