Budget groen dak | DIY

De mensen die mij op instagram volgen weten dat ik afgelopen voorjaar een overkapping heb gemaakt en dat het de bedoeling was dat hier een groen dak op kwam. Tot afgelopen zaterdag was dit nog niet gebeurd, omdat ik nog steeds een beetje op zoek was naar een goedkope en andere manier dan de reguliere sedum daken die je ziet.

Als ik naar de garageboxen achter ons huis kijk, dan groeit daar gewoon op een grind laag al een behoorlijke hoeveelheid sedum. Van vroeger weet ik ook dat je sedum ook op een oude dakpan kan laten groeien, het heeft dus niet zo veel nodig om te groeien. Daarom heb ik het idee dat het best wel wat makkelijker en goedkoper kan. Mijn plan was om hetzelfde sedum te gebruiken als achter mijn huis en dat zich zelf te laten uitbreiden.

Na een paar maanden er niet mee bezig zijn geweest werd ik afgelopen weekend op een leuke manier gedwongen om toch iets te bedenken. De vriend van mijn moeder had een groen dak op het platte dak van hun huis gelegd en had nog een stukje sedum van bijna 5 m2 over. Heel blij en dankbaar natuurlijk dat ik dat mocht gebruiken.

Ik had sowieso al bedacht dat ik een laagje grind op het dak wilde leggen, want daar groeide het sedum ook al op en dat was ook goed voor de afwatering. Ik was nog op zoek naar een extra laagje, als ik gewoon wat grond deed dan zou dit wegspoelen. Op een gegeven moment kwam ik erachter dat steenwol tegenwoordig ook wordt gebruikt in tuinkassen als groei substraat en weet dat aquarium plantjes daar ook vaak in zaten om te verkopen. Van dat kwam ik al snel op een bevloeiingsmat. Vanuit mijn werk op de vijver afdeling wist ik dat een beschermvlies van hetzelfde materiaal is, alleen iets goedkoper. Deze matten zorgen ervoor dat het water nog wat beter wordt vast gehouden en dient ook nog als een soort groei substraat waar de planten zich aan vast kunnen houden.

Toen ik de sedum matten zag was ik helemaal overtuigd dat mijn theorie wel zou werken. In de matten zat al een behoorlijk laag substraat waar de sedum in groeide.

Enige ding wat ik nog moest oplossen was het schuine stukje van de overkapping, hoe bleef het grind hier op liggen. Daar worden vaak een soort grind roosters voor gebruikt. Dit heb ik opgelost door een paar wegwerp planten fusten te gebruiken die aan tuincentra worden geleverd waar de planten potten in staan.

Nu was ik klaar om alles op te halen en ben ik lekker bezig gegaan.

groen dak sedum goedkoop
Planten fusten gebruiken om te zorgen dat het grind goed blijft liggen. Dit kan je natuurlijk ook op een plat stuk gebruiken en dan vullen met een ander substraat. Het water kan mooi doorlopen. Nadeel is wel dat je er dan niet op kan staan, dus dan zou je wat stap tegels op het dak moeten leggen.
groen dak sedum goedkoop
Gevuld met grind. Ik kwam erachter dat ik lang niet zoveel fusten nodig was, het bleef zo ook al goed egaal liggen.
groen dak sedum goedkoop
Bevloeingsmat er over heen gelegd
groen dak sedum goedkoop
Op het schuine stuk ligt de mat boven op het grind en op het platte gedeelte heb ik het eronder zodat het vijverfolie ook wat beschermd wordt tegen het grind als je er op staat.
En vervolgens de matten erop.
Ziet er mooi uit vind ik
Verschillende soorten sedum
Kijken of ik het op deze manier ook simpel kan uitbreiden op ons platte dak. Het test stukje heb ik later toch weggehaald omdat we op de overkapping ook nog ruimte over hadden.

Zo heb ik op een mooie goedkope manier ook een stukje groen dak. Ik heb ook nog een kippenhok gemaakt waar een groen dak op kan. Hier wil ik nog een andere theorie op gaan uit testen.

Inmiddels heb ik ook een update: Lees het hier.

Berry IJmker

Creatieveling, ontwerper en dromer die zich een weg knutselt en bouwt naar een groen en duurzaam leven als gezin

5 reacties op “Budget groen dak | DIY

 1. Hey! Leuk idee, zo wat DIY’en. Het viel mij ook tegen hoe duur een groen dak is… ik vroeg me af of je niet gewoon een hoop mos op je dak kan gooien en dat zijn gang kan laten gaan….
  Hoe is jouw dak ondertussen. Still happy and green?

  1. Hey, ik zat er de laatste tijd al aan te denken om weer eens een update te geven. Het dak is nog steeds happy en green (nu vooral rood door het koudere weer)
   Mos werkt natuurlijk alleen als het niet teveel in de zon ligt. Als je een beetje een substraat laagje hebt moet dat ook wel werken lijkt mij. Ik heb ook een stuk van het dak wat grind gelegd, klein laagje aarde en daar gewoon zelf wat sedum plantjes opgezet. Heeft het afgelopen jaar ook goed gedaan.

 2. Hallo, mag ik vragen, hoe is de basis van je dakk? Zie en lees ik dat je vijver folie hebt gebruikt? hoe heb je deze basis gemaakt?

  1. Hallo Irm, Ja ik heb rubber EPDM vijver folie gebruikt voor het dak. Het dak is gemaakt van tweedehands draagbalken en daarop gebruikte spaanplaten. Op de spaanplaat heb ik eerst bescherming vlies gelegd om de folie te beschermen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *