Beste kippenras voor een woonwijk of stadstuin
Één van de grootste verschillen tussen mijn vrouw en ik is de liefde voor dieren. Ik hou van dieren, ben daarmee opgegroeid en heb in mijn leven al vele dieren gehad, geiten, parkieten, katten, vissen, schildpadden, kippen en wandelende takken. Jolien heeft dit totaal niet, maar ik wil onze kinderen (en stiekem Jolien ook) wel met dieren op laten groeien. Daarom ging ik op zoek naar het beste kippenras voor een woonwijk of stadstuin.
Naast dat ik mijn vrouw moest overtuigen, past het hebben van een huisdier ook niet echt in onze low budget levensstijl. Een dier moest dus of niks kosten of een praktisch nut hebben. Zo kwamen we al snel op kippen, want die leggen natuurlijk ook eieren.
We wonen echter wel in een tussenwoning en ik wil zeker niet de buurt tot last zijn en moest dus op zoek naar het meest geschikte kippenras. Een haan is natuurlijk sowieso geen optie. Ik heb vele websites en youtube video’s gekeken en kwam het vaakst op de zijdehoender uit.
Kindvriendelijk: Wat ik heel vaak tegenkwam van de zijdehoender is dat ze heel kindvriendelijk zijn. Dit was niet een eigenschap waar ik eerst aan had gedacht, maar die ik wel heel erg waardeer. Ze zijn heel zachtaardig en vriendelijk en echte knuffel kippen.
Rustig: Het zijn hele rustige kippen en maken ook niet veel lawaai, dit was mijn grootste argument. Ik vindt het getokkel van kipjes een heerlijk geluid, maar er zijn vast mensen die hier niet van houden.
Geen grote slopers: Ik wil de kippen ook vaak los in de tuin laten lopen en kippen staan erom bekend dat het grote slopers zijn. Zijdehoenders doen dit minder. Ze hebben gevederde poten en dit beschadigd de planten minder.
Makkelijke kippen: Zijdehoenders zijn makkelijk te houden, ze kunnen heel goed tegen kou. Ze komen oorspronkelijk uit de koude berg gebieden van China, ze doen het in de kou dan ook heel goed.
Kunnen niet vliegen: Zijdehoenders hebben haren in plaats van veren. Hierdoor kunnen ze niet hoog vliegen, een hekje van 50 cm is al voldoende om ze ergens buiten te houden.
Kleine kippen: Het zijn geen hele grote kippen, wat ook weer handig is voor een kleine stadstuin.
Nou dat zijn geweldige eigenschappen voor de titel: Beste kippenras voor een woonwijk of stadstuin. Helaas is er wel één nadeel. Ze leggen niet zoveel eieren als andere kippen, ongeveer honderd per jaar. Dat is wel jammer, maar het is in ieder geval nog wel wat en ik wil ook vooral dat onze kinderen met dieren opgroeien en dit is een mooi begin.
Gisteren hebben we ze opgehaald en het is geweldig om te zien hoe onze jongens er al mee omgaan. Onze jongste wil ze gelijk al wel oppakken en op schoot hebben. Onze gevoelige oudste maakt zich al weer veel te druk of de kippen het wel goed hebben en of ze de nacht wel goed doorkomen. Vandaag zei hij nog “het zijn jouw kippen papa, dus je moet er goed voor zorgen.” Wat een heerlijk kereltje. Natuurlijk mochten zij ook allebei de kip een naam geven. Onze oudste noemde één kip choekie (tsjoekie) en de jongste wou de andere poepie noemen, maar op aandringen van de oudste heeft hij dit toch veranderd in coco.
De komende tijd zal ik er dus achter komen of al die geweldige eigenschappen kloppen en daar zal ik zeker een update over geven.
Wil jij nou wel een andere kip die meer eieren legt, dan schijnt een zwarte australorp een goed ras te zijn. Dit zijn ook hele rustige kippen, maar wel iets groter dan zijdehoenders. Mochten wij ooit ons droomplekje vinden met meer buitenruimte dan komt dit ras er zeker weten.
Voor een update of dit inderdaad het beste kippenras voor een woonwijk is kan je het volgende bericht lezen: Kippen in een stadstuin: update
2 reacties op “Beste kippenras voor een woonwijk of stadstuin”