En toen had ik een berg gedroogde stukken leem? Wat ga ik daar mee doen?

Vrijdag kreeg ik van iemand een linkje naar marktplaats doorgestuurd. Deze mensen hadden wat opgedroogde leem wat gratis op te halen was. Aangezien we in onze duurzame droomwoning ook leem willen gebruiken en ik nog wel wat andere toepassingen weet leek me dit een mooie manier om er al wat mee te experimenteren.

De volgende dag kon ik het al ophalen en dat hebben we gedaan. Voordat ik verder ga met mijn verhaal wil ik eerst even laten zien wat in de marktplaats advertentie stond:

Leem afkomstig van renovatie boerderij. Ca. 3 m3. Gratis op te halen. Zeer geschikt voor vijverafdichting en bodem. Door zuiverheid van deze leem ook geschikt voor leemstuc.

Nou zal ik even vertellen hoe ik deze advertentie las. Ik dacht wat leuk, zij hebben leemstuc gebruikt om een boerderij te renoveren en daar hebben ze nog stukken leem van over. Ik was ook benieuwd om de gerenoveerde boerderij te zien en hoe de leem daar er uit zal zien.

Inmiddels weet ik dat ze de advertentie anders bedoelden. De leem was als stampvloer gebruikt in de boerderij die ze renoveren. Ze hebben de leem juist weggehaald in plaats van dat ze er net zo enthousiast over waren als mij om leem te gebruiken voor een woning.

Maar goed, nu hebben wij dus hele harde stukken leem liggen. Het is zo hard als cement. Vooral Jolien keek me wel aan van wat heb je nu weer meegenomen. Zelf twijfel ik ook wel of dit wel leem is die ik kan gebruiken.

gedroogde leem bewerkbaar maken

Nu heb ik al wel vele filmpjes gezien van mensen die met leem werken en dat ziet er toch wat anders uit dan dit. Misschien dat hier nog iets meer zand bij moet om het goed als leem te verwerken.

De jongens hebben er in ieder geval al wel lekker mee gespeeld en alleen daarvoor was het al waardevol om het op te halen.

Om het weer bewerkbaar te maken ben ik van plan om de grote stukken met een hamer kapot te slaan en dan in een emmer water te zetten totdat het weer zacht en kneedbaar wordt. Dan ga ik kijken of ik er iets van kan maken of dat ik nog wat moet toevoegen zoals zand.

Wat wil ik met de leem gaan maken?

Het eerste waar ik aan dacht was om een pizza oven te maken. Een tijd geleden had ik al een keer vuurvaste stenen via marktplaats opgehaald. Samen met de leem heb ik nu alles in huis om een pizzaoven te maken, mits dit dus inderdaad goede leem is die ik kan gebruiken.

Mijn plan is om eerst een rocket stove te maken voor een optimale verbranding. Daarboven maak ik dan een pizzaoven. Dat is het eerste plan en hieronder staan nog dingen waar ik ook aan zit te denken.

Leemstuc

Onze duurzame droomwoning wordt een stro woning. Leemstuc gebruik je om de stro luchtdicht, maar wel ademend te maken. In ons schuurtje hier wil ik nog een deuropening maken en dan zou ik willen kijken of ik dat hier ook al kan afwerken met leemstuc. Dan krijg ik al wat ervaring met het materiaal en heb ik een mooi fiets schuurtje.

opgedroogde leem
Onze jongens hebben er al wel leuk mee gespeeld. Hierboven is een kleine vulkaan gemaakt en je merkt dan dus wel dat het te kneden is.

Poeltjes

Mochten de bovenste dingen niet lukken dan weet ik zeker dat de leem wel goed genoeg is om wat natuurlijke poeltjes in een tuin te maken. Heel goed om de biodiversiteit te verhogen.

Loop pad

Mocht alles nou niet lukken dan kan je er altijd nog een natuurlijk loop pad van maken.

Het zou natuurlijk heel mooi zijn als ik van deze stukken ‘afval’ iets moois kan maken. Ik ben wel iets sceptischer dan voordat ik de advertentie zag, maar we gaan het zien. Ik laat het weten hoe de projectjes gaan. Als iemand nog tips heeft of gelijk aan de foto al ziet dat dit geen goede leem is? Laat het me gerust dan even weten.

Berry IJmker

Creatieveling, ontwerper en dromer die zich een weg knutselt en bouwt naar een groen en duurzaam leven als gezin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *