Zelfvoorziening

Zelfvoorziening, zelfvoorzienendheid of zelfvoorzienend leven is zoals de naam al aangeeft, dat je voor jezelf kunt zorgen. Autarkisch leven wordt dit ook wel genoemd. Wij dromen ervan om ook steeds meer zelfvoorzienender te leven. Voor mijzelf staat zelfvoorziening vooral ook voor een stuk onafhankelijkheid. Dat je in je primaire behoeften niet afhankelijk bent van anderen. Maar ook weet hoeveel moeite de vele vanzelfsprekende dingen in ons leven kosten.

Wij dromen ervan om steeds meer zelfvoorzienend te leven. Naast de onafhankelijkheid zoals ik had gezegd is het ook een verlangen naar een simpeler leven. Met simpel bedoel ik niet een lui leven, want je moet natuurlijk wel hard werken. Wij zouden echten liever hard werken voor ons eigen eten en energie dan dat we ergens anders hard werken, daar geld voor krijgen en dan daarmee de primaire behoeften kunnen betalen.

Op dit moment zijn we er nog lang niet, maar als we eindelijk onze kavel rond hebben dan zal het een stuk sneller gaan. Hier op mijn website neem ik jullie graag mee in onze reis naar zelfvoorziening. Er zullen steeds meer berichten over zelfvoorziening verschijnen op mijn website.

Off grid

Voor ons zijn off grid oplossingen de manier om zelfvoorzienend te zijn in energie, water en warmte. Natuurlijk kan je nu ook zonnepanelen aanschaffen en die op je dak plaatsen. Dan ben je echter nog steeds afhankelijk van een energie maatschappij die de stroom terug levert.

Door off grid te gaan ben je ook veel bewuster van hoeveel energie je gebruikt. Je staat weer dichter bij de natuur en schepping.

>> Lees alles over off grid leven

Permacultuur – Tuinieren

Permacultuur is de visie die wij hebben voor het verbouwen van ons voedsel. Permacultuur is het samenwerken met de natuur en er niet tegen. Alles heeft invloed op elkaar. Dit principe gaat dus niet alleen om natuurlijk of ecologisch tuinieren, maar ook hoe onze woning invloed heeft op de omgeving.

Permacultuur kan je prima toepassen op je tuin of moestuin.

>>Lees de berichten over permacultuur

Dieren

Om zelfvoorzienend te leven kan je voor bepaalde dierlijke producten natuurlijk ook zelf een dier aanschaffen. Mensen denken dan al snel aan een koe voor melk bijvoorbeeld. Er zijn echter nog vele andere manieren hoe je dieren kan gebruiken. Het is tegenwoordig zo makkelijk om in de winkel wat vlees te kopen, we staan daar zo ver van af. Door voor je eigen vlees te zorgen wordt je daar ook veel bewuster van.

Denk ook aan heel veel nuttige tuindieren die ook kunnen helpen bij je moestuin zoals natuurlijk de bijen voor bestuiving. Er zijn echter nog veel meer andere nuttige dieren die je kunnen helpen en het alleen maar makkelijker maken om zelfvoorzienend te leven.

>> Lees meer over dieren

Duurzame droomwoning

Wij zijn nu bezig om onze duurzame off grid droomwoning te realiseren.

Op dit moment zijn we nog bezig met de gemeente om dit te realiseren. Het zal nog een hele weg zijn, maar ik wil jullie vanaf het begin meenemen. Ik denk dat het veel andere mensen die deze dromen hebben ook kan helpen.

>> Lees onze reis naar een duurzame droomwoning

Recepten

Af en toe zou ik ook graag wat recepten delen van maaltijden waar je helemaal zelfvoorzienend of een groot deel in kan zijn.

Je kunt nooit in alles zelfvoorzienend zijn, het is ook goed om voor bepaalde producten andere mensen in te schakelen, het liefst lokaal natuurlijk.

De focus zal dan ook zijn op recepten die pure ingrediënten gebruiken.

>> Ga naar recepten

zelfvoorziening

Zelfvoorziening

Op dit moment heb ik nog niet veel berichten over zelfvoorziening. Ik heb de website wat anders ingericht en dit is wel één van de hoofd onderwerpen waar ik over wil schrijven. Daarom heb ik deze pagina alvast gemaakt. Vooral omdat we ook zelf met onze duurzame droomwoning bezig zijn. Ook op deze pagina zal nog veel meer informatie over zelfvoorziening verschijnen.

Zo zal ik de komende tijd vooral veel focussen op de off grid oplossingen. Wil je graag dat ik al over een ander onderwerp schrijf binnen zelfvoorziening dan mag je dat natuurlijk laten weten.