Op een rigoureuze andere manier geld verdienen in deze wereld

Dit is een bericht wat ik al een hele lange tijd wilde schrijven en heel enthousiast over ben. Ik wil gaan schrijven over de manier waarop ik het liefst geld wil verdienen. Ik zou het liefst werken met het principe “geef wat je ervoor wil geven.” In dit bericht ga ik erover schrijven hoe ik dit voor me zie en hoe ik hier bij kwam.

Waarom ik voor dit principe wil kiezen komt voornamelijk voort uit de wens dat ik graag dingen wil doen waar ik een passie voor heb. Natuurlijk verdient iedereen het liefst geld met dingen die hij leuk vind. Dit is ook een droom van mij, maar iets wat voor mij persoonlijk lastig is om te bereiken.

Ik heb het in het verleden al wel vaker geprobeerd, maar zo gauw ik op het punt kom dat ik er ook geld mee “moet” verdienen verlies ik vaak het plezier. Het is vooral de focus die dan op geld kom te liggen en alle extra taken die daar weer bij komen die het voor mij vaak verpesten. Terwijl ik gewoon lekker vanuit mijn passie iets wil doen, dat verdwijnt dan naar de achtergrond. Wat dat betreft ben ik gewoon niet zo’n goede ondernemer. Na mijn studie ben ik een tijd zelfstandig ondernemer geweest. Ik ontwikkelde serious games en websites en verzorgde grafische vormgeving.

Het bedrijf zal in dit bericht wel vaker als voorbeeld dienen om het één en ander wat duidelijker te maken. Hieronder zal ik aan de hand van verschillende punten toe lichten waarom ik voor deze manier ga kiezen en waarom deze beter bij mij past.

Marktconforme prijs

Dit eerste punt is misschien wel het belangrijkste waarom ik voor het “geef wat je ervoor wil geven.” Zoals ik zei doe ik het liefst dingen vanuit mijn passie. Ik geniet ervan om daar al mee bezig te zijn. Er is mij alleen verteld dat er dan wel een marktconforme prijs aan moet hangen.

Dit heb ik altijd lastig gevonden, ik vind het heel lastig om een prijs te hangen aan iets wat ik heel leuk vind om te doen. Voor mij voelt het niet goed om daar de hoofdprijs voor te vragen. Als ik er namelijk een marktconforme prijs aan hang, dan kan het zijn dat ik de opdracht niet krijg. Uiteindelijk doe ik dan liever wel iets wat ik heel leuk vind, ook al krijg ik er wat minder voor betaald, dan het helemaal niet.

Als ik iets kan doen wat ik leuk en ik krijg er ook nog eens iets voor betaald, is het voor mij al dubbele winst. Dan hoeft het bedrag echt niet marktconform te zijn.

Een goed voorbeeld hiervan gebeurde in mijn eigen bedrijf. Voor dierenpark Emmen heb ik een aantal games ontwikkeld die op het park te spelen waren. Dit was iets wat ik heel graag wilde doen. Ik was een fan van de dierentuin en ik vind het leuk om games te ontwikkelen. Dierenpark Emmen had ook niet een heel groot budget hiervoor dus ik vroeg ook zeker niet een marktconforme prijs. Ik kreeg de opdracht, ik blij en de klant blij.

Naast dierenpark Emmen heb ik destijds op die manier ook een game ontwikkeld voor de Apenheul. Voor mij een opdracht die ik heel graag wilde doen, trots op was en veel plezier aan heb beleefd.

Terwijl ik heel trots was op deze opdracht heb ik toch commentaar gekregen dat ik er wel een betere prijs voor had moeten vragen, met als gevolg dat ik niet meer kon genieten van het werk wat ik hiervoor heb gedaan.

Zijn niet zoveel geld nodig

Natuurlijk kan ik ook vanuit dit principe werken, omdat wij een situatie thuis hebben gecreëerd dat wij niet veel geld nodig hebben. Wij hoeven niet zoveel te verdienen om te voorzien in onze behoeften. Elk bedrag wat ik zou verdienen met iets wat ik leuk vind om te doen heeft daardoor al snel een grote impact voor ons.

Doelgroep

De diensten die ik zou kunnen leveren zijn ook wel iets meer gericht op mensen, bedrijven en verenigingen met een lager budget. Mijn zwemvijver laat juist zien dat een zwemvijver niet zo duur hoeft te zijn en iedereen een natuurlijk zwemvijver kan verwezenlijken. Dan is het ook raar als ik voor de diensten die ik aanbied voor een zwemvijver ook een hoofdprijs zou vragen, ik wil juist voor iedereen iets kunnen betekenen.

Ik richt me dan ook met de grafische opdrachten helemaal niet op grote bedrijven. Juist op particulieren, verenigingen of kerken die een keer een grafische dienst nodig hebben. Dan kan ik die ook op een betaalbare manier helpen.

Vrijheid

Door deze keuze behoud ik ook meer vrijheid voor mezelf. De focus blijft gewoon op  het doen wat ik leuk vind. Deze nu zit niet op geld verdienen, dat ik een bepaald bedrag moet behalen om rond te komen. De focus blijft op mijn passies.

Ook kan ik natuurlijk er voor kiezen om een opdracht te weigeren. Het mooiste vind zou ik vinden dat ik na het leveren van een dienst gewoon een bedrag krijg. Er zijn echter ook diensten die heel veel tijd in beslag nemen, bij die opdrachten hoor ik wel graag van tevoren wat ervoor gegeven zal worden, dan kan ik het altijd nog weigeren.

Dit zorgt er ook voor dat ik mezelf een beetje bescherm tegen misbruik.

Ervaring

Deze keuze komt niet helemaal uit de lucht vallen, want het is iets waar ik al ervaring mee heb. Toen de band “broeders” nog bestond zeiden we op een gegeven moment ook dat je er gewoon voor mocht geven wat je wilde. Wij vonden het hartstikke leuk om op te treden en vonden het ook lastig om daar een prijs aan te hangen.

Het was heerlijk toen we deze keuze hadden gemaakt. Daarvoor bewaarden we het geld maar gewoon voor de band voor investeringen. Na de switch was het heerlijk. Het gaf een heel mooi gevoel als we er dan geld voor kregen en dat verdeelden we dan gewoon. Het voelde gewoon beter om op die manier geld te krijgen. Het was denk ik ook de waardering die dan in het bedrag zat. Bij een klein kerkje kregen we een wat kleiner bedrag en bij een grotere een stuk meer en dat was goed. Dat klopt ook gewoon dat die er wat minder of meer voor hoeven te geven.

We hebben er nooit een onaangename ervaring mee gehad, dus waarom zou het dan ook voor andere passies en hobbies voor mij niet werken?

Diensten

Er staat nu een nieuwe pagina op mijn website. Hierop staan dingen die ik graag zou willen doen voor mensen. Natuurlijke zwemvijvers is bijvoorbeeld iets waar ik al veel over schrijf. Ik heb al vele mensen geholpen met advies en dit is iets wat ik wel verder wil ontdekken. Dit lijkt mij een mooie manier om hier wat verder in te gaan.

Uiteraard is het altijd afwachten hoe het zal gaan. De manier van “geef wat je er voor wil geven” is echter wel het idealistische beeld die bij mij past. Of het nou ook een hele rigoureuze manier is, dat weet ik ook niet zeker. Voor mijzelf is het wel een hele andere manier dan ik in de jaren hiervoor altijd heb geprobeerd. Al deed ik het eerder ook al wel. Ik ervaarde het dat ik mij moest aanpassen. Nu kies ik voor hetgeen wat toen ook al in mij zat en ga ik niet meer tegen mijn hart in.

Berry IJmker

Creatieveling, ontwerper en dromer die zich een weg knutselt en bouwt naar een groen en duurzaam leven als gezin

2 reacties op “Op een rigoureuze andere manier geld verdienen in deze wereld

 1. Fantastisch Berry, dat je de knoop door hebt gehakt en deze nieuwe weg aan het bewandelen bent! Ik hoop dat het tot een sneeuwbaleffect leidt dat veel mensen zal inspireren om met meer hart en ziel te doen waar ze goed in zijn en waar ze veel plezier aan beleven.

  Zelf ben ik ‘van huis uit’ ontwerper en heb ik het verleden (voor mijn doen) grote opdrachten gedaan, ’tonnenprojecten’, en daar ook genoeg mee verdient. De manier van werken echter (b.v. werken met commerciële uitvoerders die andere belangen hebben dan het beste uit het project halen) en ‘een prijskaartje moeten hangen’ aan iets wat zo natuurlijk gaat voor mij werd een steeds hogere drempel om nog langer dit werk op deze manier te blijven doen. Terwijl ik altijd met ontwerpen bezig ben, ik doe het zo graag en het is een 2de natuur!

  Momenteel richt ik me op mijn eigen huis en vakantiewoning, daar kom ik eindelijk ook aan toe :-), en verkoop ik om brood op de plank te krijgen 2de hands spullen via Catawiki. Vanuit mijn eigen boshuisje spullen naar heel Europa en zelfs New York en Taiwan sturen: de kopers blij, ik blij en ondertussen af en toe heel leuk contact (zelfs in het Chinees ha ha) met onbekende mensen!

  Ik ga jou zeker nog advies vragen over onze toekomstige zwemvijver, via betaling of misschien wel een wederdienst, daar komen we wel uit. Het water in onze tijdelijke oplossing (sinds afgelopen zomer een zwembad van zo’n 9 kuub) is door het toevoegen van micro-organismen trouwens nog steeds goed van kwaliteit.

  Misschien leuk om te vertellen: mijn oudste zoon en ik zijn sinds begin februari met de Wim Hof Methode bezig: ademhalingsoefeningen, mindset en koud douchen. Mijn zoon is binnen een week tijd van zijn spanning/angst/depressie af gekomen, spectaculair! Ijsbaden nemen staat nog op de planning, zodra het ijs van het zwembad enigszins gesmolten is gaan we een poging wagen…

  Ik weet zeker dat een natuurlijk zwembad – hoe klein ook – in de nabije toekomst steeds meer mensen aan gaat spreken want je ziet de belangstelling in de media enorm toenemen voor het hele jaar door genieten van natuurzwemmen! Jij kunt hier een belangrijke bijdrage aan leveren door het laagdrempelig en haalbaar te maken, dat weet ik zeker.

  Ik kijk uit naar jouw volgende blog 🙂

  Groet van Angelique

  1. Hey Angelique,

   Bedankt weer voor je positieve woorden en dat je spreekt uit eigen ervaringen, dat doet me goed.

   Fijn dat die methode je zoon zo heeft geholpen, daar ben ik blij om. Heb net even snel gelezen wat het inhoud. Ik verlang er ook naar dat we straks op ons nieuwe plekje een zwemvijver kunnen aanleggen waar ik elke dag (het hele jaar door) een frisse duik in kan nemen. De mini zwemvijver die we nu hebben leent zich daar helaas niet zo goed voor.

   Als het om koud water gaat dan spring ik het liefst ergens in zodat ik geen weg terug heb, dan dat ik er langzaam in moet stappen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *