Duurzame drinkfles klean kanteen | alternatief voor plastic fles

Als we wat drinken dan kiezen we eigenlijk altijd voor water. Als we erop uit gaan nemen we dan ook altijd wat flesjes water mee. Vroeger deden we dat in een gebruikt plastic frisdrank flesje. Nu gebruiken we al jaren een RVS duurzame drinkfles van Klean kanteen.

Waarom plastic flesjes niet duurzaam zijn snappen veel mensen wel. Toch kan je ook denken dat het gebruik van gebruikte plastic flesjes wel duurzaam is, want je hergebruikt immers iets.

Plastic flessen vaker gebruiken?

Plastic flesjes zijn hier echter niet voor gemaakt, ze zijn bedoeld als wegwerp flesjes. Er zijn twee gezondheid zorgen bij het hergebruiken van plastic flessen.

Omdat deze flessen zijn bedoeld als wegwerp flessen is het niet de beste kwaliteit plastic. Hierdoor kunnen ze door vaker gebruiken ook chemicaliën lekken. De meeste flessen in Nederland zijn wel BPA vrij, maar ook PET flessen lekken ftalaten. Wel een kleine hoeveelheid, maar daar bestaan ook gezondheids zorgen over.

Een ander probleem wat genoemd wordt bij plastic flessen zijn bacteriën. Vanwege de kwaliteit plastic komen er snel beschadigingen in waar bacteriën zich in kunnen nestelen. Dit voorkom je door de flesjes met heet water schoon te maken. Maar juist heet water zorgt er weer voor dat chemicaliën makkelijker uit het plastic loskomen.

Over deze gezondheidsrisico’s is hier over meer te lezen. Los hiervan zijn plastic flessen gewoon ook niet zo duurzaam, uiteindelijk gooi je ze altijd weg en moeten er weer nieuwe geproduceerd worden.

Duurzame drinkfles klean kanteen

Vooral vanwege dit laatste vinden wij de klean kanteen zo’n fijne duurzame drinkfles. Deze is gemaakt van food grade RVS en gaat super lang mee, bij gewoon gebruik eigenlijk onverwoestbaar en weer goed te recyclen. Ze worden ook nog eens klimaat neutraal geproduceerd.

duurzame drinkfles klean kanteen
Onze eerste klean kanteen, nog steeds altijd mee als we op stap gaan.

Dit klinkt natuurlijk lekker als verkoop praatje, maar uit eigen ervaring kunnen we ook zeggen dat het een geweldige fles is. Wij hebben de eerste fles ongeveer zes jaar geleden gekocht (en gebruiken we nog steeds.) Inmiddels hebben we door de jaren heen nog vier andere erbij gekocht, ook voor de jongens voor op school. Sinds twee jaar hebben we ook een mooie thermofles van Klean kanteen die we gebruiken voor heet water.

De dopper is misschien wel een bekendere duurzame drinkfles. Deze hebben wij ook wel een tijdje gehad, maar bevalt ons lang niet zo goed als de klean kanteen. Bij ons ging deze ook vaak snel stinken en is natuurlijk minder sterk dan RVS.

duurzame drinkfles klean kanteen pastic vrij
De thermofles met bamboe dop nemen we ook altijd mee. Soms voor heet water, maar natuurlijk ook gewoon te vullen met extra koud water.

Neem je dus ook geregeld een flesje mee, dan is een investering in een klean kanteen een hele goede, want daar heb je nog heel veel jaren plezier van.

Berry IJmker

Creatieveling, ontwerper en dromer die zich een weg knutselt en bouwt naar een groen en duurzaam leven als gezin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *