Vleermuizen in de tuin | Nuttige dieren

Bij nuttige dieren in de tuin denken we tegenwoordig al snel aan de bijen voor de bestuiving. Dat is ook heel mooi, dat er steeds meer aandacht komt voor het nut van dieren. Het wordt ook steeds bekender dat biodiversiteit heel veel problemen kan voorkomen en oplossen. Ik wil het nu eens over een ander nuttig diertje hebben die we ook een handje kunnen helpen en hoe vleermuizen in de tuin ons ook kunnen helpen.

Zelf vind ik vleermuizen te gekke diertjes, ik weet dat veel mensen ze eng vinden en ze hebben helemaal nu een slechte reputatie natuurlijk. Als kind weet ik nog dat ik het heel bijzonder vond dat je in de zomer als het donker begon te worden al sommige vleermuizen kon vangen.

Ik weet nog goed dat we met wat kennissen waren en we er van overtuigd waren dat als je je badminton shuttle in de lucht gooide, de vleermuis zou denken dat het eten was en je er één kon vangen. Na vele pogingen was dat natuurlijk niet gelukt.

Maar goed, los van de fascinatie over deze diertjes zijn ze ook zeker nuttig voor in de tuin.

vleermuizen in de tuin

Het voordeel van vleermuizen in de tuin

Vleermuizen zijn geweldige insecteneters. Zo eet een gewone dwergvleermuis wel 600 muggen per uur. Het grootste voordeel van vleermuizen in Nederland is dan ook dat ze veel schadelijke insecten eten. Alle zeventien vleermuis soorten in Nederland zijn insecteneters.

In de warmere gebieden zijn vleermuizen zelfs verantwoordelijk voor de bestuiving van bepaalde planten.

Natuurlijk is het voor je tuintje in Nederland goed dat vleermuizen al veel insecten eten. Daar voorkom je voor je groentetuin altijd problemen mee en minder muggen en vliegen is altijd fijn. Denk ook aan het inzetten van vleermuizen bijvoorbeeld om stalvliegen te bestrijden.

Of je nou van een vleermuis in je tuin direct iets merkt is natuurlijk lastig te zeggen. Het vergroot natuurlijk wel weer je biodiversiteit en dat zal op den duur altijd een positief effect hebben waardoor je veel problemen kunt voorkomen.

vleermuizen in de tuin nuttig

Vleermuiskast in de tuin

Vleermuizen maken niet hun eigen nesten. Daarom zijn ze afhankelijk van bestaande omstandigheden. De geschikte plekken worden wel steeds moeilijker. Daarom hebben ze een vleermuiskast bedacht. Net zoiets als een vogelhuisje, alleen dan voor vleermuizen.

Voordeel van een vleermuiskast is natuurlijk dat je direct een verblijfplaats maakt voor vleermuizen in je eigen tuin. Zo gaan ze jou ook gelijk helpen.

Je kunt een vleermuiskast zelf maken. Tegenwoordig heb je ook al mooie complete vleermuiskasten van vivara.nl bijvoorbeeld, zelfs bol.com heeft ook al een behoorlijk assortiment vleermuiskasten.

Vleermuiskast zelf maken

Ik ga er in ieder geval nog zelf één maken en als ik die klaar heb zal ik die natuurlijk ook even gaan delen.

Het insectenhotel wat ik vorig jaar had gemaakt voor onze volkstuin was ook een groot succes. Was mooi om te zien hoe snel allemaal bijen daaromheen vlogen en druk bezig waren met gaatjes vullen.

Zouden jullie wel vleermuizen in de tuin willen, ook al vind je ze eng?

Berry IJmker

Creatieveling, ontwerper en dromer die zich een weg knutselt en bouwt naar een groen en duurzaam leven als gezin

2 reacties op “Vleermuizen in de tuin | Nuttige dieren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *