Wij zijn nu gasvrij | onze gasloze woning

In de november update had ik al aangegeven dat de laatste stap om onze woning gasvrij te maken het verwijderen van de geiser was. In december heb ik de geiser vervangen door een elektrische boiler en inmiddels is de gasleiding ook al verwijderd. Wij hebben nu dus ook een gasloze woning.

Twee jaar geleden was de eerste stap al om de gaskachel weg te halen en deze te vervangen door warmtepanelen. Het verwijderen van de gaskachel scheelde al heel veel op ons gasverbruik. De stap daarna was om het fornuis te vervangen door een inductie kookplaat. Om gasvrij te zijn moesten we alleen nog een oplossing voor het warme water.

Toen kwam ons plan voor een nieuwe woning en besloten we om niet verder te gaan met het verduurzamen van de woning. Om de woning gasvrij te krijgen was nog wel een investering en dat geld wilden we liever bewaren voor onze duurzame droomwoning.

Gas afsluiten

Destijds koste het nog geld om je gasleiding weg te laten halen. Uit mijn herinnering koste dit wel rond de 600 euro. Je kon er via een omweg nog wel een soort stop opzetten, maar dat was ook nog wel een behoorlijk bedrag. Dat zou betekenen dat we dat bedrag er pas over zes jaar uit zouden hebben.

Nou kijken we met dit soort duurzame oplossingen niet alleen naar het financiële plaatje, maar dit voelde een beetje zonde. Vooral omdat je juist iets weghaalde. Dit geld konden we ook goed gebruiken voor duurzame investeringen bij onze nieuwe woning.

Omdat de nieuwe woning toch weer wat langer lijkt te duren wilden we toch hier weer wat dingen gaan aanpakken. Toen kwam ik erachter dat je vanaf maart 2021 gratis je gasleiding kon weg laten halen. Uiteraard deze ze dit om het ook te stimuleren om van het gas af te stappen. Ze wilden ook af van die stoppen op de gasleiding, want dit was alleen bedoeld voor tijdelijke afsluitingen en was niet veilig voor de lange termijn. Vele mensen die gasvrij wilden hadden hier echter voor gekozen, want het was een stuk goedkoper.

Hierdoor was het voor ons in ieder geval stimulans genoeg om in deze woning ook al van het gas af te gaan.

Elektrische boiler

Wij waren niet heel veel warm water nodig. Het meeste water gebruiken we voor afwassen en we douchen niet zo vaak. Zelf douche ik alleen met koud water. Als dit onze droomwoning zou worden dan had ik ook gekozen voor een elektrische boiler van 30 liter. Dit is de duurzaamste elektrische boiler die je kan kiezen en was destijds de enigste met energie label A.

We hebben gekozen voor een boiler van 80 liter wat wordt aangeraden voor een klein gezin. Deze was maar 15 euro duurder dan een boiler van 50 liter en in verbruik scheelde het heel weinig.

Tuurlijk was die van 50 liter ook genoeg, maar deze was waarschijnlijk te klein voor de mensen die na ons in deze woning komen wonen en dat vonden we dan ook weer zonde.

gasvrij gasloze woning elektrische boiler

Van het gas af

Nadat ik de boiler had geïnstalleerd heb ik via mijnaansluitingen.nl een aanvraag gedaan om de gasleiding weg te laten halen. Daar werd gemeld dat dit in februari zou plaatsvinden. Twee weken later kregen we echter al een belletje of het een paar dagen later ook al kon. Dit was natuurlijk prima. Zo zijn we dus heel 2022 al gasvrij en dat merkten we ook gelijk op de energie rekening want we betaalden vooral nog voor de vaste aansluitkosten en die vielen mooi weg.

Het mooiste is dat we onze geiser ook nog eens voor een mooi bedrag hebben verkocht via marktplaats waardoor de boiler en onze gasvrije woning uiteindelijk maar 70 euro hebben gekost plus een dagje klussen.

Berry IJmker

Creatieveling, ontwerper en dromer die zich een weg knutselt en bouwt naar een groen en duurzaam leven als gezin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *