Goedkoop sedum dak | DIY update

Anderhalf jaar geleden heb ik geschreven over mijn goedkoop sedum dak. “Budget groen dak | DIY .” Het is een mooi moment om hier een update over te geven. Ook omdat er al meerdere mensen om hadden gevraagd.

Laat ik maar meteen beginnen met dat het dak er nog steeds op ligt. Vanuit de tuin lijkt het nog steeds mooi. Er zijn alleen een paar kleine problemen die ik hieronder ga uitleggen. Het was ook een experiment en met wat ik nu weet kan ik wel zeggen wat de goedkoopste manier is om een groen of sedum dak zelf aan te leggen.

goedkoop sedum dak
Zoals je ziet groeit het nog goed

Nadelen goedkoop sedum dak

Even kort weer uitleggen hoe ik het had gedaan. Ik had wat sedum matten gekregen van een groen dak die over waren. Op mijn overkapping heb ik epdm folie geplaatst als dakbedekking. Hier heb ik een laag grind opgelegd voor drainage. Daaroverheen bevloeingsmat om het vocht wat beter vast te houden en daarboven de sedum matten.

Aangezien sedum plantjes hier in de buurt ook op garageboxen met grind groeide, dacht ik dat het niet zo heel veel nodig zou zijn.

Dit klopt ook zeker, ik heb eigenlijk alleen problemen bij het schuine stuk. Dit kan twee oorzaken hebben, maar waarschijnlijk een combinatie.

sedum dak goedkoop zelf aanleggen
Hier zie je op een paar plekken gaten en is het grind ook zichtbaar geworden

Op het schuine stuk ontstaan gaten en dat komt eigenlijk door vogels. Ik zag geregeld vogels vliegen die stukjes van de sedummat en de bevloeingsmat pakten en gebruikten als nestmateriaal. Alleen op het schuine dak ontstonden hierdoor van die gaten echter. Dit komt denk ik doordat hier het water minder werd vastgehouden en de sedum wat sneller droog was. Hierdoor was het voor de vogels makkelijker om stukken eruit te halen.

Doordat de bevloeingsmat op die plekken verdwijnt kan de sedum ook wat moeilijker zich hechten en uitbreiden.

Op de vlakke stukken is het experiment echter wel geslaagd. Dus als je dit wil toepassen op een vlak dak voorzie ik geen problemen. Het kan zelfs nog goedkoper zoals je hieronder zal zien.

Goedkoopste manier om zelf een groen dak te maken

Deze manier zal alleen gelden voor vlakke of niet al te schuine daken. Je bent namelijk maar drie dingen nodig: grind, aarde en sedum plantjes. Ik had namelijk niet genoeg sedum matten voor de gehele overkapping dus op het achterste gedeelte heb ik geƫxperimenteerd op een nog goedkopere manier.

Hier heb ik een laagje grind geplaatst met zwarte aarde uit de tuin er bovenop. Een laagje van maar 3-4 cm. Hier hebben we sedum plantjes geplaatst die achter ons huis in het steegje groeien en dezelfde plant is die ook op de garageboxen groeit.

En dit werkt dus inderdaad. In de winter leek het nog een beetje zielig, maar het begint inmiddels al behoorlijk uit te lopen. Ik denk als je dit nog combineert met een ander sedum plantje dat het dan nog beter bedekt zal zijn. Ik hoop natuurlijk dat de plantjes van de sedum matten zich zullen uitbreiden tot dit achterste gedeelte.

sedum dak goedkoopste
Hier zie je dat het sedum groeit en aan het uitbreiden is. Dit is natuurlijk niet direct zo vol als een mat, maar daar heb je iets meer geduld voor nodig.

Goedkoop een sedum dak op een schuin dak aanleggen

Mijn schuine dak heeft dan wel een paar gaten, maar op de meeste plekken ziet het er nog goed uit. Als je dus een iets dikkere laag onder het sedum legt in plaats van een bevloeingsmat dit een stuk beter zal werken. Je zou dus gewoon wat extra lagen bevloeingsmatten kunnen neerleggen. Misschien nog wel met wat extra zwarte grond erop.

Je hebt tegenwoordig ook substraat matten, die zijn op dezelfde manier vervaardigd als steenwol. Die zijn hier speciaal voor gemaakt en houden nog meer water vast. Daarmee heb je het sowieso wel opgelost.

Ik vind het voor mezelf alleen nog wel lastig om steenwol te gebruiken. Het is dan wel gemaakt van steen, ik weet nog niet of het wel zo heel duurzaam en gezond is. Ook omdat je handen er ook van gaan jeuken als je er mee werkt. Dat zou ik nog iets meer moeten gaan onderzoeken dan.
UPDATE: Iemand in de reacties had het erover dat je ook schapenwol kan gebruiken. Dat is natuurlijk wel een heel mooi natuurlijk alternatief. Schapenwol neemt ook heel veel vocht op, dus het is wel logisch dat dit ook zou werken.

Het is dus zeker mogelijk om goedkoop zelf een groen dak aan te leggen en het hoeft niet zo heel duur te zijn. Lees ook zeker mijn eerste bericht en dan kan je voor jezelf beslissen als je dit ook wilt doen.

sedum goedkoop aanleggen
Nog even afsluiten met deze foto. Op ons schuurtje waar grind op ligt zijn restjes van de sedum matten afgevallen. Je ziet dat die gewoon verder gaan groeien. Het hoeft dus allemaal niet zo ingewikkeld te zijn.

Berry IJmker

Creatieveling, ontwerper en dromer die zich een weg knutselt en bouwt naar een groen en duurzaam leven als gezin

3 reacties op “Goedkoop sedum dak | DIY update

  1. Berry, dank voor de tips!

    Ik zag een tijdje geleden dat iemand in een tuinprogramma op de BBC schapenwol had gebruikt in plaats van substraat of steenwol. Was daar prima gelukt!

    1. Ah dat is wel een heel mooi natuurlijk alternatief dan, dankje. Ik zal het ook even aan het bericht toevoegen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *