Koken met een hooimadam | energiezuinig koken

Wij hebben nu al een aantal jaren een hooimadam waar we vaak gebruik van maken. Het is een upgrade van de ouderwetse hooikist en bespaart energie en “tijd” bij het koken.

Tijd heb ik tussen aanhalingstekens gezet, want het duurt wel veel langer om te koken, maar je staat wel zelf minder lang in de keuken.

Een hooikist werd vroeger gebruikt om eten in een pan langer te laten garen of warm te houden. Hooi zorgt voor een goede isolatie, maar een hooikist neemt best wel wat ruimte in beslag. Een hooimadam gebruikt ditzelfde principe, maar is een stuk compacter.

Dit is onze “hooimadam,” nou het zijn er eigenlijk twee. De kleinere zit in de grotere en als we een pan in de kleinere zetten dan laten we de grotere er altijd om heen. Kan nooit kwaad, wat extra isolatie

Onze hooimadam hebben we destijds gekocht van iemand op marktplaats die ze zelf maakte. Hooimadam is ook een echt merk en ze worden ook wel pannendeken genoemd. Zoals je op de foto ziet, is het eigenlijk gewoon een grote theemuts.

Een hooimadam is dus vooral handig voor dingen die lang moeten koken zoals bijvoorbeeld droogbonen. Naast droogbonen gebruiken we hem ook standaard bij het maken van soep, eenpansgerechten en verschillende curries. Voor het koken van rijst hebben we hem ook vaak gebruikt en ook wel voor aardappels. Per gerecht verschilt het een beetje, maar in principe zorg je dat de pan een tijdje kookt en dan zet je de hele pan in de hooimadam en gaart het lekker verder.

Naast het klaarmaken van eten is het ook heel handig om eten warm te houden. Soms als we s’avonds geen tijd hebben dan maken we in de middag bijvoorbeeld al iets en dan is het in de avond klaar en ook nog eens warm. Afgelopen zomer hebben we ook een keer een curry gemaakt aan het begin van de middag en deze in de hooimadam meegenomen naar een zwemplas om deze daar in de avond op te eten met wat lekker brood.

In onze duurzame droomwoning zal deze techniek ook zeker meehelpen om te zorgen dat we off-grid kunnen wonen.

Ik ben ook van plan om een aantal gerechten van de hooimadam op mijn site te zetten. Niet dat ik nou een geweldige chef ben, maar ik heb wel een paar lekkere gerechten die heel goed werken in een hooimadam.

Als iemand ook een lekker recept heeft met een hooimadam of pannendeken dan mag je me dat gerust laten weten.

Berry IJmker

Creatieveling, ontwerper en dromer die zich een weg knutselt en bouwt naar een groen en duurzaam leven als gezin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *