Gemetselde natuurlijke zwemvijver

Mijn natuurlijke zwemvijver is heel mooi en goedkoop aan te leggen, maar het blijft wel een mini ding waar je als volwassene niet lekker koppie onder in kan gaan.

Het principe van mijn natuurlijke zwemvijver kan je echter ook toepassen op een grotere vijver zoals ik ook al wel in andere berichten heb gezegd. Je kunt dan alleen niet een kuip gebruiken voor het zwemgedeelte, behalve als je natuurlijk ergens een hele grote kuip kan vinden. De makkelijkste manier om dan het zwemgedeelte te maken is door deze te metselen.

Het is dat we bezig zijn met een kavel en we hier niet meer blijven wonen. Anders hadden we afgelopen zomer hier ook een grotere zwemvijver gerealiseerd.

De afgelopen twee maanden heeft iemand uit België dit echter al wel gedaan. Met de informatie op mijn website en advies via de mail heb ik hier ook een kleine bijdrage in mogen hebben. Hij hield me ook mooi op de hoogte van het bouwproces door middel van foto’s en die kan ik nu ook mooi met jullie delen. Ik weet zeker dat deze foto’s andere mensen ook weer zullen helpen die ook een grotere zwemvijver willen.

De commerciële zwemvijvers worden ook vaak gemetseld en daarin zijn ze ook wel het zelfde. Alleen de techniek is natuurlijk heel anders en de prijs is natuurlijk het grootste verschil.

Het is een zwem/plons vijver geworden van 4 bij 2 meter en 1,2 meter diep, 1/3 van het oppervlak wordt het planten gedeelte van 60 centimeter diep.

Het begint natuurlijk met het graven
Kleine fundering storten voor het metselen van de muren
Hier zie je het door de stenen al mooi vorm krijgen.
Het metselwerk is klaar
Om het vijverfolie te beschermen heeft hij ervoor gekozen om XPS isolatieplaten te gebruiken. Deze kan je er strakker in leggen dan beschermvlies doek en wat isolatie is ook niet verkeerd.
Rubber folie plaatsen.
Als rand tussen het zwem en planten filter gedeelte heeft hij gekozen voor zandzakken. Een hele makkelijke manier om een afscheiding te creëren. Je kan ook kiezen voor een houten afscheiding of een combinatie van beide. Voordat het substraat wordt geplaatst zijn de filterbuizen aangelegd en is er een beschermdoek aangebracht om de folie te beschermen tegen het substaart.
Planten geplaatst in het filtergedeelte en vullen met water. Het water is nog heel troebel door het lavasubstraat, maar dit trekt vanzelf weg.
Hier zie je dat het water al helderder wordt.
De eigenaar wilde ook graag wat vissen in de vijver. Dit zou ik niet aanraden aangezien de vissen wel de grootste vervuilers van de vijver zullen zijn. Ze eten dan wel muggenlarven, maar ook andere nuttige waterdiertjes. Natuurlijk zijn vissen wel leuk en als je vissen wil dan kan je het beste kiezen voor goudwindes (zoals op de foto) of goud elritsen.
De randafwerking maakt de natuurlijke zwemvijver compleet.

Het resultaat mag er zeker zijn en de eigenaar is er terecht ook heel trots op. Een mooi voorbeeld van een strakke kleine zwemvijver die wel groot genoeg is om lekker helemaal in te plonsen.

Ik probeer binnenkort ook twee schematische tekeningen te maken net zoals die van de mini zwemvijver om het nog duidelijker te maken hoe je een dergelijke vijver maakt. Deze vijver is helemaal gemetseld, maar je kan er ook voor kiezen om alleen het zwemgedeelte te metselen en de rand wat natuurlijker te maken. Update: De tekening is te vinden in dit bericht.

>> Kijk hier voor meer informatie over een zwemvijver aanleggen

Kijk ook eens op mijn diensten pagina om te zien wat ik voor jou kan doen wat betreft een natuurlijke zwemvijver aanleggen.

Berry IJmker

Creatieveling, ontwerper en dromer die zich een weg knutselt en bouwt naar een groen en duurzaam leven als gezin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *