Gefermenteerd kippenvoer | hoe doe je dat

Zoals jullie weten hebben we sinds een week twee kippen. Uiteindelijk is het mijn doel om voor de kippen ook zelfvoorzienend te zijn in hun voer. Dat is nog toekomstmuziek en hoe ik dat ga regelen is bestemd voor een ander bericht. Op dit moment heb ik een zak biologisch kippenvoer van 5 kilo. Maar voor ik dit voer geef, fermenteer ik het eerst.

Laat ik eerst beginnen met de voordelen van gefermenteerd kippenvoer.

  • Het is gezond: Gefermenteerd kippenvoer is veel gezonder voor kippen. Door het fermentatie proces komt er vitamine B, C en K vrij in het voer. Daarnaast wordt het immuunsysteem ook versterkt.
  • Het is goedkoper: Doordat je het kippenvoer fermenteert wordt de voedzaamheid vergroot, je kippen hebben dus minder nodig. Je ziet ook wel dat het in volume toeneemt.
  • Betere eieren: Kippen die kippenvoer eten wat gefermenteerd is leggen zwaardere eieren, de schaal is dikker.
  • Minder poep: Natuurlijk poepen de kippen ook minder als ze minder eten. Dit heeft ook met de kwaliteit van voer te maken, als je voer hebt waar meer “rommel” in zit dan moet dat er aan de andere kant ook weer uit.

Dat zijn mooie voordelen toch? En het is helemaal niet moeilijk. Ik doe het nou een week en het gaat perfect. Je kunt het met elk kippenvoer doen, ook met legkorrels. Ik gebruik nu een biologische kippenmix waar granen en legkorrel inzit. In de toekomst wil ik overstappen naar alleen hele granen en zaden, maar dat was nu helaas nog geen keuze.

gefermenteerd kippenvoer
Zo geef ik het aan mijn kippen. De legkorrel wordt wel helemaal zacht en verliest zijn vorm. De kippen eten het wel op, maar hele zaden lijkt me toch wel handiger dan.

Hoe fermenteer je dan je kippenvoer?

Dit is heel makkelijk, je pakt een schone pot. Deze vul je voor 1/3 met kippenvoer en vervolgens voeg je schoon water (waar niet teveel kalk inzit) toe. Ik gebruik regenwater uit onze zwemvijver.

Zorg dat er genoeg water inzit en het voer onder water blijft staan. Roer het elke dag even door met een lepel. Na drie tot vijf dagen is het klaar. Je herkent het fermentatie proces aan de belletjes bovenop het water en het heeft een zurige geur. Als het bedorven ruikt dan is het niet goed gegaan en moet je opnieuw beginnen.

Laat altijd wat voer achter in de pot en vul weer bij met nieuw voer en water. Zo gaat het fermenteren sneller. Ik heb nu in een week twee keer wat voer toegevoegd. Het kost haast geen moeite en is heel makkelijk. Voor mij is het in ieder geval een succes en als ik zie hoe de kipjes er van smikkelen denken zij er ook zo over.

kippenvoer-fermenteren-doe-je-zo
Smikkelen

Berry IJmker

Creatieveling, ontwerper en dromer die zich een weg knutselt en bouwt naar een groen en duurzaam leven als gezin

Één gedachte over “Gefermenteerd kippenvoer | hoe doe je dat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *