Zelf simpel egelhuis maken van steen

Nadat we erachter waren gekomen dat we in de nacht een egel op bezoek hadden hebben we besloten om deze een eigen huisje aan te bieden. In plaats van een houten egelhuis besloten we om zelf een simpel egelhuis maken van stenen.

Zoals ik al had gezegd in mijn indringer in de nacht bericht ben ik heel blij dat er een egel in ons kleine stadstuintje kwam. Meer biodiversiteit in de tuin is iets waar ik naar streef en wat heel goed is voor de tuin. Een egel vind ik zelf vooral handig omdat deze ook naaktslakken eet. Niet dat we last hebben van teveel slakken ofzo, maar dat zal zo ook niet snel gebeuren.

Zelf een egelhuis maken?

Je kunt natuurlijk een kant en klaar egelhuis kopen. Je hebt een hele mooie stevige van natuurmonumenten en er verschijnen ook steeds meer verschillende egelhuizen. Toch is het altijd leuker om zelf een egelhuis te maken.

De meeste egelhuisjes zijn va hout, maar met stenen kan je ook prima zelf een egelhuis maken. Ik heb ook wel eens mooie dierentorens gezien van steen waarbij je onderaan ook een egelhuis hebt, een paddenhuis en bovenop een gigantisch insectenhotel.

Ik heb nu gekozen om alleen een egelhuis te maken met de stenen die ik nog had liggen. Dit zijn de stenen die ik over heb van het kippenhok. Als dakje gebruikte ik stoeptegels.

Als je zelf een egelhuis gaat maken zijn er een paar dingen waar je aan moet denken.

 • De ingang moet niet te groot zijn (10-13 cm) zodat roofdieren er niet in kunnen. Zo voelt de egel zich veilig en zou hij het huisje uit kunnen kiezen. Daarom hebben alle egelhuizen ook vaak een tunneltje, dat dient dus als ingang en leidt naar het ruimere huisje.
 • Richt de ingang ook niet op je terras of de drukte.
 • Het liefst plaats je de ingang ook niet naar het noorden of noordoosten om koude tocht te vermijden.
 • Egels houden van een niet al te nette tuin. Zorg dat er veel schuilplekjes tussen de planten zijn, laat bladeren liggen.
 • Vul het egelhuis het liefst met droge bladeren. Zelf heb ik stro gebruikt want dit is nu niet echt de tijd voor bladeren, dat komt in de herfst wel. Als het maar droog is. In de egelopvang waar ik een tijd vrijwilligerswerk gebruikten we papiersnippers waar ze ook een mooi holletje in maakten.
 • Als je niet van steen een egelhuis gaat maken dan moet je onbehandeld hout gebruiken.

Stenen egelhuis

simpel egelhuis maken van steen

Ik ben heel blij met ons stenen egelhuisje. Het was leuk om te maken, ook de jongens hielpen beide een beetje mee. Waarschijnlijk ga ik nog met vijverfolie over het dak heen en graaf ik het hele huisje wat meer in. Ik moet dan alleen goed zorgen dat er nog genoeg ventilatie is.

We hebben ook voor het eerst een youtube filmpje gemaakt van dit projectje. Daar kan je het bouwproces wat beter op volgen. Het was nog een beetje ongemakkelijk om te doen, maar daar moeten we ook een beetje aan wennen. Ik vind het wel leuk om via video’s ook wat onderwerpen waarover ik blog te delen.

Zoals ik al zei komt er nog een update als ik het hele egelhuisje heb bedekt. Ook moet de ruimte eromheen nog even goed beplant worden zodat het nog meer verscholen zit. Hopelijk kan ik later ook een berichtje maken dat er ook daadwerkelijk een egeltje in het huisje woont.

Update: Inmiddels hebben we de eerste egel bewoner al! Lees het hier of kijk een filmpje op youtube.

Update2: Inmiddels heb ik het egelhuisje ook bedekt. Het filmpje kan je hieronder zien:

Berry IJmker

Creatieveling, ontwerper en dromer die zich een weg knutselt en bouwt naar een groen en duurzaam leven als gezin

5 reacties op “Zelf simpel egelhuis maken van steen

 1. Hallo,
  Wij hebben een egel gevonden, nu zouden we die in onze tuin willen houden. Hij zit nu in een schoenendoos. Als we zo een egelhuisje maken, gaat die dan blijven?

  1. Hoi Rita, als je een egelhuisje maakt en een geschikte tuin hebt dan heb je grote kans dat hij blijft. Een egel zal altijd wel wat rondtrekken, maar komt vaak weer terug. Hier hoorde ik hem s’avonds ook gewoon weer rondscharrelen in de tuin en dan weer een paar avonden niet. Pas als hij in winterslaap gaat zal hij een vaste plek zoeken.

  1. Bedankt Barry, dat wist ik ook niet. Ik had destijds het hok gevuld met stro omdat ik nog geen bladeren had, maar daar is het inmiddels wel mee gevuld.

   1. Ik inmiddels ook, ik heb speciaal voor dat doel droge bladeren opgespaard en in zakken opgeslagen, nu maar hopen dat ons egelhuis bewoond gaat worden, succes !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *