Eendenkroos kweken | Gratis kippenvoer

Kippen gaan straks bij onze duurzame droomwoning een belangrijke rol spelen, dat is tenminste nu nog het plan. Misschien worden het ook we eenden. Mijn hoofd, boekjes en notities staan al vol met idee├źn en plannen. Het is wel eens lastig dat ik die nu nog niet kan uitvoeren vanwege ons kleine stadstuintje. Toch probeer ik sommige dingen nu al te doen, zoals het nemen van twee kipjes. Zo heb ik het gevoel dat ik toch al wat aan onze droom kan werken. Eendenkroos kweken als gratis kippenvoer is ook zoiets.

Ja, ik was ook wel verbaasd toen ik erachter kwam dat kippen eendenkroos eten. Eigenlijk is het niet zo heel raar natuurlijk, want kippen eten bijna alles. Eendenkroos is een gezond goedje als eiwitbron. Het wordt zelfs door mensen gegeten. Het bevat veel meer eiwitten dan andere groenten en het is heel makkelijk te kweken. Voor de menselijke consumptie worden ze liever water linzen genoemd, dat klinkt wat lekkerder.

Wat ik zo mooi vind aan eendenkroos kweken is dat ik eendenkroos eerst altijd als een plaag zag. Zo gauw je het in je vijver had, was het moeilijk om er vanaf te komen. Dat zo’n “plaag” dan zelf geschikt is voor menselijke consumptie is geniaal en geeft maar eens aan dat we als mensen geen idee hebben hoeveel voedsel we wel niet over het hoofd zien.

eendenkroos kweken gratis kippenvoer 6
De kippen eten er altijd direct van

Gratis kippenvoer

Ik richt me nu eerst met eendenkroos nog op gratis kippenvoer. Kippenvoer is nou niet perse heel duur, maar ik vind elk stukje zelfvoorziening dat je kan doen heel gaaf. Elk beetje wat je kan doen, maakt je weer een stukje onafhankelijker.

Zo zijn er ook nog meer mogelijkheden voor gratis kippenvoer zoals compost bijvoorbeeld. Compost als gratis kippenvoer is iets wat we op ons droomstukje veel willen gebruiken. Hier zal ik nog wel een keer een kort berichtje over delen en hopelijk uiteindelijk ook zelf laten zien, want de kippen eten niet de compost natuurlijk. Het is een heel compost systeem wat ook gratis kippenvoer oplevert.

Eendenkroos kweken voor dieren

Zoals ik al zei is eendenkroos kweken helemaal niet moeilijk. Vaak groeit het bijna altijd wel en vermenigvuldigt het zich snel. Eendenkroos groeit het best in stilstaand water met veel voedingsstoffen. Je moet dus expres het water niet te schoon willen houden, laat er maar van alles in vallen.

In een aquarium doet eendenkroos het bijvoorbeeld ook vaak goed, want de poep van de vissen is een goede voedingsbron. Dit kan je ook in het groot doen door een aquaponics systeem bijvoorbeeld.

Voor menselijke consumptie gelden waarschijnlijk wat meerdere eisen, maar daar richt ik mij niet op. Eendenkroos zakt in de winter naar de bodem dus dan kan je het niet oogsten.

Hieronder laat ik mijn opzet zien.

eendenkroos kweken gratis kippenvoer
Tussen onze overkapping en de tuin heb ik een mini “riviertje” aangelegd waar het water van de overkapping wordt opgevangen
eendenkroos kweken gratis kippenvoer 2
Vanaf links komt het water erin en wordt het opgevangen.
eendenkroos kweken gratis kippenvoer 3
Ik gebruik het ook om wat extra waterplanten te kweken die ik uit de zwemvijver heb gehaald. Deze planten groeien hier ook heel goed vanwege de grote hoeveelheid voedingsstoffen.
eendenkroos kweken gratis kippenvoer 4
Het eendenkroos vermeerderd zich al goed.
eendenkroos kweken gratis kippenvoer 5
Gewoon af en toe met de hand er wat uit scheppen en de kippen kunnen smullen.

Ik gebruik het nu als aanvulling op het gefermenteerde kippenvoer en de kippen lijken er altijd erg van te genieten.

Als iemand van jullie eendenkroos al wel gewoon eet dan kom ik graag in contact met je.

Berry IJmker

Creatieveling, ontwerper en dromer die zich een weg knutselt en bouwt naar een groen en duurzaam leven als gezin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *