Wat is en hoe werkt een composttoilet? Poep en plas praat

In mijn bericht over een helofytenfilter had ik al geschreven dat wij in onze off grid woning een compost toilet gaan gebruiken. Hierdoor hebben wij geen zwart afvalwater, maar wat is een compost toilet en hoe werkt een composttoilet?

Wat is een composttoilet?

De toiletten zoals je die in bijna alle huizen ziet zijn spoeltoiletten. Ze gebruiken water om de poep, plas en wc papier weg te spoelen. Een compost toilet is een droog toilet. Een compost toilet wordt dus niet doorgespoeld.

De poep wordt opgevangen in een emmer welke je zelf moet gaan legen. Deze leeg je op een composthoop waar het na een jaar klaar is om als compost gebruikt te worden.

Wat? maar dat gaat toch stinken of dit vind je wel heel primitief zal je misschien denken. Het is echter een geweldig systeem en voor een off grid woning sowieso een geweldige oplossing. Maar ook in gewone huizen zou je het kunnen gebruiken en wordt het ook wel gedaan.

hoe werkt een composttoilet kant en klaar
Dit is een kant en klaar composttoilet die wel veel lijkt op de gewone toiletten.

Hoe werkt een composttoilet?

Een compost toilet is namelijk niet net zoiets als buiten een gat in de grond graven en er een buitenhuisje opzetten. Laat ik het eerst even over het stinken hebben. Bij een compost toilet zit een verdeler in waardoor je urine gelijk gescheiden wordt van je poep.

De urine wordt via een slang weggeleid en in ons geval samen met het andere grijze water naar een helofytenfilter. Alleen de poep wordt dus opgevangen in een emmer of opvangbak. Juist de combinatie van urine en ontlasting samen zorgt voor de stinkende geur en nare geurtjes.

In de emmer ligt namelijk een laag zaagsel en omdat er geen plas bij zit droogt de ontlasting snel op. Nadat je klaar bent met poepen dek je het weer af met een laag zaagsel. Hierdoor ziet de volgende persoon je poep ook niet liggen. Een emmer met zaagsel hoort dan ook zeker bij het interieur van je toilet.

Je kunt hierbij nog steeds wc papier gebruiken want dit composteert ook gewoon goed. Ik zou uiteraard wel duurzaam toilet papier gebruiken welke in ieder geval geen chloor gebruikt om het te bleken. Zelf gebruiken wij al heel lang de good roll bijvoorbeeld.

De urine wordt dus via een slang weggeleid. De meeste mensen gebruiken dan een klein spuitflesje met water en eventueel gemengd met een biologisch schoonmaakmiddel waarmee ze een beetje na spuiten. Zelf ga ik de wastafel hierop aansluiten. Als je dus je handen gaat wassen dan spoelt dit water automatisch ook de slang schoon.

hoe werkt een composttoilet 3
Hier kan je de scheiding van bovenaf goed zien. Het is dus wel handig om als mannen ook te gaan zitten op de wc.

Je kan kant en klare compost toiletten kopen die ongeveer op normale toiletten lijken. Zelfbouw is natuurlijk nog leuker. Je koopt dan alleen de scheiding en maakt zelf een ombouw. Zo maak je zelf de mooiste toilet die er is na mijn mening. Mooi geïntegreerd in je toilet ruimte.

Vind je dit toch allemaal nog iets te basic, maar sta je wel achter de voordelen van een composttoilet en wil je toch iets meer luxe. Dan zijn er ook nog compost toiletten met een ingebouwde ventilatie waarbij je sowieso geen nare geurtjes hebt. Of je hebt een automatisch sluitingssysteem welke alleen opent als je op de bril gaat zitten.

composttoilet-kopen
Dit is een doe het zelf set waarbij je zelf de hele ombouw kan maken.

Voordelen compost toilet

Het grootste voordeel van een compost toilet is dat het natuurlijk veel duurzamer is. Je gebruikt immers veel minder water. De meeste woningen in Nederland gebruiken immers gewoon schoon drinkwater terwijl dat echt niet nodig is om je wc door te spoelen.

Wat ik zelf het mooiste vindt is dat je een afval product en nog wel eens van jezelf gebruikt als voeding voor iets anders. Hierdoor is het geen afval meer, maar een mooi onderdeel van je ecosysteem. De urine wordt verdund door water en gefilterd in het helofytenfilter geleid door het landschap om als voeding te dienen. Urine heeft namelijk ook zeker voedingsstoffen voor planten, maar moet dus zeker wel verdund worden wat automatisch door het systeem gebeurt. Met de compost van de ontlasting kan je natuurlijk zelf bepalen waar je voeding gaat toevoegen.

Zelf vind ik het ook heel mooi dat ik zo zelf verantwoordelijk ben voor mijn eigen afval, letterlijk. Ik hoop dat ik de vraag “hoe werkt een composttoilet?” zo heb beantwoord en als er nog vragen zijn dan hoor ik ze graag.

Zo grappig dat ik op deze manier zelfs enthousiast kan worden van poep.

Berry IJmker

Creatieveling, ontwerper en dromer die zich een weg knutselt en bouwt naar een groen en duurzaam leven als gezin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *