Nieuwste schetsontwerp en eindelijk goed gekeurd | Duurzame droomwoning deel 8

Yes, laat ik beginnen met het nieuws dat we eindelijk een principe akkoord hebben. Onze concept aanvraag is goedgekeurd na de laatste tekeningen die we hadden ingestuurd. Ons nieuwe schetsontwerp had ik nog niet gedeeld dus dat wil ik ook nog even in dit bericht doen.

Na ons vorige schetsontwerp van een schuurwoning kregen we de reactie terug dat de woning teveel op een schuur leek. Wat ons betreft was dat een groot compliment, want dat was het hele uitgangspunt. Maar goed, de gemeente wilde nu liever dat het toch wat meer op een woning zou lijken en de woning was ook nog te klein.

De gemeente zei al dat het vaak andersom is en dat de woning te groot is. Omdat de andere woningen in de straat groter zijn vinden ze het niet in het landschap passen als er een kleinere woning staat. We hebben de woning al steeds iets groter gemaakt ten opzichte van ons eerste ontwerp. Hier wilden we niet meer concessies in doen. De reden waarom we juiste een kleinere woning willen is dat het veel duurzamer is en natuurlijk goedkoper.

Net als ons vorige ontwerp waarbij we de illusie wilden wekken dat de woning een schuur is willen we weer een dergelijk trucje uithalen. Met ons nieuwste ontwerp gaan we de illusie wekken dat de woning groter is dan het werkelijk is. Zo komen we de gemeente tegemoet dat ze een grotere woning willen en wij hoeven de woonruimte niet groter te maken.

We wilden namelijk ook nog een schuur plaatsen en die plaatsen we nu aan de voorkant van de woning. Alleen het lijkt alsof de schuur bij de woning hoort. Hierbij hebben we ook gelijk het volgende punt van kritiek van de gemeente dat het meer op een woning moet lijken getackeld.

Wij willen aan de noordkant en de kant die zichtbaar is vanaf de weg geen ramen en deuren plaatsen. Zo kunnen we de woning veel warmer houden. Door daar een schuur te plaatsen hebben we nog steeds geen ramen aan de noordkant. Die ramen kunnen we wel in de schuurplaatsen zodat het vanaf de weg wel echt lijkt op een woning.

Dit plan is gelukkig goedgekeurd en nu hebben we na meer dan een jaar eindelijk een concept akkoord. Nu mogen we de officiële omgevingsvergunning gaan aanvragen. Hier moeten we echter nog heel wat dingen voor regelen waar we de komende tijd mee bezig gaan.

nieuwe tekening duurzame droomwoning november 2
Zo lijkt het wat meer op een woning, maar het voorste gedeelte is dus een schuur. Wij vinden het wel mooi om sowieso hierop een groen dak te doen. Dit is de kant die je vanaf de weg kan zien.
nieuwe tekening duurzame droomwoning november 3
De achterkant is nog steeds met de mooie ramen die de zonnewarmte goed opvangen. Aan de rechterkant is ook nu een muurtje geplaatst zodat de woning ook veel breder lijkt vanaf de weg en geeft ons nog iets meer privacy.

Berry IJmker

Creatieveling, ontwerper en dromer die zich een weg knutselt en bouwt naar een groen en duurzaam leven als gezin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: