Is dit het grootste insect van Nederland? | De veenmol nuttig of plaagdier?

Afgelopen week kwamen we tijdens het opruimen van ons volkstuintje twee veenmollen tegen. Een hele bijzondere verschijning die je niet vaak ziet, vooral ook vanwege het formaat. Ik vroeg me af of dit het grootste insect van Nederland is.

De veenmol is één van de grootste insecten van West Europa en dus ook van Nederland, maar het is niet de grootste. De vrouwtjes kunnen wel zeven centimeter lang worden, maar een vliegend hert kan nog net iets langer worden. Dat lijkt me ook wel geweldig om eens tegen te komen in het wild.

Ik schrok eerst wel even van het beestje want het is wel een behoorlijk formaat. Gelukkig heb ik hem ook op video gezet. Omdat ik sinds kort ook een youtube kanaal heb was een youtube video erover maken een logisch vervolg.

Plaagdier of nuttig dier?

Als je wat op internet rond zoekt over een veenmol dan zie je dat er vooral veel pagina’s zijn over het bestrijden ervan. Dat is wel bijzonder want het schijnt nog wel een zeldzaam diertje te zijn wat zelfs nog op de rode lijst van Nederland heeft gestaan.

Veenmollen maken net als gewone mollen gangen en als ze daarbij wortels van planten tegenkomen dan snijden ze deze door. Daar kan ik me de ergernissen wel van voorstellen. Veenmollen eten echter vooral ook andere schadelijke insecten en larven die aan de wortels van planten eten.

Zelf zal ik ze nooit als plaagdieren zien. Als je last hebt van plaagdieren dan is er iets niet in balans. Door ze te bestrijden los je dit probleem niet op. Je moet de oorzaak van waarom het zo’n plaag is geworden aanpakken. Daarom zie ik plaagdieren eerder als een soort boodschappers die komen vertellen dat er iets niet helemaal klopt. Vervolgens ruimen ze het plantje ook nog eens voor je op.

Je kunt beter met de natuur werken en dan gewoon een ander plantje daar neerzetten die het wel heel goed doet. Anders moet je heel veel energie gaan steken om maar net dat ene plantje of groente te laten groeien. Als je met andere ogen kijkt dan zie je dat het stukje grond veel beter geschikt is voor een andere plant, struik of boom. Plaagdieren kunnen daar een goede indicatie voor zijn.

Of als het een plaag is heeft het gewoon weer even tijd nodig om te herstellen en te zorgen dat de natuurlijke vijanden hun weg kunnen vinden naar jouw tuintje. Stel dat je de veenmol gaat bestrijden en vervolgens last krijgt van een ander schadelijk insect. Terwijl de veenmol juist de oplossing was voor dat insectje. Zo raak je de balans steeds verder kwijt.

Ik was in ieder geval heel blij om een veenmol te zien. Niet direct vanwege de nuttige eigenschappen, maar meer uit verwondering voor zo’n apart diertje.

grootste insect van nederland veenmol nuttig

Berry IJmker

Creatieveling, ontwerper en dromer die zich een weg knutselt en bouwt naar een groen en duurzaam leven als gezin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *