Off grid

Off grid betekent dat je los bent van het netwerk. Je bent niet aangesloten bij het energie en water netwerk en hier dus ook niet afhankelijk van. Door mooie moderne oplossingen in combinatie met eeuwenoude technieken kan je ook zelf in je behoeften voorzien die je normaal geleverd krijgt.

Naast het gevoel van onafhankelijkheid is off grid op den duur ook voordeliger. Je betaalt immers niet meer voor deze kosten en dat kan per maand al snel een mooi bedrag opleveren. De aanschaf in het begin is natuurlijk een investering, vooral als je al een woning hebt. Bouw je een nieuwe woning dan kan je gelijk vanaf het begin hier rekening mee houden. Bij een nieuwe woning betaal je ook installatiekosten om alle leidingen aan te leggen, die kosten heb je dan ook niet.

Op mijn website wil ik graag schrijven over alle verschillende manieren hoe je off grid kan leven. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om voor bepaalde dingen off grid te zijn en niet voor alles. Zelf dromen we ervan om volledig off grid te zijn. Dit is een droom die al heel wat jaren speelt en ik heb er dan ook al heel veel informatie over op gezocht en gelezen. Zo ben ik ook bij het ontwerp gekomen voor onze duurzame droomwoning.

Off grid energie

Off grid oplossingen voor energie zijn de meeste mensen waarschijnlijk het bekendst mee. Zonnepanelen worden steeds populairder om hierin te voorzien. Je bent echter dan nog wel afhankelijk van het energie netwerk. In de winter leveren je zonnepanelen immers niet genoeg op. Als je off gird wilt wonen zal je dus ook je eigen energie op moeten slaan.

Daarnaast zijn er ook nog andere oplossingen voor off grid elektriciteit. Je gaat ook bewust kijken naar de apparaten die je gebruikt in je huis. Door hier slim mee om te gaan zorg je ervoor dat je ook veel minder elektriciteit nodig bent.

Off grid water en sanitair

Water is natuurlijk ook heel belangrijk bij een woning. Soms staan we er niet bij stil hoe makkelijk het uit een kraan komt. Als je zelf voor je water zorgt wordt je hier ook nog een stuk bewuster van. Door voor je eigen water te zorgen heb je ook meer controle of waar het water vandaan komt en wat erin zit. Water is in Nederland helemaal niet duur, dus daar zal je het niet voor hoeven doen. Maar naast de onafhankelijkheid heeft zorgen voor je eigen water ook wel wat gezondheidsvoordelen.

Als je off grid woont ben je ook niet aangesloten op het rioolnetwerk. Je zal dus ook zelf moeten zorgen voor de afvoer van grijs en zwart water.

Off grid warmte

Hoe kan je ervoor zorgen dat het aangenaam warm is in je off grid woning? Hier kan je verschillende warmtebronnen voor kiezen, waarbij ons uitgangspunt ook altijd is dat het wel duurzaam moet zijn.

Naast een warmtebron pas je ook veel technieken toe in een woning die zorgen dat de warmte ook goed vastgehouden wordt. Hoe effici├źnter je woning, hoe minder je het hoeft te verwarmen namelijk.

Off grid wonen

Uiteraard kan je elke woning off grid maken. Toch zijn bepaalde woningen hier geschikter voor vanwege de technieken of het formaat die gebruikt wordt. Deze woningen kunnen heel erg verschillen, ook afhankelijk van je wensen. Wil je een tijdelijke woning? Moet het verplaatsbaar zijn? Wil je het zelf bouwen?

Wij kiezen voor een strowoning die technieken gebruikt van andere type woningen. Een strowoning kan je er ook wat makkelijker uit laten zien als een “gewone” woning wat het voor de omgevingsvergunningen weer wat makkelijker maakt hopen we.

>> Lees meer over off grid wonen

Off grid koken

Het bereiden van eten verdient wel een aparte vermelding. Dit kan je namelijk op meer manieren doen dan op het fornuis of in een oven.

Ik schrijf graag over de verschillende manier om off grid eten te maken.

Duurzame droomwoning

Zoals al eerder aangegeven zijn wij bezig om onze droomwoning te realiseren. Op mijn site wil ik je graag meenemen in het hele proces van het regelen van een kavel bij de gemeente tot de bouw van de woning.

>> Volg onze avonturen hier

Off grid in Nederland

In Nederland is het vooral vanwege het weer, maar op dit moment ook nog vanwege de regeltjes een stuk moeilijker om off grid te wonen. Toch is het zeker mogelijk en vind ik het ook een mooie uitdaging om te zien dat je ook in Nederland dan comfortabel kan leven en welke voordelen het allemaal brengt.

off grid

Op deze website beschrijf ik ons avontuur en de reis naar deze woning toe. Hoe ver we zijn kan je hier lezen: Duurzame droomwoning.