Nieuw schetsontwerp woning | Duurzame droomwoning deel 7

Een paar weken geleden hebben we weer nieuwe tekeningen en documenten ingeleverd voor een principeverzoek. Zoals ik in de augustus update al schreef hoorde daar ook een nieuw schetsontwerp bij. Die wil ik graag even delen.

Het eerste ontwerp van de woning leek nog te veel op een tiny house en past daardoor niet in het landschap. Hier ben ik het op zich wel mee eens, maar dit leek eerst geen probleem te zijn.

Bij het eerste ontwerp was het ook al mijn bedoeling dat de woning vanaf de weg meer op een schuur zal lijken. Dit heb ik in het nieuwe ontwerp nog meer omarmd. Het vorige ontwerp had ook een licht hellend dak, waardoor je weinig ruimteverlies zal hebben door schuine kanten.

Dit zorgde er echter wel meer voor dat het op een tiny house leek, daarom heb ik in het nieuwe ontwerp wel meer een schuin dak gebruikt.

schetsontwerp schuurwoning 2
Vanaf de weg zijn alleen deze zijdes zichtbaar. De noordkant heeft net zoals het vorige ontwerp geen ramen voor optimaal warmtebehoud. Bijkomend voordeel is dat het nog meer op een schuur zal lijken. Ik ben uitgegaan van een kapschuur uitstraling. Hierdoor steekt het dak aan de zuidkant wat uit en houdt het de zon tegen in de zomer. Naast de voordeur plaatsen we ook grote schuurdeuren naar de bijkeuken/schuur om nog meer het schuurgevoel te krijgen.
schetsontwerp schuurwoning 1
De zuidkant die dus helemaal niet zichtbaar is vanaf de weg bestaat nog steeds voornamelijk uit ramen. Hierdoor krijg je een passieve zonnewarmte. De thermische massa aan de noordkant vangt de warmte mooi op. In de zomer staat de zon hoger en wordt de zon tegengehouden zoals ik hierboven ook al aangaf.
schetsontwerp schuurwoning 3
Grote zijde met alleen maar ramen geeft een heerlijk vrij gevoel.
schetsontwerp schuurwoning 4
Hier nog een beter idee hoe het vanaf de weg er ongeveer uit zal zien. De ‘schuur’ staat 25 meter van de weg af.

Het was weer leuk om zelf een woning te ontwerpen, nu is het weer wachten wanneer we weer een reactie krijgen. Ze hadden al aangeven dat deze periode meerdere mensen op vakantie waren dus het kan iets langer duren, maar ze zouden hun best doen.

Berry IJmker

Creatieveling, ontwerper en dromer die zich een weg knutselt en bouwt naar een groen en duurzaam leven als gezin

Één gedachte over “Nieuw schetsontwerp woning | Duurzame droomwoning deel 7

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *