Dat klopt toch niet!? | deel 1 | Geiten onthoornen

De “Dat klopt toch niet!?” zal een nieuwe serie op mijn blog worden. Het gaat over dingen die we als mensheid doen of al heel normaal vinden. Dingen die eigenlijk helemaal niet zo normaal zijn als je er wat meer over nadenkt. Dingen die voor veel mensen vanzelfsprekend zijn, maar voor mij niet. Hierdoor heb ik een allergie ontwikkeld voor argumenten als: “Zo doen we het altijd al” “Iedereen doet het zo” en “Dat zal toch niet meer veranderen.” Dit is een thema die mijn hele leven al speelt bij mij, maar de laatste weken nog relevanter werd.

Eigenlijk is dit een hele egoïstische serie. Naast dat ik het gewoon leuk vindt om over te schrijven is er een klein stukje in mij die hoopt dat ik hiermee iets meer begrip krijg. Dat mensen snappen waarom ik anders naar dingen kijk, beter begrijpen waarom ik niet altijd met de meute mee ga. Want soms voel ik me als buitenbeentje wel een beetje alleen. Door het schrijven op de blog kom ik ook wat beter uit mijn woorden dan als ik praat met iemand. Dit helpt me beter om woorden te vinden als ik met iemand praat in plaats van een ongemakkelijk gesprek waarin ik in één zin klaar ben of ik iets te vurig praat en boos overkom.

In deze serie ga ik het over allemaal verschillende dingen hebben, grote en kleine dingen. Sommigen zullen het misschien allemaal als losse dingen zien, maar voor mij zijn ze allemaal verbonden. In dit eerste gedeelte ga ik het hebben over het onthoornen van geiten en hoe een dergelijk onderwerp een heel goed voorbeeld is.

Dit onderwerp zagen we laatst in het programma keuringsdienst van waarde. Sowieso een mooi programma die tal van voorbeelden heeft hoe je als mens bedonderd wordt en bedrijven hun best doen om de consument te misleiden. Deze keer ging het dus over onthoorning van geiten.

Nog een foto van een paar jaar geleden toen we geitjes gingen voeren

Bij geiten worden dus als ze nog klein zijn de hoorns weggebrand. Bij die zin denk ik dan gelijk al “Dat klopt toch niet!?” Hoorns horen bij een geit, hoe kan dat nou goed zijn? Ik kan me niet voorstellen dat iemand hier iets anders over zou denken.

In het programma gaan ze op bezoek bij een geitenboer waar een dierenarts de behandeling gaat uitvoeren. Eerst zegt hij nog dat de geiten er niks van zullen voelen. Later in het programma zie je dat hij ze eerst verdoofd. “Aha, daarom voelen ze er dus niks van.” Dan gebeurt het kwalijke, de dierenarts zegt dat het juist goed is voor de geiten als ze geen hoorns meer hebben. Anders kunnen ze elkaar lelijk verwonden. Dit is een belangrijk punt voor mij wat aan heel veel andere gevallen te koppelen is. Er wordt namelijk een “logisch” argument gegeven waarom het onthoornen goed is voor de geiten. Dit wordt in veel andere gevallen gebruikt, je hoort als namelijk een reden waarom het goed is om te doen en die klopt ook. Het is inderdaad veiliger en beter voor de geiten om ze te onthoornen.

Daarmee wordt je eerste logische gevoel en gedachte die je krijgt bij het wegbranden van hoorns van geiten namelijk ontkracht. Want het is beter, het is zelfs een expert die het zegt. Zoals gezegd gebeurt dit heel veel en ik snap dat voor veel mensen het hiermee ook dan klaar is en weer verder gaan met het leven. Dat onthoorning van geiten goed voor ze is, is namelijk een halve waarheid.

Zoals je later ook ziet in de aflevering, is de onthoorning nodig, omdat er teveel geiten in een schuur zitten. Waarom zitten er teveel geiten? Zodat je meer geld kan verdienen. Geld, vaak één van de grootste boosdoeners die achter dit soort redenen zit. Wij hebben dus zelf de situatie gecreëerd waardoor het onthoornen beter is, het is dus niet een probleem van de geit. Het is een probleem die wij hebben gemaakt. Later in de aflevering laten ze geitenhoeders zien die wel de hoorns laten zitten. Ze laten ook zien dat ze geiten zonder hoorns proberen te fokken en welke problemen daar allemaal bij komen. Die problemen laten ook heel goed zien dat er iets aan het onthoornen van geiten gewoon niet klopt en je eerste gevoel dus ook gewoon juist was. Daar ga ik niet uitgebreid op in, daar wordt het bericht iets te lang door, kijk gerust de aflevering maar.

Dit is wat mij betreft een mooi voorbeeld om deze serie mee te beginnen. Het geeft voor mij duidelijk aan hoe ik vaak tegen dingen aan kijk. Waarom als een expert zegt dat iets “beter” is, het vaak een halve waarheid is. Je moet iets verder kijken, wat is het achterliggende doel. Als ze gewoon eerlijk zijn en zeggen, dit doe ik om meer geld te kunnen verdienen dan heb ik daar meer begrip voor. Ik verlang naar die eerlijkheid en oprechtheid. Ik geloof ook best dat die dierenarts oprecht denkt dat het beter is voor de geiten, maar er zit nog een diepere laag.

Ga dus niet aan mensen vertellen dat het beter is, maar vertel eerlijk waarom iets beter is. Dan kunnen mensen ook zelf bewust een keuze maken of zij daar aan mee willen doen.

Tijdens het typen van dit bericht kwam ik achter nog een mooie reden waarom dit een goed eerste onderwerp in deze serie is. Het onthoornen van geiten is voor mij een mooi synoniem voor hoe mensen in deze wereld steeds iets meer van onze menselijkheid verliezen door hoe wij als maatschappij leven.

Ik hoop dat ik je een beetje mee heb kunnen nemen in mijn gedachten bij dit bericht. Het blijft voor mij lastig om mijn gedachten woorden te kunnen geven. Hopelijk zullen meerdere delen in deze serie me daarbij helpen. Zoals ik ook vaker heb gezegd in blog berichten zie ik mijzelf echt niet als het perfecte voorbeeld van hoe iedereen zou moeten leven. Ik probeer gewoon mezelf en daarmee hopelijk ook anderen te helpen.

Berry IJmker

Creatieveling, ontwerper en dromer die zich een weg knutselt en bouwt naar een groen en duurzaam leven als gezin

2 reacties op “Dat klopt toch niet!? | deel 1 | Geiten onthoornen

  1. K begrijp je helemaal. In de biodynamische veehouderij mag het onthoornen niet. Ze zitten er namelijk wel degelijk met een reden. Er is een groot vermoeden dat ze als een soort mineralen opslag dienen. K denk altijd maar zo: als God het zo heeft bedacht, zal er vast wel een reden voor zijn. Ook al hebben wij mensen de reden nog niet gevonden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *