Update | kippen in een stadstuin

Het is alweer een hele tijd geleden dat ik een berichtje had geschreven. Dat was ook prima, want ik wil me ook niet verplicht voelen om per week een bericht te maken. Daar ben ik dus wel goed in geslaagd haha. Nu begint het weer te kriebelen en kan het maar zo weer zijn dat er weer heel wat berichten aankomen. Het was nu ook een mooi moment om weer wat te typen, want wij hebben onze eerste eieren mogen krijgen van onze zijdehoenders. Een mooi moment om even een update te geven over hoe de kippen ons bevallen.

Ik wil dit weer even doen aan de hand van de voordelen die ik had genoemd in “Beste kippenras voor een woonwijk of stadstuin.” Dan kunnen we gelijk even kijken of al die voordelen inderdaad kloppen.

Kindvriendelijk?
Ze zijn inderdaad heel erg kindvriendelijk, het zijn echte knuffelkippen. Het is zo leuk om te zien hoe onze jongens er mee om gaan. Zo leren ze ook goed hoe het is om met dieren om te gaan. Ze pakken ze nu gewoon zelf op, zetten ze op schoot, aaien ze en zijn ook heel zorgzaam.

zijdehoender kindvriendelijk
Echte knuffelkippen

Rustig?
De kippen maken haast geen geluid, we hebben dan ook nog geen klachten gehad van de buren. Afgelopen week begon eentje wel heel hard te tokken, toen bleek er een kat in de tuin te zitten. Zo gauw ik eraan kwam ging de kat weg en stopte de kip ook met geluid te maken. Ze was me dus even aan het roepen om hen te beschermen.

Geen grote slopers?
Ik heb de kippen altijd los in de tuin lopen en als ze een plantje lekker vinden dan overleeft die het niet. De grotere planten laten ze gelukkig wel met rust, maar iets vanuit zaad op laten groeien gaat niet meer lukken. De plekjes waar we dit nu doen zetten we even een tijdelijk hekje omheen. De blaadjes van de frambozen zijn ze ook gek op, dus de onderkant van die struiken zijn helemaal kaal gevreten. We hebben het grootste gedeelte van onze tuin vol liggen met houtsnippers en daar zitten ze lekker tussen te zoeken. Het zijn dan misschien geen grote slopers, maar het zijn wel kleine slopers.

zijdehoender stadskip
Choekie en Coco aan het struinen door de tuin

Makkelijke kippen?
Tot nu toe zijn het hele makkelijke kippen, niks geen problemen mee. Ze eten wat van het graan en zijn lekker de tuin aan het door struinen op zoek naar ander eten of zitten rustig op een mooi plekje in de tuin te chillen.

Coco bij mij op schoot, de jongens een chocolade paashaas

Kunnen niet vliegen?
Ze vliegen totaal niet, onze hoge schutting is dus prima om ze in de tuin te houden. We wilden ze niet op onze veranda hebben dus daar heb ik hekjes van 60 cm voor geplaatst. Af en toe probeerden ze daar nog wel op te komen en soms lukt het, maar dat lijkt nu wel afgelopen te zijn.

Kleine kippen
Het zijn zeker kleine kippen en dat betekent ook kleine eitjes. Wat waren we trots toen we de eerste eitjes vonden. Dat was een heel leuk gevoel, ook voor mijn vrouw. We kregen bijna tranen in onze ogen.

eieren zijdehoen
Wat een zegen, onze eerste eigen eieren

We zijn dus nog steeds super blij met Choekie en Coco en ik sta helemaal achter mijn eerste bericht dat dit hele geschikte stadskippen zijn.

Berry IJmker

Creatieveling, ontwerper en dromer die zich een weg knutselt en bouwt naar een groen en duurzaam leven als gezin

Één gedachte over “Update | kippen in een stadstuin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *