Films voor het hart

Dit bericht bevat affiliatie links van bol.com, als je op een link drukt en binnen een bepaalde tijd een bestelling bij hen doet dan krijg ik een kleine vergoeding.

De afgelopen drie maanden hebben mijn vrouw en ik een filmavond op zaterdag als we niks anders gepland hebben. Dan haal ik een tv te voorschijn en sluit hier de laptop op aan. Mijn vrouw kijkt sowieso eigenlijk geen films en series en ik wel, daarnaast kijk ik ook bepaalde genres die niks voor mijn vrouw zijn. Naast dat het een gezellig moment is waar we tijd hebben met elkaar zijn de films ook een soort voeding voor ons hart.

Met films voor het hart bedoel ik films die je ontroeren, simpel gezegd, die je laten huilen. Mijn vrouw moet minimaal drie keer huilen bij een film en ik één keer willen we het een goede film vinden haha. Dit zijn ook films die ik normaal niet kijk als ik s’avonds op de tablet wat aan het kijken ben.

Vroeger was ik best wel een “emotionele” jongen zoals dat gezegd werd, ik huilde wel snel van verdriet of blijdschap. Na mijn burnout ongeveer twee jaar geleden werd ik ijskoud zoals ik dat noemde. Dit hielp mij heel erg om met bepaalde situaties om te gaan, ik hoefde toen ook niet meer te huilen en had ook geen zin meer in “drama” situaties zoals ik dat noemde. Dat ging ik expres uit de weg. Al hoewel dat mij wel hielp merkte ik dat ik beetje bij beetje door die houding ook steeds emotielozer werd. Wel had ik steeds vaker boze buien en was ik snel driftig, vooral voor de kinderen en met name mijn vrouw was dit een lastige tijd.

Afgelopen zomer heb ik op aandringen van mijn vrouw het boek “De Ongetemde man” van John Eldredge gelezen. Na het lezen van de achterkant had ik ook gelijk zin om het boek te lezen. Dit boek heeft mij gigantisch geholpen, hier kan ik heel veel over vertellen, misschien dat ik daar ooit nog een bericht aan ga wijden. In ieder geval heeft het mij laten zien hoe God mijn mannenhart bedoelt heeft en is mijn hart weer ontdooid, al die opgekropte emoties kwamen er weer uit. In het boek worden ook veel voorbeelden van films genoemd en daarom gingen wij dus ook expres op zoek naar dat soort films.

Lord of the rings had ik na het lezen van het boek al weer een keer alleen gekeken en dat is echt een geweldige film waar ik ook voor het eerst lekker bij kon huilen. Wat voelt dat als een bevrijding als je gewoon lekker kan huilen en er niet tegen vecht, dan voel je je weer mens. Lord of the rings heb ik ook geprobeerd met mijn vrouw, maar die film is toch nog net iets te eng voor haar.

The lord of the rings – The Return of the king (2003) , screenplay door Fran Walsh & Philippa Boyens & Peter Jackson, boek door J.R.R. Tolkien | Éen van de vele sterke scenes uit de LOTR trilogie, waar Sam zegt dat hij de ring niet voor Frodo kan dragen, maar wel Frodo zelf.

We kijken vooral films die op netflix of disney+ staan. Een film die ik vroeger een beetje bestempelde als een “meiden” film was the notebook, die hebben we twee weken geleden gekeken en dat was ook zeker een mooie film voor het hart. Andere films die we hebben gekeken waren Togo, the Kid, Invincible en The Shack, waarbij die laatste toch wel de favoriet is tot nu toe.

Als je zo wordt geraakt door een film dan laat het vaak ook een diep verlangen van je binnenste zien. Als twee geliefden elkaar op het laatst bijvoorbeeld vinden dan is dat de romantiek die we diep van binnen allemaal zo graag willen ervaren, juist in deze gebroken wereld. Ook als in een film de twee geliefden elkaar juist niet vinden, dan kan het je juist heel verdrietig maken, omdat je diep van binnen weet dat dat niet klopt. Of een film over de liefde van een vader voor zijn zoon of in het geval van Togo, voor een hond of de vriendschap tussen twee mensen. Die geven echt ons diepste verlangen weer dat we allemaal geliefd willen zijn.

De filmavond is naast een gezellige avond dus ook vooral een heerlijk moment waarop we ons hart lekker kunnen open stellen.

Oh wauw, het is uiteindelijk een heel ander soort bericht geworden ten opzichte van wat ik eerder al heb geschreven, maar ik vond het wel leuk om over te schrijven. Misschien dat dit soort berichten dus nog wel eens voorbij komen. Heb jij ook nog een leuke tip voor ons, laat het ons dan weten.

Berry IJmker

Creatieveling, ontwerper en dromer die zich een weg knutselt en bouwt naar een groen en duurzaam leven als gezin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *