Beste zwemvijver vissen | Welke moet je kiezen

Laat ik eerst beginnen met het zeggen dat vissen voor in een zwemvijver eigenlijk niet handig zijn. Natuurlijk zijn er altijd mensen die wel vissen voor een zwemvijver willen en dat snap ik ook. Ik ben zelf ook een grote vissen fan. Als je dus wel vissen wil dan heb je wel bepaalde soorten die geschikter zijn. Hieronder komen dus de meest geschikte zwemvijver vissen.

Zoals ik eerst al schreef, het beste kan je geen vissen nemen. Vissen zijn namelijk de grootste vervuilers in een vijver. Door de vissen krijg je van die grote filter systemen op vijvers. Vaak ook doordat er teveel vissen worden gehouden. Door voor een vissenvijver hetzelfde systeem te gebruiken als een natuurlijke zwemvijver en in combinatie met geschikte vissen, ben je ook in een visvijver niet van die dure filter apparatuur nodig.

Zelf ben ik dus ook zeker een vissen fan. Zes of acht jaar geleden was mijn plan nog om een soort rivier vijver aan te leggen met verschillende niveaus en bassins voor verschillende vissen. Daar zouden dan steuren in komen in hun natuurlijke habitat met vele andere bijzondere vissen die niet bekend staan als vijvervissen.

Mijn gedachten hierover zijn natuurlijk veranderd door de weg die we nu behandelen en vooral omdat ik liever zelf ook in een vijver wil zwemmen. Ik zal nu niet meer vissen houden met als enige reden omdat ik het mooi vind. Voor mij zou het dan wel een extra functie moeten hebben. Als ik vissen zou gaan houden dan zou dat of voor consumptie zijn of in combinatie met een aquaponic systeem. In een aquaponic systeem zou ik nog wel sier vissen kunnen houden die ik dan kan kweken om nog wat extra geld eraan te verdienen. Blijf dus nog steeds dromen, maar deze staat wel op een heel laag pitje.

De meest geschikte zwemvijver vissen

Vissen zijn dus de grootste vervuilers in een vijver, maar er zit zeker wel verschil tussen vissen. Zo zijn vooral de vissen die wroeten in de bodem grote vervuilvers. Waarbij de koi karper de grootste vervuiler is, natuurlijk ook door de grootte van een koi karper. Mede daarom hebben koi vijvers ook altijd een groot filter systeem. De bekendste vijvervis, de goudvis valt ook af. Dit is ook een wroeter, ook niet handig in een vijver die vooral draait om planten. Daarnaast zijn deze vissen ook vaak planteneters, al zullen deze in tegenstelling tot karpers, vijverplanten meestal wel met rust laten.

Vooral zogezegde oppervlakte vissen zijn de meeste geschikte zwemvijver vissen. Vissen die voeding vooral bij het water oppervlakte zoeken. Vissen die insecten eters zijn en dus ook muggenlarven eten. Al zal je met een zwemvijver niet snel last krijgen van muggen. In een zwemvijver komen ook andere roofdieren die deze larven eten.

Goudwinde of blauwe winde

Leuciscus Idus Melanotus

zwemvijver vissen goudwinde
bron ruinemans aquarium

Waarschijnlijk de bekendste vijvervissen die geschikt is voor een zwemvijver. Toen ik nog werkte op de vijver afdeling was dit de vis die ik het meest verkocht na de goudvis. Mooie scholenvis die mooi door het water beweegt. Het kan echter wel een grote vis van 50 cm worden wat ze ongeveer in hun tiende levensjaar kunnen bereiken.

Hoeveel goudwindes je kan nemen is natuurlijk afhankelijk van je vijver. Als regel zou ik hanteren dat je per 1.000 liter vijverwater 20 cm vis kan houden.

gemetselde-natuurlijke-zwemvijver-10
goudwindes in een zwemvijver

Goud elrits

Pimephales promelas

goud elrits
bron ruinemans aquarium

Dit is een kleiner visje dan de goudwinde die je ook wel vaak in de betere vijver zaken kan aantreffen of kan bestellen. Deze wordt maar tussen de 5 en 8 cm groot en is daardoor ook een minimale vervuiler. Wat ik zelf mooi vindt aan een kleiner visje, is dat je er veel meer van kan nemen en dan een gigantische school kan krijgen.

De goudwinde en goudelrits zijn de meer bekendere zwemvijver vissen die geschikt zijn. Hieronder heb ik nog twee andere minder bekende, maar daardoor zeker niet mindere vissen.

Regenboog winde

Notropis Chrosomus

notropis chrosomus
bron ruinemans aquarium

Dit is echt een geweldige verschijning en qua kleuren veel mooier dan bijvoorbeeld goudwindes. Dit is een vis die uit Noord-Amerika komt en ook zeker goed tegen de kou kan.

Vooral in de paaitijd krijgen deze vissen geweldige kleuren. Het lijfje wordt fel oranje en de vinnen lichtblauw. Dit kan je het mooiste in het youtube filmpje hieronder zien:

vissen voor zwemvijver notropis chrosomus

Deze vissen heb ik een aantal jaren geleden zelf ook in een koudwater aquarium gehouden en zijn echt een prachtige verschijning.

Chinese Danio

tanichthys albonubes

aquarium vissen vijver
bron ruinemans aquarium

Mensen uit de aquarium wereld zullen dit kleine visje vast wel herkennen. Maar wist je dat je dit visje ook jaarrond in een vijver kan houden. De chinese danio komt oorspronkelijk namelijk uit het Chinees hooggebergte en kan dus heel goed tegen koude winters. Dit is echter wel een klein visje dat niet groter wordt dan 4-5 cm. Door het formaat is het echter geen grote vervuiler en een zelf vind ik een hele grote school kleine visjes mooier dan een paar grote vissen.

In het aquarium lijkt dit vaak een “saai” visje, maar niets is minder waar. Als je deze vis namelijk buiten houdt dan worden de kleuren nog intenser. Buiten krijgen aquariumvissen veel gevarieerder voedsel binnen door alles wat in de vijver valt. Door de natuurlijke temperatuur schommelingen worden de vissen ook sterker en krijgen ze nog mooiere kleuren.

Heel veel andere koudwater aquarium vissen kan je ook in de lente en zomer buiten houden. Als je ze dan weer naar binnen haalt in de winter zie je duidelijk het verschil. Dit heb ik in het verleden zelf ook gedaan en is misschien ook wel leuk om nog eens een blog aan te wijden, omdat je duidelijk ziet dat dit een betere manier is voor het houden van veel vissen.

De grootste en meest verrassende dierenspeciaalzaak van Nederland.

Zwemvijver vissen

Nogmaals wil ik herhalen dat ik niet zou aanraden om vissen in een zwemvijver te houden. Ik vindt het ook leuk om vanaf een steiger in een zwemvijver te springen en met vissen moet je hier toch wat meer mee uitkijken. Vooral de kleinere visjes kunnen hier een behoorlijke klap van krijgen als ze niet snel genoeg reageren.

Zelf zal ik daarom ook geen vissen doen in mijn natuurlijke zwemvijver. Wil je geen zwemvijver, maar een gewone vijver? Dan zijn dit echter ook allemaal zeer geschikte vissen. Twijfel je over een vis, vraag me dan ook gerust.

Berry IJmker

Creatieveling, ontwerper en dromer die zich een weg knutselt en bouwt naar een groen en duurzaam leven als gezin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *