Indringer in de nacht bij ons kippenhok

Afgelopen week had ik net geschreven dat er steeds meer leven en biodiversiteit in onze tuin is gekomen. Zondagnacht kregen we daar om half drie s’ nachts nog eens even een harde bevestiging op.

Het was voor Jolien al een wat moeilijke nacht om in slaap te vallen vanwege het vuurwerk uit de buurt na elk oranje doelpunt. In de nacht werd ze echter opgeschrikt door een heel ander geluid. Ik weet niet meer of ik nou wakker werd van Jolien of ook van de kippen.

Ik hoorde in ieder geval wel gelijk onze kippen luid en angstvallig kakelen. Iets wat ze normaal nooit doen en al helemaal niet in de nacht. Snel uit bed en naar beneden en in mijn hoofd ging ik al dingen bedenken die er konden zijn gebeurd.

Het eerste waar ik aan dacht was dan ook een roofdier of een kat die bij onze kippen bezig was en ik bereidde me voor op een onaangenaam aangezicht. Toen ik de achterdeur opendeed had ik dan ook verwacht dat het gene wat de kippen lastigviel ook gelijk weg zou vluchtten. Er gebeurde echter niks.

De kippen hoorde ik nog wel steeds angstvallig geluid maken. Het was te donker om alles goed te kunnen zien ,maar ik hoorde ook een ander geluidje dan de kippen. Ik hoorde een smakkend geluid en dacht toen dat er een heel brutaal dier zat dat gewoon zachtjes op de kippen aan het kauwen was.

Doordat onze zijdehoenders zo wit zijn kon ik die wel goed zien en ik zag ze beide wel wegrennen, toen zag ik ook heel vaag iets een beetje sloom lopen. Eerst dacht ik toen aan een rat, maar het bewoog toch iets te sloom. Toen wist ik bijna wel zeker dat het een egel was.

Voor de kippen natuurlijk een heel angstige ervaring, omdat er steeds iets tegen hen aan liep. Ik denk dat de egel ook niet meer wist hoe hij uit het hok moest komen. Met een handdoek heb ik de egel opgepakt en weer achterin de tuin gezet, want ik vond het natuurlijk wel leuk dat er een egel in onze tuin zit.

Ook gelijk het hok nog even wat beter afgesloten bij het deurtje door er wat stenen voor te leggen zodat het niet weer zou gebeuren.

egels in tuin nacht

Egel in de tuin

Vorig jaar liepen onze kippen nog los, maar ze maakten toch een te grote ravage van ons kleine tuintje. Toen had ik voor onze schuttingdeur onderaan een stuk vijverfolie geplaatst zodat ze er niet onderdoor konden. Laatst ben ik met de schuttingdeur bezig geweest en heb ik deze folie eraf gehaald.

Waar ik niet aan gedacht heb is dat dit natuurlijk er ook voor zorgde dat bepaalde dieren niet in onze tuin konden komen. Ik ben in ieder geval heel blij met deze egel die onze tuin kwam bezoeken en hoop dat hij het vaker komt doen. Misschien nog wel leuk om een egelhuis te gaan plaatsen.

Update: Ik hoorde van iemand anders die zijdehoenders heeft dat egels wel degelijk zijdehoenders eten, heel bijzonder. Ze vreten ze gewoon op terwijl ze in het hok op de stok zitten, dus het is zeker goed geweest dat ik hem heb weggehaald.

Berry IJmker

Creatieveling, ontwerper en dromer die zich een weg knutselt en bouwt naar een groen en duurzaam leven als gezin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *