Hoe maak je compost met kippen? | Kippen compost systeem

Wist je dat kippen een geweldige hulp kunnen zijn bij het composteren? In onze duurzame woning zullen kippen ook een belangrijke rol gaan spelen bij ons. Maar hoe maak je compost met kippen? In dit bericht hoop ik dat beter uit te leggen.

Wij willen steeds meer zelfvoorzienend gaan leven. We willen zelf weten waar ons voedsel vandaan komt. Een ander belangrijk voordeel is dat je door zelfvoorzienend te leven je minder geld nodig bent. Je hoeft minder eten te kopen, waardoor je weer minder hoeft te werken voor geld en je dus meer vrijheid krijgt.

Iedereen snapt natuurlijk dat kippen eieren geven en je daardoor geen eieren hoeft te kopen. Kippen hebben natuurlijk wel zelf nog voedsel nodig, hoe doe je dat dan?

Daar komt voor ons het belangrijkste voordeel van een kippen compost systeem bij kijken.

Compost als gratis kippenvoer

Je kunt compost namelijk gebruiken als een gratis kippenvoer. Ik heb al eerder geschreven over een gratis voedselbron voor kippen, namelijk eendenkroos. Iets wat ik nu al gebruik en wat ik straks ook zal gebruiken. Compost zal echter de belangrijkste bron gaan zijn.

Er zijn twee voedselbronnen voor kippen als je een compost systeem of compost hoop in het kippenhok gebruikt. Natuurlijk al het GFT afval waar de kippen van kunnen eten. Je gooit al het gft afval erbij en de kippen kunnen zelf kiezen wat ze wel of niet eten.

De tweede bron zijn alle nuttige diertjes zoals wormen die op de compost afkomen. Een compost hoop trekt heel veel leven aan. Als je ook nog eens zorgt voor wat beschermde plekjes voor de nuttige diertjes waar de kippen niet bij kunnen heb je een onuitputbare voedselbron. Uiteraard helpen al deze nuttige diertjes ook mee met het compostering proces.

hoe maak je compost met kippen

Hoe maak je compost met kippen

In ruil voor al het lekkere eten gaan de kippen voor jou aan het werk. Eigenlijk om bij het eten te komen zijn ze al aan het werken voor het composteringsproces. De kippen scharrelen namelijk door de compost en mengen zo alles door elkaar en luchtten het ook tegelijk.

Zelf moet je in de gaten houden of de verhouding tussen bruine materialen (koolstof) en groene materialen (stikstof) goed is. Het meeste GFT afval zijn groene materialen, dus je zal moeten zorgen voor bruine materialen. Het mooiste is als je dit ook gratis ergens kan krijgen als ‘afval.’ Denk dan aan herfstbladeren, oud stro/hooi of zaagsel van onbehandeld hout.

Je kunt het allemaal in de kippenren op een hoop dumpen en de kippen hun werk laten doen. Mooier is als je er een soort fabriek van maakt. Je hebt twee plekken waar je de nieuwe materialen dumpt aan het begin van de kippenren. De kippen gaan hier mee bezig. Zelf schuif je de materialen die al meer gecomposteerd zijn met een mestvork verder de ren in. Daarmee keer je het ook weer om zodat de kippen er ook weer mee bezig gaan.

Alles wordt zo stukje voor stukje opgeschoven en als het aan het eind van de kippenren is, is de compost klaar om gebruikt te worden. Onderstaand filmpje van Sean van Edible Acres laat het nog wat duidelijker zien hoe je zo’n compost systeem kan inrichten.

Compost als gratis planten voeding

Naast de mooie gratis voedselbron voor de kippen is de klare compost natuurlijk weer mooie voeding voor de planten. Hiermee zorgen we weer voor ons eigen plantenvoeding voor de moestuin wat ook weer een stapje verder naar zelfvoorziening is.

Het mooie is dat een kippen compost systeem op die manier voor vier dingen zorgt:

  • Afvalverwerking
  • Voeding voor kippen
  • Kippen geven ons voeding door eieren
  • Voeding voor de groentetuin

Het werkt zelfs zo goed dat je in een vele kortere tijd bruikbare compost hebt dan als je het via een gewone composthoop doet. Je kunt zelfs meer GFT afval gebruiken van bijvoorbeeld een restaurant in de buurt. Het lijkt mij heel leuk als je zo ook voor een afvalverwerking van anderen kan zorgen.

Degene die me heeft geïnspireerd voor een kippen compost systeem is Karl Hammer. Hij heeft een groot compost bedrijf waar kippen ook heel belangrijk zijn. Het werkt zelfs zo goed dat hij niet eens zijn kippen granen geeft. Mocht je daar meer over willen zien dan kan je dit inspirerend filmpje over Karl Hammer bekijken.

Berry IJmker

Creatieveling, ontwerper en dromer die zich een weg knutselt en bouwt naar een groen en duurzaam leven als gezin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *